CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, March 14, 2013

FB oh FB

semalam kt FB ramai pulak share gambar baby berdarah2..
berduyun2 'like' nye.. dan ratusan org bg komen..

dari ratusan itu.. berapa banyak yang POSITIF..???
klu dapat 2-3 kerat kira ok la tu..

itu kes contoh sahaja..

ada banyak kes lain..
yang buat kita sedih bila tgk mentaliti masyarakat kita bila menyuarakan pendapat

kadang yang di'perjuangkan'nya di FB adalah tentang menda yang baik/agama/keadilan
tetapi caranya langsung tidak menggambarkan apa y diperjuang..

makan maki hamun laa si gambar

Ntah dah berapa lama gambar bayi tu disebar..
finally aku dengar/baca satu pendapat yang pada aku benar, benar dan benar belaka
..dan aku puji keberaniannya..
I am not siding sesiapa..
tetapi alangkah bagus klu setiap orang baiki diri sendiri..
kita cepat melatah
kita cepat sgt judging..
orang tu buat jahat sikit.. kita pulak komen n suruh di balas dengan dahsyat..
klu boleh g bunuh, semua pakat nak g bunuh laa jugak..
eh.. dr nak keadilan.. jadi nampak lebih xadil dan zalim..
cemana tu??
 
kita sibuk audit orang lain.. dan tidak audit diri sendiri..
itu lah kita..

mari berubah!

teringat kata2 bersahaja seorang kawan tentang Facebook..

"FB ni dalam 10..kita jumpa 1-2 manfaatnya.. n then lepas tu kita mengadap lagi untuk cari another 200 manfaat tu.."

 ; ) senyum.. fikir dan xperlu kata apa2..

3 comments:

Kakizan Omar said...

emm... memang betul.. sebab tu kalau kita terbaca apa2 thru tenet nie.. kena fikir betul2 kesahihan sebelum wat apa2 kesimpulan..

Mama Lynd said...

Betul. Contoh lain bila retis bergambar seksi. Yes salah. tp cuba baca comment. lg menakutkan. mencarut, fitnah dan maki hamun. Lg takut. Sbb tu ak mmg xsuka baca link kt FB sbb gmbar xmenceritakan hal sebenar. Dari terpengaruh dan terdetik benda yang tak ptt mmg xbca langsung.

nurbijen said...

tu la cabaran utk generasi internet ni... sumber banyak tapi mereka perlu bijak untuk mendapatkan ilmu :)

Personally, saya pun tak suka mereka yg suka tulis sesuka hati kat FB... betul kata wardina, silap hari bulan benda yg kita tulis tu boleh jadi fitnah, nauzubillah