CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, March 15, 2013

Aku GERAMM..

menahan keinginan..
MACAM-MACAM keinginan..

aku suka browse2 website y jual baju cantik2..
baju kanak2 comel2..
aksesori yang kiut2..

tp terbeliak tengok harga!

terutama bila ada mentaliti 'tukang jahit'
rasa nak klik "add to cart"
tapi bila mentaliti ke-tailor-an dan crafter aku menular..
mula laa otak aku laju kira kos bila buat sendiri..

MEMANG jauhhh lebih murah..
dan yang lebih-memang.. lebih selesa dan fit elok kat badan..
KALAU jahit sendiri

In fact, SETIAP baju yang beli pun mmg aku akan alter sendiri dulu di bahagian tertentu
sebelum pakai 
sbb xselesa dan cepat rosak bila pakai as it is..

mula laa makcik berangan..
ada jugak yang terlajak g beli kain..

sudahnya???
berlonggok mcm mangkuk tingkat kat bilik menjahit kt umah..
masalah utama : AKU XDE MASA nak ngadap!
aisehh..terkilan..terkilan..lah sangattt

antara y berangan nk jait sendiri

1) Peplum..
apakah kamu ingat makcik xde keinginan nak ber-peplum biarpun makcik gummukk dan rendang??
masalah utama peplum di pasaran :
- mahal
- cutting terlalu bodyshape..
- kebanyakannya kain Lycra/jersey y melekat kt badan
- singkat..

 2) tudung chiffon.. halfmoon..
ada sesiapa bleh coba tolong kira harga kos..??
n bandingkan dengan pasaran
3) Fish tail..
terbaru dalam dunia peplum.. 
 

4) hi-lo jubah/dress..
cantik..moden.. menawan dan tutup aurat..kan..
tp mahal ya rabbii

5) Abaya
harganya kt luar dlm RM300..
 

untuk anak princess aku plak..
ibunya sentiasa laa berangan
berangan dapat jahitkan dress ala2 dress si Keira
watak utama dlm movie Princess and Pop Star..

Ruhil Imaan layan movie ni 5-6x sehari ok..!
dan beliau dah boleh buat gaya Keira 
masa buat konsert 'Princess Just want To Have Fun' ni
ibunya plak tertarik ngan dress princess itu..



gerammm je aku tgk chiffon2 ni..
another fish tail style
dress kanak2 di bawah jugak mengujakan..
nyaris2 terbeli dengan harga almost RM60
sebelum mentaliti 'verangan' aku tercetus..

aisehhh.. sudah2 laa berangan tu!

klu amik cuti 1 ari n ngadap..makcik bleh siapkan sepasang aje..
dah tu xkan nak cuti seminggu.. 
huwaaaaaaa..

(semua gambar adalah googled)

9 comments:

Nad MamaZN said...

Ada blogger jual abaya
rm200 utk mommy n dotter (pakej)
Kalu nk tambah lg abaya utk dotter add on rm40
Total rm240 termasuk pos utk 3 org punye abaya
Ok tak puan tailor?? ;)

Don't Afraid to Try said...

lea,

nak tergelak aku baca makcik teringin jgk nak ber"peplum"..
sapa la kata hg gemuk wei...xdaklah rendang sgt...aku lg kemetot kot..

aku geli tgk fesyen2 peplum dipasaran sbb aku rasa seksi...tgklah kain lycra utk tudung dijadikan baju..klu warna gelap maybe ok...tp color terang2..xke see through? btnya pulak ada spesis suke pakai yg renda2...nmpk yer renda2 dr luar..

aku suka tgk poplook punya baju...ala2 blouse yg leher bulat, tgn ade jerut halus tu...tp harga, telan air liur..xpelah...tggu2 dulu la...hehe..

bestnya hg boleh menjahit...aku ni, jahit tgn boleh la...nk pegang mesin, tp tkt..

aThidEaN said...

i beli kat miastuffz. tak mahal sgt.
pastu mmg slalunya longgar.
dia akan gtau size badan cmne yg sesuai

Anonymous said...

lea...kalau yang untuk sianak yang warna merah tu, cantiknya designnya..aku pun nak gak :)hehe...kalau fikirkan, bila buat sesi 'verangan' tu lagi sakit hati sebab lama lagi nak nampak..baik, trus add to cart..hehe KAM

Mama Lynd said...

Target makcik nak kurus sblum julai sbb nk pakai peplum kat Korea. Ok?

Fatima Saiful said...

sila berenti kerja skrg dan jadi tailor spenuh masa. insyaAllah aku akan jadi pelanggan tetap ko utk baju aku dan ank(2) dara aku. ok???tapi janji harga mesti lagi murah dari pasaran.amcam?DEAL?:D

p/s: same laa...TERRRRRIIIIIIINNNGGGINN nk berpeplum.tp alangkah buruknya utk si gemuk+rendang macam aku..:(

umi alya said...

untungnya suami lea sebab dapat isteri yang lengkap berpakej- comel, pandai, bekerjaya tinggi, pandai memasak, pandai menjahit, bla, bla, bla.........

Yaati Nor said...

saya angan tinggal angan je..en asben pun dah kat perut den mcm ngandung..terasa sungguh..hihihi..buat la lea..saya berjaya buat 1 blouse tok zahra nak buat peplum pulak tok zahra..tok ibu nak buat peplum mesra BF..heheheh..mari la kita mejahit..hihih..klu nak menjahit kena korbankan tido..kena bg anak2 dengan bapak2nya tido awal..baru aman nak menjahit..

mamiraysha said...

Wahh.. jauhnya saya ketinggalan dengan dunia fesyen ni. Peplum pun saya tak tahu apa..haha. Bestnya pandai jahit..