CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, July 5, 2012

suka sangat memandai..

ajaran sesat..??
xjugak..bukan sesat, tp x berapa betul..
alkisah aku, berdebar takut xlarat nak ganti posa..
ada banyaaak hari lg..
n klu nak abeskan kena buat berterusan nampaknya sehingga Ramadhan tiba 2mgu lagi..
tolak acara2 kenduri bagai..tolak weekend..abes laa aku!

terima kasih Kam kerana membangkitkan kesedaran..
ayat Kam.. "betul ke cara ko kira posa ganti tu..? cuba cek semula.."
Kam seksa agaknya tgk aku ganti posa berhari2..

aku ponteng posa 2010 sebanyak 5hari..n xganti pada 2011
aku ponteng posa another 5hari pada 2011..
jadinya aku MEMANDAI2 membayar dengan cara..
5+(5x2) = 15hari...sebelum tiba posa 2012 laa
kengkunun bila langkau taun, kena ganti double..
sudahnya sehingga arini aku ada 8hari lagi xganti..
n nak bayar fidyah..tp xtau kadar dan cara..
aku pun google sana sini.. dan ajukan soalan kepada adik aku si "Ustaz Hamilton"

ternyata..aku ikut ajaran sesat sendiri..
POSA langkau berapa taun sekalipun xpayah ganda2..
FIDYAH yang kena ganda klu langkau taun..

Yay~.. maknanya ada 3ari je lg aku kena ganti..
legaaa  makcik!

skang nak kena make sure mana nak bayar fidyah ni..
kena buat sebelum Ramadhan laa..
kalkulator fidyah?? google aja..banyaaak..

k.. SALAM NISFU SYAABAN..
aku telah memaafkan kamu semua..
n Mohon maafkan aku..
ketelanjuran, sengaja atau tidak..
Today..buku rekod baru..insyaALLAH

7 comments:

Nad @ MamaZN said...

pelik gak tgk calculation lea tu memula, hihihi...
kat masjid umah kite ni ada ustaz yg tggu sape2 nak byr fidyah
cer tnye kat masjid kat bangi tu
sure ada punye...
selamat 3 hari jek
sabo je la lea ni, hehe

semut-terbersin said...

selamat menghabiskan ganti puasa! alhamdulillah saya sudah slamat menghabiskan 21 hari ganti puasa..
salam nisfu syaaban tuk lea juga..

:: Mrs.Eady :: said...

Alhamdulillah dah 5 thn puase penuh..

Anna Da Lady Contest Version said...

mek..akhirnya :) hehe..terselamat 8-5, 3 hari :) semalam, aku ada sembang ngan kak hana..tanya dia,kak hana ada terpernah tak dapat habiskan pose ganti dalam setahun ke? takde..habis tu, camne buat kalau ada? bayar fidyah and ganti next year. kena double tak? tanya aku..dia kata takpayah..aku terus confuse dgn ayat ko sebelum ni, and ada ayat kawan aku yg lain..akhirnya..hehe

nur said...

confius jugak masa akak mula2 baca... tak pernah lagi tgk calculation mcm lea tu... hehehe

Yg penting, dah kemabli ke pangkal jalan... selamat mengganti puasa :)

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

itulah kita pun sama ingat puasa kena ganda...pastu tahun lepas pergi dengar ceramah rupanya tak payah ganda....
fidiyah pulak kita hantar je beras 20 kg kat umah anak yatim ..dengan niat nak bayar puasa yang tertinggal...lebih tak pe janji jangan kurang.....

Travel&Food Lovers said...

lea...

aku br bgtau cousin aku pasal ni...tp cousin aku xpercaya...siap suruh aku check balik...sbb katanya puasa mesti digandakan klu selang tahun...aku malas nak bertelagah so aku diamkan saja...byk sgt fahaman yang xbetul skrg ni...sedih pulak aku pk...