CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, July 4, 2012

Ruhil Imaan 2 tahun 8 bulan

Kakak ruhil pun nak milestones gak laa.. 
Usia 2 tahun 8bulan..
 
Susu dah kurang.. Asek minum teh + sirap..
Xtau cmana nk suh minum cawan.. Masih bgantung kpd botol..
 
Malam dah kembali berdiapers.. Kerana makin lama makin malas nk bgn kencing..
Jadinya ibu penat nk proses "hasil" pagi2 ngan kalut2 nk g opis..
*kembali gagal*..tapi Nanny 911 kata "xpe, masih awal lagi.."

Mulut pokpet2..
Bukan takat sembang, tp pandai jawab..
siap dgn nada dan antonasi yang betul..
kadang vocab nye y sangat matang tu buat kami ibu dan bapak tertanya2..
"ang ni 2 taun lebih ka 4 taun??"
 
kaler..dah kenal semuanya..
 aBC  masih xpandai
tp bila dalam bentuk lagu, boleh pulak..
 
A-ayam, A-ayam..B-bola bola..
C-cawan, C-cawan..D-daun daun..
saaaampai laa Y-yoyo. Y-yoyo, Z-zirafah zirafah..
 
suatu hari ibu ke taska, dan kakak melaporkan bahawa Ruhil masih gagal bukak baju sendiri..
ibu kata "tunggu je..nanti dia bukak laa.."
kakak kata "dah tunggu lama.. las2 dia kata dia xpandai.."

sedih ibu..dengan menganggap budak lain mesti dah pandai tanggal baju sendiri..
kadang kt umah ibu tunjuk step by step..
tapi bukankah setiap baju berbeza..
ada y ketat..ada yang longgar..
ada y material jenis meri..ada yang berbutang..
sampaikan ibu bercadang nak beli baju baru y besar nk bg motivasi..
supaya dia senang nak bukak.. 

tapi..lepas 1-2minggu, skang dia dah pandai bukak!!
gembira tau!

lagi satu menda yang tengah diusahakannya skang..
button n unbutton!
gigih sangat.. sampai 2-3minit nak masukkan sebijik butang ke lubangnya..
macam biasa, dia xnak orang buatkan..
kadang berjaya, kadang susah..
best of luck sayang ibu..

skang dah jadi rutin..pas mandi pilih baju sendiri..
pastu mintak sikat..
pastu dia sikat rambut sendiri..pas sikat jangan laa kacau rambut tu..
memang cari pasal..

dulu waktu siang, nak buang air kecik/besar dia gtau..
skang x.. trus lari masuk bilik air sendiri..
panjat mangkuk tandas sendiri (tandas duduk)
n klu xde siapa datang kt dia selepas dia dah berak/kencing..
dia akan terus turun kt lantai, dan basuh sendiri..
memang boleh..tp ibu risau klu xbersih..
xconfident..
takut kaki ada sisa2 kencing, n bawak jalan 1 umah..
skang ajar dia one more steps.. pas siap, basuh kaki plak..

besar dah kakak ni..
 
but you will alway be my baby..

8 comments:

semut-terbersin said...

good girl ruhil! caya lah! aunty salute! dah pandai macam2 dah! dah buleh buat jadik calon menantu ni..hihihi :p

littlehumblelynn said...

comel betul anak dara lea nih.
xper,pelan2.nanti sumer menda dia pdi buat lg kita sayu.sbb rasadia dh besar sgt.huhuhu

*azni* said...

wah,anak teruna sy pun dah msk 2thn 8bln 2hb aritu..beza 3 hari je dgn imaan..tapi izzul jauh terkebelakang berbanding imaan..yang bab button n unbutton tu izzul ok..dan part pilih baju tu pun sama..yg lain2 msh lagi gagal...huhu..mak kena keje lbh ni ajar anak... ;)

CHeeSYaNa said...

Good job, ruhil! Zarif pon struggle masukkan butang tu.. uhuhuh.. if kita tolong, mmg kena marah ler jawabnyer... huuhuhuh.. but zarif still jerit "mommy, yeb nak cing" pastu if tak cakap suh bukak seluar, mmg tak bukak ler.. sabar ajerkla

Fatima Saiful said...

whoaaa...sangat jaaaaoooohhh ketinggalan Muhammad Aqil. :(

Sidratul Muntaha said...

lawa anak dara ko nih weih
dgn adik mia nausha tu
aku rasa lagi lawo dia..
ahahaha
jgn ko jaja suh jdi artis sudah ye yang..
jdi ustazah
amin.
ni acik doakan ye nak..

cikbintang said...

alolo..good girl baby girl!!
comey je ank sis ni

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

tahniah....kakak yang pandai berdikari....