CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, February 22, 2011

Pentingnya Taska Rakan Bayi

Syukur sangat2..
aku dapat taska Rakan Bayi..
menyokong sepenuhnya penyusuan susuibu..
kadang2 aku siap mintak pendapat pihak taska lagi..
pastu y bes, mereka bleh handle susuibu dengan baik..

aku xde idea, cemana laa nk educate orang taska/babysitter cara2 nk handle EBM..
ni in case taska bukan rakan bayi laa..
atau xde parent lain y hantar anak susuibu kt taska/bs tu..
mesti sgt susah nk terangkan..
sbb agak 'renyah'
nak terangkan susah..
nk pastikan derang paham susah..
nk pastikan mereka implimen pun susah..
sehari dua xpe lagi..
tp ari2 nk kena pantau..
pastu dapat bs/taska ikut cakap kita xpe laa..
klu dapat bs y seolah2 dia plak bayar kt kita tiap2 bulan..??
oo..berat..berat..hehe

dua minggu lepas..
imaan xcukup susu..
pg2 bg 6oz je..utk dua kali minum
n aku bercadang nk antar petang tu laa another 3oz..
tp susu mmg xcukup..
so, berkira2 dalam ati:
- nk antar fresh milk
or
-nk antar y fresh br perah td, n then esok kompom short another 3oz(or more)..

SMS MakNah..
tujuan sms, sebabnya sblm ni penah dengar dia xgalakkan zarif minum fresh milk..
so, aku sms, sbb kang dia refuse utk bg ruhil, buat apa aku nk g antar kan??
jawapan Mak Nah..

"dari freshmilk, baik laa susu soya..pastu klu utk arini, xyah antar laa petang..nnt inform kakak bg ruhil makan je"
beshkan..!!
seboleh mungkin MakNah nk selamatkan anak2 Humairaa..
dan seboleh mungkin MakNah nk bg y terbaik utk mereka..

so,petang tu aku g taska amik ruhil..
ok je dia..
tanya kakak "time nyusu kul 4.30ptg dia mkn apa"
kakak kata "bagi dia makan roti n air"
n yess..dia kenyang..
walaupun aku kesian, tp perkara2 ni jarang berlaku..
mcm kes ruhil ni, this is the first time after 15months..
akan datang??xtau lagi laa..
tp klu setakat sekali dua, MakNah mmg bg makan je..
xperlu risau, sbbnya ruhil mmg makan pun pada masa lain..
tp nk buat ari2 cmtu xbleh laa plak..
sian dia, dia perlukan susu (ebm or fm) utk membesar..

so, for that time, terselamat laa ruhil..
dan aku sekali laa terselamat (sbb xperlu patah balik taska antar susu..hee)
n soy-base fm y makNah suh gantikan fresh milk tu aku xbeli pun..
sbb emergency mcm tu jarang berlaku..
lagipun susu tin, klu dah bukak kena abeskan within certain2 masa..
tambahan plak,xberbaloi..susu itu sangat mahal..!
esuk lusa, klu aku dah cadang2 nk campur fm hari2, mungkin terpaksa laa aku beli..
means..bila no choice situation!
thanks to Mak Nah..n kakak TAB (Tenaga Asuh Bimbing)

Ada 8bulan lg nak completekan penyusuan..



7 comments:

mama fahmi said...

lia, bersaba byk2 akak pun tggl
8 bln lg, anak kita kan lbh kuran je tarikh lahir dkt2 hehe, insyaallah susu kita akan sentiasa cukup tok anak kita, amin!!!! doa selalu, chayok!!!

Fatima Saiful said...

syabas lea!!!teruskan usehe k..suke bace kesah2 kecekalan korg menyusu anak.eh btol la..bile da beli susu tepung, kene gune certain2 mase kan...so, bile tanak rugi.kite akan terus terusan bg anak susu tepung..sudahnyer??mule aa ibunye stop BF btol tak???then production mkn kurang..pastu abeh twos!!owh that's what happen to me!!!!:(

nur easy said...

alhamdulillah.. dapat lengkapkan keperluan anak ;)

zahidah dihaz said...

bagusnya taska tu...akak, saya pernah terbaca yang soya milk tak bagus untuk baby...


New Entry: Keputusan SPM 2010

CHeeSYaNa said...

Sangat2 bersyukur dapat taska ni kan.. And banyak sangat belajar from Mak Nah. Btw, thanks erk sbb reply my sms semalam.. :)

ayu said...

smlm dah reply, tapi tak keluar la plak...ishh..apsal tah..

all the best lea..

semoga usaha lea akan berjaya..

sama2 kita doakan..caiyokkkkk

azura samsuddin said...

kalo jupe org yg cmni mmg bersyukur sgt2 means x kisahla nursery ke baby sitter ker, zura pun Alhamdulillah pengasuh Aina support susuibu, ada ketikanye x 'cukup' mmg pengasuh tu rileks je ngalahkan kite, bile tanye cukup ke aina minum kak? cukup ajer.. lebih2 lg budak dah mkn lg sng nak handle...

chaiyok2...