CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, February 16, 2011

Breastfeeding ku..

1tahun 3bulan..Lama ke?
Lama..bagiku sangat lama..
Sebabnya di awal penyusuan dulu :
- I had no idea sampai mana perjalanan aku
- Bila aku akan berhenti..
- Berjaya ke aku habiskan bf journey ini..

Apa yang pasti, aku nak berikan yang terbaik utk buah hati kesayangan aku, RUHIL IMAAN..

Sebagai pengguna tegar Medela Harmony, pernah sesekali terlitas di hati aku..
“Bila laa aku akan berhijrah ke pam y lebih baik..”
Sebab jika dikumpul tenaga tangan dan masa yang aku curahkan sepenuhnya utk mendapatkan setiap titisan air susu utk imaan, mmg laa sangat penat..
Walaupun demand imaan xtinggi
Maksimum hanya 10oz satu ari..
Tp sangat penat sebenarnya..
mmg xboleh banding dgn ibu2 y anaknya mahukan >20oz satu hari..
Sebab mereka (ku yakin) pakai elektrik/freestyle/bateri..
Jika benar ada yang menghabiskan banyak masa dan tenaga bekalkan kepada anak tersayang >20oz satu ari tp still pakai pam manual dan lebih2 lagi y semata2 Marmet, SEKALUNG TAHNIAH kepada anda..
Hanya ALLAH juga yang akan membalas pengorbanan anda yang sebegitu tinggi…

Tp bila pikir2, timbang2 semula.. aku rasa aku xperlu laa pam canggih manggis itu..
Cukup laa dengan yang ada..
Biar laa aku bersusah payah menghabiskan sisa perjalanan penyusuan ini
Yang sedari mula dulu ku tak tahu di titik mana ia akan terhenti..

Status ku pada masa ini, aku cedera dengan tersangat teruk..
Xcukup sebelah, sebelah pun sama teruk..
Sebelum ini, tumpang simpati pada ayu dan Ila..
Sbb kecederaan yang sama..
Tp pada masa tu aku tumpang rasa saja..
Skang dah betul2 rasa sendiri.
.
Peritnya.. dr xreti Marmet, sampai dah ‘terer’
(THANKS A LOT Ayu!!..jasamu ku kenang!)
Tp dengan kecederaan itu, aku tetap susukan imaan seperti biasa..
Rasanya semasa menyusukan imaan dalam kecederaan.. seperti disiat2..
Pas habis nyusu, bab nk jenguk luka kecederaan satu hal plak..huhuu..cm xsanggup nk tgk..
MasyaALLAH..

Tapii..bila melihat Imaan y separa sedar di malam hari dapat ‘nyenyen’ kesayangannya selepas merengek2 ngan mata xbukak pun, rasa cam hilang sakit aku..
Itu lah kemanisan yang xsanggup aku lepaskan sebenarnya..
Masa menyusu ngan imaan sambil aku berbual2 ngan dia seolah2 dia paham semua yang aku cakap..
Pas tu segala jenis ekpresi imaan yang magically bleh bertukar kepada ‘senyuman mengupah’ bila aku tanya ‘nak nenen ke?’..itu laa senyuman yang paling mahal..
Offer apa pun, Imaan ku xkan lemparkan senyuman yang sama sepeti aku offer susu aku kt dia..
Xmasuk lg cerita susu perahan di mangkuk yang ditunggu imaan bagai anak yang kelaparan..
Bila dia nampak aku marmet, dia tgu kt tepi, nk rebut mangkuk..
Elok berisi sikit, dia tunggang mangkuk kt mulut dia mcm makan bubur tersedap di dunia!
Dah abis, aku perah lagi, ada sket, dia tunggang lagi..dan lagi..
Ohhh My GOD!she really loves my milk!

Aku bangga..
Dan aku gembira..
Dan yang penting aku bahagia..
SYUKUR , Terima Kasih pada TUHAN.. bekalan Imaan sehingga saat ini masih cukup..
Tak pernah topup Artificial Milk..mahupun Fresh Milk (wlupun di hati ku berkira2 nk buat gtu)

Dan yang lebih aku syukurkan..
Perjalanan penyusuan susu ibu ini, tdak diiringi dengan stok yang bergantang2..
Malahan dari umur imaan 3-4bulan, aku memang xde stok!
Risau?? Tak..kerana itu rezeki kuasa ALLAH..kita xperlu risau..
Aku xkata stok xperlu.. klu ada peluang utk sedia stok banyak2..ada baiknya kita buat kan..

Kabahagiaan itu laa yang termahal..
Jimat??memang.. tp kenyataannya kita akan berhabis demi anak kan..
Bab kesihatan..imuniti terhadap penyakit, kuserah pada ALLAH..
Ku xmahu terlalu berharap kepada perkara2 gtu walaupun teorinya mengatakan
“ya…Anak lebih tinggi imuniti terhadap penyakit bila minum susu ibu”
Itu jugak kurniaan TUHAN, klu Dia nk bagi, Alhamdulillah..
Pun tidak kukakatakan “Imaan sihat sebab susuku”..tetapi sebab dah rezeki kesihatannya begitu..Jangan terlalu mengagungkan teori kelebihan susu ibu sehingga kita seakan2 menolak ketentuan TUHAN..
Dan lebih malang lagi bagi y suka memperlecehkan orang lain dengan mengatakan
“anak ko susuibu kan, napa asek sakit..??”
Siapa yang beranggapan begitu , Sila laa beristigfar ye…

Breastfeeding bukan segalanya..
Ya Btul..!
Tp ku masih tegar menyusuri BF journey ini, kerana aku nak abeskan apa y aku dah mulakan..
Terlalu sayang rasanya kalau aku hentikan di mana2 selagi ada pilihan..
Bab yang paling xsanggup aku kehilangan adalah hubungan aku dan Imaan..
Aku xdapat bayangkan klu laa Imaan xnenen ngan aku..
Mesti xde saat2 manis..
- Sembang2 ngan imaan sampai dia tertidur..
- Aku marah dia geget, pastu dia peluk cium aku..
- Imaan cari aku..
- Imaan nanges cemana pun, bleh diam bila dapat nyenye..

Semoga Imaan terus membesar bagai juara!
Ibu sayang kamu!

16 comments:

Fitri Senin said...

i think xkisah la apa org nk kata tp kalo u blh BF *wit no additional frsh/powder milk* u're a champ!!!!jealour sbb ank i xde peluang nk rs cmtu..dpt BF 4 month je tp paling byk i dpt kalo perah 5oz..its very frustrating!!!

Fatima Saiful said...

ala..terase bace entry ko..:(.sebab aku mmg BF setakat 'Aqil genap setahun.Nasib aku baik ms tuh..sebab 'Aqil mmg jenis yg lambat tumbuh gigi. waktu tuh hanye 2btg kat bwh.so aku tade laa mengalami kecederaan mcm ko.Anyway, ye btol..da tade saat2 manje nk nyusu anak.:(.sedey. Tp mungkin ade hikmahnye, aku peknen anak kedua. Anak kedua nih aku nekad nk bg sampai die 2thn!!!yeaaa~!!

Haris Zuhaina said...

Salam. Hampa ada amik vitamin apa2 dak?
Amik lah vitamin E n Vitamin C shalee,luka cepat sembuh tau...
Bangga kan bila anak2 nak kita bila ngamuk @ kn marah cam na pun... itulah penangan BF, kan
Km bil cedera, km sapu oralaid, amik kat farmasi.. tak sure plk jenama apa...
dak pun km sapu bonjela...m insyaallah cepat baik tau... cubalah

mimi said...

tahniah! Lama gak dh tu.
Semoga terus terus terus dimurahkan rezeki. ;)
N3 yg dpt gak bangkitkan smgt saya yg hampir tumbang ni. :)

mama fahmi said...

SALAM LIA, lama tak jgk2 hehe, kak pun sama dlm keadaan lia, masa mula2 je ada la sikit stok dalam 10 botol lepas tu, dah tak sempat... tapi apapun tu la kuasa ALLAH, masih dpat nyusukan fahmi sampai hari ni!!! yg penting fikiran n hati kena sentiasa tenang, baru la dapat susu yg banyak insyaallah!

Yaati Nor said...

tahiah anda hebat..saya rasa saya full 1thn ke 114 bulan mcm tu dah tak ingat dah..tp skrg dah campur..zahra still nak tek, ibu dia..saat2 menyusukan akan anak mmg sgt manis dan sukar dilupakan..

wan nurul hezrina abd halim said...

mummy pun sangat sokong 200% bf.dulu lama gak guna manual avent isis.10bulan gak.tapi btul mmg penant.maira pun demand tinggi.tapi jenama madela dr yang manual mmg boleh pujikan?

teruskan bf yea insyaallah niat baik dopermudahkan

Imaan09 said...

fitri senin ..xpe, jgn kecewa..tu je rezeki dia..

take..ok le tu, menimba pengalaman utk anak kedua tu namanya..hehe..best of luck take!

Haris Zuhaina..makasih!!kami mmg pengguna Shaklee..tp kurang tegar.. bab krim tu pun tenkiu yaaaa.. sbb kami mmg tgh survey2/kumpulkan senarai krim y bleh membantu.. ada gerber ngan bepanthen je sblm ni y kami tau

mimi..hidup bf!!hehe..kuatkan hati..

mamafahmi..i misyu laa kakak..lamanyaa senyap sepi..why??sihat ka?

Yaati nor..anda juga hebat!nk henti tang mana tu xpa, Tuhan y tentukan rezeki sampai takat tu ja..ya, mmg sgt manis pengalaman tu

wan hezrina..medela harmony mmg kesayanganku!banyak sgt berjasa..

azura samsuddin said...

Alhamdulillah dan tahniah sbb stiil bfeed, mmg beshkan beef ni.. zura pun bfeed aina dan skrg Aina dah 2 tahun 1 bulan x terfikir lg nak wean off, bialah die sndiri yg nak stop xnak secara stop secara drastik, sian pulak kat die n zura pun rasa mcm sedih bile fkr psl wean off ni..

chaiyok2 IbuImaan

Putri_Aizat said...

terharu bc entry ni....teruskan bf...tahniah dpt bf selama itu...sy ni tak tau brapa lme...harap leh bthn...

LiErOSe~QiEmi said...

wahhh bagusnyeee full bf. saya kejap je 3 bulan dah campur.. tak larat nak perah huhu.. tapi anak still bf sampai sekarang bezanya campur la dgn susu formula..

teruskan la bf ye.. bagus untuk anak & ibu.. chayokkk

UmmiUmmar said...

Seronok+teruja btul aku rasa stiap kali baca pengalaman BF org lain..n stiap kali tu juga berdoa moga diberi kesempatan merasai pengalaman indah itu suatu hari nanti..amin

mama fahmi said...

salam dik kebzian tahap cipan tak dok masa nk jgk blog sendiri apatah lagi baca blog kengkwn huhuhu, mg dpt pindah cpt, doakan ye!!!!

CHeeSYaNa said...

kalau ada button 'like', confirm akan ku tekan..

ayu said...

congrats lea..maaf la mcm terlewat plak membaca entri ini..btw, bangga gile dengan awak..^_^

Ummu Ukasyah said...

alhamdulillah..

seronok baca pengalaman ibu2 yang menyusukan anak mereka.menjadi sumber inspirasi.. semoga Allah memudahkan urusan kita semua dalam menjayakan penyusuan susu ibu.. amin..