CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, February 28, 2011

Imaan 14bulan

lama dah xupdate milestones Ruhil Imaan..
di usia 14 bulan, apa y dia dah bleh buat..?
dia lahir 31hb.. so, bila ada bulan y ada 31 ari, senang aku kira..
bila xde, susah sket..
paling susah, bulan ni laa..sbb smpi 28 je..
huhuhuuu..aci laa ek, kira dah 14 bulan..

Di usia 14 bulan..


- imaan dah tinggi..aku dah tempek heigth measurement, tp dia jugak laa y terlebih rajin koyakkan balik..huwaaaaa.. tp aritu rasanya 70lebih cm tinggi imaan..
- berat 10kg..ari tu doktor suh nek je penimbang, tp tolak kasut berat tu, 9.7-9.8kg kut..
- gigi 8batang..4 atas, 4 bawah
- pipi dh kurang tembam..sbb lasak sgt..
- dah bleh buat masuk bongkah ikut bentuk tu sendiri2..dulu2 aku tunjuk kt dia, mana nk buh..skang dia dah bleh kenal pasti shape y betul..
- masih lg gemarkan muzik..bila aku nyanyi dia buat gaya..agaknya kt taska buat gtu reramai kut..
lagu febret : twinkle2 little star ngan satu labah-labah..
- ada lagu baru..'klu anda gembira'..y beshnya bila sambung apa je kt ujung lagu tu dia akan buat gaya, cth: tepuk tangan, hentak kaki, picit idung, ayoyo (letak 2 tgn atas kepala)
- budak kecik nih kuat meniru! maka, kami harus bersopan santun di depan imaan
- kuat panjat sana sini..sampai aku terpikir2 apa jenis menan nk beli kt dia supaya dia bleh panajat properly!
- dah bleh suruh sket2..amik tu, amik ni..amik hp, amik remote..
- suka men tong sampah, suka kacau sampah y disapu!suka men air mop..isk..isk..
- Rajin mandi.. skang klu nmpak orang nk masuk bilik air, dia sibuk nk ikut mandi..n bila dah start, lama2 kt dalam bilik air pon xpa..
- kuat merajuk..buat2 nangis..tp aku n Mr Asben dah bleh baca..klu mulut terlebih luas nganga, pastu air mata pun xberapa nk ada, itu namanya ngada..
- rajin 'menyebal'..huhuhu..bila angin dia datang, sila la berhati2..semua xkena! kadang2 siap g pukul orang (aku n MrAsben laa)
- malam2 dia gerak aku y tgh tdo.. aku bangun n tanya, "ruhil nk apa?"..selamba dia jawab "nak nenen!"..
permintaan nk nyenyen ni y plg banyak reward!klu dia berjaya mintak ngan betul, mmg aku bagi terus sebagai reward.. kdg2 signal xclear.. sengih2 laa.. selak2 tudung aku laa.. aku buat2 bodo..ngeh3..tp klu dia dtg elok, n sebut dengan penuh clear "nk nenen"..mmg aku bg terus..anak ibu y bijak!

- vocab si Ruhil : cantik, sedap, mandi, jatuh, tutup, aduhh, mamam, nenek, numnum(minum), kakak, antitip, (pakcik uchang)chaa, chek su (chuu), ibu (avu!), bapak(papa), turtle,Umaar(maaal), Uwais(ufish..kdg2 dkat nk sama ngan 'fish'), Aufa (fafa),zarif (yiip), alishaa(syaa), danial(yel)..ni semua nama kawan sekelas laa..
- mgu lepas dpt laporan..ruhil geget kawan! huwaaaaaaaaaaaaaa...aku taqot! aku sms maknah, benarkan mereka tibai saja tangan si ruhil klu dia buat lagi..maknah kata menda tu adalah salah satu cara nk defen diri.. n ruhil dah sampai stage tu.. so, mmg kena perhati laa.. aku pun xmau laa anak aku jd ratu penggigit kt taska..
- ruhil jenis xtakut orang.. dan satu2 menda y aku tgk dia takut sungguh2 adalah patung kt kedai y xde kepala..
- makan klu bleh nk suap sendiri.. tp abis laa kena mop pastu..dan lebih banyak aktiviti exploration daripada aktiviti makan..isk!
- suka tgk gmbar atau video kt hp..
- bila aku g melawat baby mana2, aku tgk ruhil ni terancam klu dia xbleh nenen je.. bab2 being jealousy ni mcm xde sense pon..hehe..dia buat xheran je..
- aku tgk anak aku ada potensi nk bergaya, melaram dan menjangok..suka pakai tudung aku..sunglasses klu dia jumpa.. menda2 aksesori rambut..kasut..jam..gelang2..amboih..anak dara, normal laa kan..
- suka makan bila ada cabaran.. kena bersaing suap ngan orang len ke..klu x..dia xberapa nk makan..
so, kt taska ok laa..kt umah, mmg aku dah jarang masak khas utk dia.. dia mkn apa kitorang mkn je..
- channel febret 'animal planet' Ch 556 Astro..
- gelak sungguh2 bila : aku merangkak kejar dia.. bapak dia buat nk jatuhkan dia time tgh dukung.. buat2 nk tangkap dia.. geletek dia..hehe
- nangis bila : nak mengada2..nk nenen xdapat.. jatuh.. kena tinggal sbb aku masuk toilet emergency..haihhh..
- mlm2 bangun nenen every 3hours.. kul 12, kul 3, n kul 6. 
- dah reti gtau dia berak! dia sebut 'yak' sambil tarik baju kt punggung dia ngan ujung2 jari je..hehe

k.itu saja laa dulu ye..cerita pasal budak cit ni, mmg xkan abes smpai bila2..

10 comments:

CHeeSYaNa said...

banyaknyer development Imaan :) Seronok baca... Yiip pon pantang dengar muzik, siap goyang2 bontot tu.. laju plaks tu.. hihihihi

nur easy said...

seronok tgk development anak depan mata kn.. ammar pun 31hb.. senang nak kira bulannya ;)

Rizziela said...

Pandainya Imaan..memang budak cerdiklah

UmmiUmmar said...

pandainya imaan..besau dh anak dara sorg nih..baru aku pasan jauh gak rupanya depa ni beza bulan..ummar dah 17 bulan stgh..

ayu said...

makin comey laaa

eezance said...

singgah :)

p/s :minat tangkap gambar & kreatif? ada contest untuk anda! :D

nanakimie said...

hehe..comey jew baca entry ni:)

azura samsuddin said...

geng ngan aina lah ni... suke makan sendiri, mmgla masuk tp ada jugak yg t'kuar dr mulut hehehe

selamat nenen Ruhil ;)

fawwaznuha said...

comeynye iman..cam anak jepun huhu..nk anak comey juga ^^

...mommy jue... said...

tang anak menangis masa kita ada emergency masuk toilet tu best.. sama lah dengan amal khalisah.... memang tak tenang lah dapat toilet... hehe