CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, February 22, 2011

Hantu..lariiiiiii..!!

saya dataaaaaaaangg!!

sedapnyaa

ibu..nak lagii..
ye hantu..hantu coklat n hantu junk food!!
adehhh..aku sebagai ibu rasa berdosa n bersalah..
tp kt cni nk gak membebel..antara sebab2 perkara ini berleluasa!!

1) aku n Mr Asben suka tgk TV, suka tgk movie..
makanya kami mmg ada segerombolan junk food..
imaan tumpang sekaki..
walaupun Mr Asben xberapa nak setuju,
tp ada gak la tersesat2 masuk mulut dia

2) aku duk ngan adik2 aku..
bila weekend, lagi ramai ahli kami..
kadang adik aku dtg dr penang..
kadang ada antyTip..
so, umah kami menyediakan makanan2 ringan utk kudapan..
kut2 sesiapa lapar..
Imaan pun kdg2 menyebok dgn stok2 junkfood itu..

3) bila balik skolah, imaan ngada2..
xmau duk diam, 
kadang nanges sepanjang jalan..
nak aku nenenkan dia..
mana bleh..aku kan nk drive
sehinggala aku buat observation 2-3ari
imaan akan senyap klu disogok dgn mknn..
sbb dia akan sibuk makan sepanjang jln nk balik umah..
mungkin gak sbb dia lapar..
sbbnya bila aku nk amik petang dia tgh berpeluh2 men kt luar taska..
lari sana sini..
so, setiap ariiiiiii..
aku duk pikir, arini apa plak nk bg dia mkn..
sudahnya, lebihan2 junkfood aku kt opis..
xpun gula2..xpun coklat..xpun air kotak..

yesssssss..manissssss..itulah masalahnya..
n dia sukaaaaa sangat menda manis2 nih!
coklat, gula2, lolipop..jgn cakap laa..
dia mkn macam mkn nasik ok!
kunyah/kemam sambil sengih2..
dah abis kt mulut mintak lagi.
rengek2 nak..
tunjuk beg aku..
tunjuk peti ais..
tau2 je dia mana kitorang simpan..
agaknya klu bg 1bungkus, abes satu kali duduk!


dia xleh pikir keburukan menda tu..
persoalannya.. apa aku nk buat????
anak korang mkn apa?
buah, roti, dia xlayan sgt..
biskut pun kureng..
dia prefer duk patah2 kan biskut tu
then lap2 kasi sama rata kt lantai..adehhhh..

sampaikan aku rasa nk transform menda2 berkhasiat jd bentuk gula2..
setakat ni paling berzat pun (tp rasanya sama je..)
gula2 horlick..
alaa..y bentuk cam duit seposen tu, tp tebal sket tu..
y tu xmanis sgt..
(lidah aku laa kata, kandungan gulanya aku xcek lagi..)

alahai ruhil..
tgk..manis kan senyumannya..
mana xmanis, telan gula bergantang2 ari2..

5 comments:

Golden Rose said...

hmm coklat, kopok & budak2 mmg tak dapat dipisahkan....amzar sronok sgt if sha cakap ade coklat....sedangkan sejak amzar ada sha mmg tak simpan junkfood kat umah tapi kdg2 dgn pujukan demi pujukan berjaya gak amzar dpt...mmg susah nak elak tapi sha lebih prefer ganti buah dgn junkfood ni....bile amzar minta coklat sha ckp xde tapi kalu buah adela...so die time je la....yg pasti buah tu kene manis mcm betik..

UmmiUmmar said...

hehe..mmg manis anak dara sorg nie..
kalo ummar, dia suka sgt mkn buah..satu biji epal leh abis..biskut pon suka yg jenis danish butter cookies tu..fn coklat2 manis pon suka gak..cuma ktorg elakkan bagi kt dia..cam lollipop kalo dh stat mkn mmg xleh lepas..abis berlengas..tgn lak pastu pegang sna sini..tu yg xmo bagi tu..hehe

nur easy said...

mmg sweet..;)

CHeeSYaNa said...

Budak2 mmg suka benda manis.. Utk Zarif, if dia taknak duk dalam stroller, bagi dia biskut.. tp biskut yg sedap skit ler cam tiger susu ker, tiger yg coklat ker, takpun chipsmore..

Anna Da Lady said...

haha..rupa-rupanya yang ko beli junkfood semalam benda manis2 tu untuk imaan samala ye..banyaknya..hehe