CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, February 24, 2011

Marmet : alah bisa tegal biasa

sudah hampir 3minggu aku menggantung Medela kesayanganku..
Makanya Marmet saja la 3mgu ni.. iaitu perahan dengan tangan..
9-10oz satu ari perlu dibekalkan kepada imaan..
so, tiap2 ari, bilangan itu laa nk kenah perah..
dulu2..aku mmg xreti..
orang Marmet, aku pun nk jugak..
sbb terpikir, klu emergency, tertinggal pam, cemana..??
so, belajar2 laa..
tp mmg give up..
15minit, 0.5oz saja!
tangan sangat lenguh..

betul laa..
Bila TERPAKSA, dan TIADA PILIHAN..
nak xnak kena laa Marmet..!
Thank You AYU..banyak bg tunjuk ajar, perangsang dan nasihat!
AYU juga inspirasiku, sbb dia penah Marmet smpi 8 oz skali!
wahhhhhhhhh..xdapek laa nak jd gtu..

ni step2 yang aku lalui sampai laa terer (terer ke??) Marmet

1) Xreti langsung..cuba jugak..amik masa y lama, tangan lenguh..dapat sket..
last2 guna pam..

2) Kecederaan.. so, mmg xpam, n xbg Ruhil nyusu belah y cedera..sudahnya bengkak..(engorged)
jadik, urut n picit slow, kuarkan..amik masa gak, tp memikirkan kesan y lebih buruk (infection) akan berlaku, terpaksa laa..

3) cedera dua2..tak bleh guna Medela Harmony..perah dalam mangkuk.. kena duduk selesa2..kawasan tertutup, guna dua2 belah tangan..ok laa..lama gak nk dapat banyak..
masa ni, susu keluar berterabur..!pancut sana sini..kadang2 tgh perah, siap kena muka sendiri..(how come..???)

4) dah dapat rentak dah.. dah bleh perah banyak, masa singkat, n kt ofis dalam kubikal pn bleh!tp stil guna mangkuk, n tuang kt botol bila dh banyak..

5) lepas tepon AYU..bleh laa nk perah sebelah tangan saja..
dan xperlu dah guna mangkuk! terus ke dalam botol..

6) sekarang ni :

- sekali duduk, bleh laa nak dapat 4-5oz..

- prefer buat sket2.. kadang 2jam skali..mmg rasa berbeza ngan pam, klu pam, pas 2 jam, cam xde lg susu..tp klu Marmet, rasa mcm ada je hasil walaupun sket..jadik laa..sikit2 lama2 jd bukit!

- stil xreti kosongkan breast.. rasa mcm ada lagi, dah tekan sana sini, tp still xkuar lagi..so, cara y berkesan, rehat jap.. 15minit lg buat lagi..insyaALLAH ada lagi..(ni panggil Power Pumping ke??)

- dah paham : walaupun Marmet, stil kena dapatkan rentak y bes, br susu start kuar lancar n banyak2.. mcm pam gak, mula2 cm xnak kuar, dah 2-3minit, baru banyak..(ni klu pakai medela 2-phase expression, tau laa.)

so, dulu2 y xreti tu, bukan tak reti sebenarnya..tp 'xdapat rentak lagi' dah stop.. n kata "xreti"..padahal ok je..
anda bagaimana..?

skang ada masalah baru lak..
dah xcedera, tapi ketagih Marmet..
dah 3-4ari ok, tp still Medela Harmony tu duduk dalam cooler bag saja..
HuHuhuuuuuu..



7 comments:

pizet said...

pasnie bleh la pz menuntut plak...ada gak blajar ckit2 cara sendiri2 tapi nak dapat hasil byk memang lmbt...maka stop pasnie kena practice gak la...practice make perfect

mama fahmi said...

tahniah dik, akak bangga!!!

ct N honey said...

saya tak berkerja mmg beri terus aje,tak payah buat marmet.

nur easy said...

cam tu rupanya pengalamannya ya.. ;)

ayu said...

bangga...bangga.....n bangga giler dekat lea...cayalahh....usaha tangga kejayaan kan lea...btw, 12.3 ni ada kelas marmet kat MLO, PJ..jum..jum..kita pelajari lagi nak tak...mcm syok plak bila diaorg nak buat kelas ni...hehe..ayu pergi tau lea..kalau lea pergi, bgtau naaa...

sekali lagi, tahniah ayu ucapkan...



pssttttt...4-5 oz tu..banyak beb !!

CHeeSYaNa said...

wah.. dah ketagih marmet plaks.. i'm still at ur step 1.. sbb dapat sikit, pastu terus fed up..(mcm ler if pump dapat banyak.. huhuh)

azura samsuddin said...

zura pun x terl marmet ni tp kena gak blajar sbb in case meregency mmg parah le kalo terlupe atau pam g servis hehehe

selamat ber marmet... zura klik HB kat sini ;)