CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, April 29, 2013

HIKMAH

Hari ke5 di wad Hospital Annur
Kerja opis aku n Mr Asben masing2 melambai2..

Wad kebetulan dpt Deluxe Single..
So ala2 hotel la..
Kami buat hal sendiri..
Aman bahagia, cuma xlarat tengok dinding..

ruhil pun xnak g taska..
rela melepak cni wlupun bff duk tunggu kt taska nun

5 hari.. Mcm2 sebenarnya nak dipositifkan

1) ini adalah family day/family vacation..

Inilaa masanya kami berkumpul dan bercerita..
Sbb dunia kami terkurung dlm dinding2 wad ni bersama2..
Kami dan dunia kami sendiri je..
Ada masa y banyaaak utk diluangkan bersama..
Klu Nouri x warded, ntah bila nak ada masa mcm ni..

2) macam sihat
Demam adik Nouri dah terkawal sbb on PCM selama 5 hari ni tak kira demam ka tak..
So, budak ni sihatttt je kekdahnya
Main mcm biasa..
Smemangnya ms belum warded aku xsuspek apa2..
Sbb selain demam 40deg, dia aktif dan luarannya xde masalah..

3) positif..
Budak ni duk senyap2 time nurse melawat beberapa jam skali..
Pegang syringe sendiri n masuk mulut sendiri
Aku tolong picitkan aje..
Klu nurse melawat time tdo..
Picit masuk mulut aje ubat..
Dia xjaga , mata xcelik.. Tp telan ubat mcm telan susu..
Doctor round ward pun dia senyap je bila doc check itu ini

Dengan itu, secara tak langsung..
Walaupun aku dah seminggu xbalik umah ( sbb aku dtg ward dr workshop kt KL aritu trus dtg cni..bukan dari umah)
5 harini klu pikir positif..
Memang masa nak rehat..
Letak kerja melambak2 tu kt tepi kejap..
Masa mengadap anak2 BETUL2..
Xyah pikir masak.. Beli/mknn hospital je..
Xyah basuh baju.. Pack2 bj kotor, mr asben hantar balik umah
(Adik aku basuh n luckily mak aku ada kt cni 4 hari pertama masuk ward..skang dah balik)
Mengemas pun dlm ruang lingkup y kecik ni je..
At certain point, sedih pulak klu nak discharge..apakah?

Perkembangan Nouri :
Demam on-off seminggu sblm warded.. Up to 40deg
Warded..chest x-ray dan blood test..
Positif PNEUMONIA.. Right upper loop lung..
Ada seketul besar kahak berkumpul ctu..
On antibiotik.. Orally taken dan via I/V line kt tangan..
Today already the fifth day
Nebulizer 6 jam skali selama 2 hari n then pastu on request sbb dia xde batuk atau kesukaran bernafas..
Stakat ni dah dua sesi fisioterapi..
First session, buat tepuk percussion kt dada..
Second session : tepuk percussion plus SUCTION
Mcm biasa papanya y g bawa sesi suction ni..
Bilik fisio tu khas utk bapak2 y x nanges tgk anak terseksa..huhuu..
Arini penuh teka-teki..
Discharge???
Repeat xray???
Repeat suction???
Ada perkembangan???

Smua kna tgu doc round ward.. Sbbnya luaran budak tu xbleh tgk..
Berlarik mcm biasa..
Main mcm biasa..
Xde batuk.. Xde selesma..
Alahai anak..
Kata seorang BFF "dia xnak ibu risau kot"
Terima kasih anak..

Ya..betul belaka..

11 comments:

littlehumblelynn said...

Kesian nouri,xper amik kesempatan utj berehat wpun hy di ward shj.

Nad MamaZN said...

Harapnya cepat la beransur sehat ye nouri

Fizah said...

duduk spital cmni, best..cuba mcm mertua aku duk spital GH..adoi bertambah sakit rasa ok...tu pentingnya insurans tak gitu? ;)

btw, smg nouri cpt sembuh..ibu, discharge je, takya nk sedih sgt lah! ha ha

aThidEaN said...

get well soon sayang..
betul kak, semua kita kena pikir positif. Allah Maha Kaya. tiap sesuatu ada hikmahnya

Don't Afraid to Try said...

lea,

aku tau hg seorang ibu yang tabah n kuat..nouri nampak sihat...tp biarlah dia betul2 sihat br boleh kuar wad..

mama ila said...

semoga Nouri cepat sembuh ye

CHeeSYaNa said...

get well soon, nouri!!

Jue a.k.a Ibu 2F said...

duduk wad mcm pi bercuti dah rupanya..
moga nouri cepat sembuh ye

:: Mrs.Eady :: said...

semoga cepat-cepat sihat ye sayang!

Yaati Nor said...

kak fizah: haah betul dok swasta mmg selesa..insurans sgt penting..kepentingan sampai en asben saya jadi agen insurans untuk bantu kawan2...ada kebaikan swata dan gomen..tp persekitan swasta lebih selesa

Yaati Nor said...

harap nouri cepat sembuh.Ummar pun on off deman batuk selsema..risau tp doktor kata ok je pulak..rungsing jadinya..