CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, November 29, 2012

Rumah Makan CIBIUK


kunjungan kedua dalam masa 2 minggu..
antara reasonnya : dekat sgt dgn umah..
sapa tau Red Wok Bangi..?
hah..g depan lagi dlm 200m, belok kanan n belok kiri..

Rumah Makan Cibiuk.. base on masakan suku kaum sunda.. Indonesia..
sesiapa yang gemar citarasa Indonesia, ini memang 'rumah makan' terbeekk untuk dikunjungi..

kunjungan pertama dah buat hati tertambat..
kunjungan kedua bersama Mr Asben berakhir dengan Mr Asben meminta bussiness card dan bertanya beberapa soalan untuk mengadakan majlis makan ramai2 (dlm 30 org) kt cni..
suka sangat le tu..

Ok.. mula2 skali suasana kedai sangat INDAH.. dalam linkungan pintu2 kaca..
dan hiasan klasik nusantara..tapi masih mengekalkan konsep moden dan mewah..
ada dua pilihan samada duduk di kerusi atau bersila mengelilingi meja ala-ala meja jepun..

lebih mula dari yang mula2 tadi, sopan santun pekerjanya..
MASYAALLAH.. terasa segan nak order atau berlaku cerewet dgn mereka ini..
sgt sopan santun, cakap lembut sgt walaupun cakap logat n banyak guna nahu Indonesia..
"tumis kangkungnya apa biasa apa belacan..??"
hah..!ada brann??

ok.. gambar ni susun tunggang tebalik.. maka aku review ikut gambar la ye..

ini boleh aku katakan dessert cibiuk la kut, sebab aku jumpa kt cni je..
kt menu dia, gambar pun besar kemain..
itu namanya ES DURIAN..
dihidangkan di dalam buah kelapa muda yang dibelah dua..
dalamnya ada air kelapa, eskrem vanila, 2ketul durian, ada agar2 kaler pink yang rupanya macam bihun..
dihidang sejukkk sbb ada banyak ketulan ais..
untuk penggemar durian, memang SEDAPPPPP..
Harga RM 10.90 klu xsalah

dpan es durian tu hidangan Mr Asben.. Nasi putih (bungkus dgn daun pisang)
+lauk : ayam bakar + salad + ikan masin + tempe n tauhu goreng + 2 jenis sambal..
Sedapppppp..

ini suraunya.. ada satu la tapi, kna share..
aku sampai sejurus azan magrib berkumandang.. masa aku duduk, sorang saja pekerja y kelihatan..
yang lain, terus g solat..berjemaah.. n kasut mereka susun kt tepi dinding surau rapiiii sangat..
MasyaALLAH.. 5s mengalahkan Japanese..
surau ada telekung.. ada penunjuk kiblat,,selesa,, n tempat wudhu ada kt dalam..


tengok sinki cuci tangannya..
kelllasssssss kan..?? tandasnya pun macam hotel berbintang2..
besar, selesa, bersih.. n semuanya function dgn baik..
aku rasa indonesian ni memang pembersih kut..

ini nasi goreng aku..Nasi Goreng Seafood..
sedapppppppppp.. ada keropok goreng yang dibelasah oleh anak2 aku..
telur mata pun ada jugak..
n ada sayur mcm acar mentah..
rasanya semua kena, n seafoodnya SEGARRR ok!

Ni suasana dalm restoran..
ni kalau nak duduk atas kerusi laa..
n ada hiasan dalaman water fontain.. cantik n bunyi air mendamaikan!

mm, tuan umah dan anak2nya..


Alpukat atau AVOCADO..
masa nak balik, Mr Asben ku berniat utk take away another one...
tp aku rasa perut mcm nk meletup dah..
sedapppp..RM 6.90 sahaja.
rasanya hanya guna manis n rasa lemak2 buah, tiada gula kot, sbb tawar..
tp bagusnya..menyerlahkan keasliannya!

ada nampak itu teh 2 cawan..??
ia percuma..dan jugak sedapppppp..
anda duduk je, dia datang bawa teh panas tanpa gula yang sodappp.. 
n then terus amik order...
blum abes hirup2 teh tu, makanan yang pesan dah datang..
servis sgt cepat..!

ini dua jenis sambal yang mengiringi set nasi Mr Asben tadi..


klu nak duduk bersila.. ini laa tempatnya..
ada kusyen2 empuk lagi..
n sepanjang makan, kedengaran muzik tradisional mcm gamelan pun ada..
tp slow dan menenangkan..

tak suka sambal yang dia bagi??
xmengapa.. ada satu pondok di tengah2 restoran.. 
Penuh dgn samballllll pelbagai jenis..
amik la banyak mana anda suka..
dan ada signboard tulis "PERCUMA"
nak apa?? sambal mangga? cili merah? cili kuning? cili oren? tomato? belacan? sambal kicap??
ada 1 je yang tiada --> sambal yang TAK PEDAS..
ye.. tiada.. SEMUANYA PEDASSSSSSSSSSSSSSSSSSSS..
sampai berair mata dan berair hidung..

tapi kepedasannya buat kita rasa nak suap lagi dan lagi..
serioussssssssss.. sedappppppppppp!

Nak tau pilihan desert yang ada??
mesti korang xpercaya..
ada red velvet.. rainbow cake,, pudding caramel..PAVLOVA tsedaappp..cake chocolate indulgent..
hoh.. mcm duk France plak kan...
terbaikkkkk
ok, dgn itu, restoran ini adalah  : Highly RECOMMENDED..

Kelemahan : 
1. Menu xberapa banyak.. tp bak kata adik aku "lagi bagus, dia hanya buat apa yang dia pakar sahaja" betul..betul..betul..
itu sahaja..yang lain2 semuanya OK.. 
confirm aku akan datang cni lagikk!!
 
 

11 comments:

nur easy said...

puashati kan kalau dpt environment cam ni

Nad @ MamaZN said...

Konfem wiken ni kitorg dtg jgk! =)

Ina Hashim said...

sedap2 nampak makanan semuanyaaaa

Indonesian pembersih?well, rasanya klu yg golongan berada tu mungkin ya...tp klu yg sll dtg as maid yg kelas E F tu,tak ramai le yg pembersih gitu

umialya said...

nampakpun sedap..

Yaati Nor said...

meleleh air liur den tgl alpukat tu..tak penah minum pun..heheheh

sisanizu said...

bab pembersih tu sila pegi indo dulu kalau nak tahu..he he

even kat toilet airport pun pakai baldi and timba yg ada hitam2 di keliling..kat toilet hotel yg ade kelas pun tisu tndas bersepah, air basah lencun di lantai. org jepun nkmasuk toilet hari tu angkat seluar tinggi2..

hu hu..sy byk kali thn je sehingga jumpa toilet yg ok sikit.

erm maybe kebetulan jugak sy asyik jumpa toilet yg kurang best.sekian.

diyana mahmud said...

bestnye..kena cuba ni

CHeeSYaNa said...

tiap2 hari lalu depan restoran ni.. tp tak sempat2 nak gi.. weekend ni akan ku terjah!

EllyEllies said...

wahhh...kene terjah ni...nmpk cam best je

Anonymous said...

baru je lepas g makan kat sane tadi..best!
dgrnye sume pekerja dia tu budak tahfiz dari indonesia..
anak yatim..sebab tu sopan santun.. :)
tiap2 tghri jumaat diorang tutup kejap sbb solat jumaat..
contoh yg baik...moga murah rezeki owner kedai tu

Anonymous said...

owner die orang sini, mintak kebenaran dari owner asal di indonesia untuk bukak cawangan disini, pekerjanya betul sumenya dari indonesia.