CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, August 10, 2011

Rahmat Ramadhan | Cyst

Entry ni nk tulis lama dah..
Tp masa jd tu xtau nk cakap apa..
n rasanya, elok laa 'bercerita n mengadu' padaNya..
y mendatangkan ujian..
meskipun belum benar2 diuji..
hanya 'dicuit' oleh cubaan kecik..
tp lumrah manusia y lemah..
lantas rasa sgt sedih, takut, risau dan bimbang..
tp buat2 mcm xde pape.. : )

masa cek baby 8 minggu..
doktor sahkan ada Cyst kt dlm rahim..
memang pun..doc letak je alat scan tu kt kulit perut..
aku sendiri nampak cyst tu dulu berbanding baby!
kesian baby..sbb tumpuan n agenda masa check up aritu didominasi oleh cyst..

CYST tu apa??
rahim kita ada kilang telur..
setiap bulan telur akan dilepaskan..itu normal..
dan normal jugak bila kilang tu membesar dlm 2 cm...
then mengecil semula..
tetapi..!
adalah TIDAK NORMAL, jika dia besar sgt..
masa check doc ukur baby..3cm..
then doc gtau.. 'awak ada cyst laa'
perasaan masa tu : xterkata, takut, risau..
Mr Asben kebetulan ada skali masa tu..
'klu lebih 5 cm..sy akan refer pakar'
masa tu berdebar..sbb doc nk cek saiz..
ukur punya ukur.. 4.7cm!
so.. doc kt 'kita monitor saiz je dulu..
klu membesar lagi mmg kena refer, n kena buang!'

balik tu, konon le xnak pikir..tp googled jugak..
dr y aku baca 60% y ada cyst tu end up ngan pembedahan..
40% tu kecut balik laa.. 
so, aku takut.. sbb menda tu jd sendiri.. ikut hormon
xde lak ubat y bleh amik utk kecutkan..

risiko cyst..
risky klu keep on membesar, xkecut2..
sbb bleh pecah..n bebaskan menda y xsehat utk kandungan n rahim
doc kata, awak mmg bleh pengsan klu dia pecah..
sbb sakit sangat..
risiko lain lak..'twisted'
ini pun menyakitkan..
cmana?aku pun xpasti..tp ada y share pengalaman..
'rela beranak 7x, banding merasa sakit bila twisted'

so, berdebarnya menunggu the next 3 weeks..
xgtau mak aku pun.. sbb xnak mereka risau..
cumanya ada refer beberapa rakan/blogger..
y aku penah dgr mereka penah mjalani operation berkaitan..
antaranya Kak Lin.. (tp rupanya beliau kes lain)
apapun, tqvm to Kak Lin..

dr forum2 y aku googled..
kebanyakannya TAK menunjukkan rasa risau..
sbb ada possibility utk kecut..
n pembedahannya xrumit (katanya laa!)
tp tu forum oversea..
xtau laa fasiliti pbedahan tu available kt smua hosp kt mesia ke x kan
maka, aku tetap risau..
pembedahan mgkn x ganggu baby..
tp kesan bius, tetap akan bg effect kt baby..
ada y kt cyst nye membesar smpi 7 cm..
tp doc nye xrisau sgt..n tgu baby kuar baru operate buang..
ada y ada smpi 2-3 bijik cyst pun ada..
so, aku pasrah je duk dlm golongan mereka2 ni..

SESUNGGUHNYA ALLAH ITU MAHA MENDENGAR..
check up y ditunggu2 akhirnya tiba juga..
dengan penuh debaran
Jumaat lepas..5/8 aku ngadap doktor..
ALHAMDULILLAH.. cyst tu dah xde..
dia kecut sendiri..
n lega bila doktor gtau 'biasanya bila dah kecut dia xkan dtg lg..'
SYUKUR.. rahmat Ramadhan!


12 comments:

Ibu Iman said...

dulu ada member seofis pn ada cyst jugak... anak 1st lak tu... die risau sgt.. tp bila baby makin besar cyst pn makin kecut dan hilang... alhamdulillah za pn camtu jugak...

Yaati Nor said...

alhamdulillah.member ada buat operation sblm kawin dulu.tapi ms operate tu cyst dia dah pecah dia kata sakit sgt. mcm org baru lps bsalin dia ms tu. benda2 dia hidup sihat kalau makan daging.jadi kurangkan mkn daging2 merah tu..

nur easy said...

kita y baca pun gerun.. ya Allah, alhamdulillah syukur..

littlehumblelynn said...

Lea

Allah itu maha KAYA lagi maha PEMURAH..gunalah bahasa apapun mintak dgn DIA..lambat @ cepat,Dia akan bagi..insyaallah..

smg kandungan kali ni berjalan lancar ..x sabar mau tggu imaan jr :-)

Mama Zara said...

alhamdulillah :)

UmmiUmmar said...

Alhamdulillah le'a...rasa sedih sket masa baca mula2 tu..apa2pon aku doakan semoga kita semua dikurniakan kehamilan dan kelahiran yang sempurna..amin..

umialya said...

masa ngandungkan alya, akak pn sama, dok. kata ader cyst tp bila buat scan semula, xder daa.. alhamdulillah

xmo tension2, ok!!

mawar said...

alhamdulillah. berdebar baca masa awal2 perenggan :P smoga semuanya slmt ye :)

Fatima Saiful said...

alhamdulillah...moga2 baby pulak yg membesar dgn sehat k!!!amin~

CHeeSYaNa said...

alhamdulillah everything is OK! my fren kata d hormon from the baby helps to fight the cyst.. Allahualam..
btw, saya pon takut sgt sbb ramai je yg saya kenal ada cyst. Pernah 1 time g scan, sbb terasa perut buncit sgt.. takut2 le cyst.. skali rupanyer semuanyer lemak belaka.. hiihih

Haris Zuhaina said...

Amallah. mana tau..

AYAT-AYAT AL-QURAN UNTUK MENGUBATI KANSER

Dibaca kedalam air sebanyak 7 X pada setiap ayat dan amalkan. Insyaallah.
Kerana salah satu penyebab kanser datangnya drpd sihir juga.

Bil m/s Surah Ayat Dibaca Kegunaan
1 1 Al-Fatihah termasuk Bismillah 1-7 7x Kanser
2 2 Al - Baqarah 1-5 7x Kanser
3 16 Al - Baqarah 102 - 103 7x Kanser
4 25 Al - Baqarah 164 7x Kanser
5 42 Al - Baqarah (Ayat Kursi) 255 7x Kanser
6 49 Al - Baqarah 285 - 286 7x Kanser
7 50 A-Li Imraan 1-5 7x Kanser
8 52 A-Li Imraan 18 - 19 7x Kanser
9 53 A-Li Imraan 26 - 27 7x Kanser
10 68 A-Li Imraan 145 7x Kanser
11 129 Al - An'aam 13 7x Kanser / Demam
12 157 Al - A'raaf 54 -56 7x Kanser
13 164 Al - A'raaf 117 - 122 7x Kanser
14 189 At - Taubah 14 7x Kanser (syaitan yg degil)
15 218 Yunus 80 - 82 7x Kanser
16 274 An - Nahl 69 7x Kanser
17 290 Al - Israa' 82 7x Kanser
18 316 Taha 1-8 7x Pelembut hati
19 316 Taha 67 - 70 7x Kanser
20 349 Al - Mukminun 115 - 118 7x Kanser
21 370 Asy - Syu'araa' 80 7x Hafalkan - Kanser
22 446 As - Saaffaat 1-10 7x Kanser
23 481 Fussilat - baca bermula 44 7x Kanser / Demam
dari tanda *kola Kanser
24 498 Ad-Dukhaan 42-47 3x Kanser
25 506 Al-Ahqaaf 29-32 7x Kanser
26 532 Ar-Rahmaan 31-36 7x Hafalkan - Kanser
27 548 Al-Hasy-r 21-24 7x Kanser
28 562 Al-Mulk 3-6 1x Kanser
29 566 Al-Qalam 51-52 1x Elak hasad dengki & disayangi
30 572 Al-Jinn 1-3 7x Kanser
31 592 Al-Ghaasyiyah 1-26 7x Kanser / Demam
32 599 Az-Zalzalah 1-8 1x Kanser / Ayat Syifa'
33 600 Al-Qaari'ah 1-11 1x Kanser / Ayat Syifa'
34 603 Al-Kaafiruun 1-6 7x Kanser / Ayat Syifa'
35 604 Al-Ikhlaas 1-4 7x Kanser / Ayat Syifa'
36 604 Al-Falaq 1-5 7x Kanser / Ayat Syifa'
37 604 An-Naas 1-6 7x Kanser / Ayat Syifa'
38 141 Al-An'aam 103 Risau/sedih/dukacita

pizet said...

scary baca...alhamdulillah la dah x dak...