CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, August 3, 2011

Perangai


Dah mmg sindrom nk beradik..
Maka mmg la pe’elnya sgt menguji kesabaran..

Alkesah kak-long-to-be..
Suka bebeno mengamuk skang ni..
Xleh laa salah sikit..
Experiment aku menunjukkan, klu dia ditinggalkan
Atau keadaan2 di mana xde aku atau Mr Asben..
Dia jd good girl aje..
Nmpk aku mula laa..
Nmpk bapak dia..laaaagi 10x dasat..
Adoi laa..

Klu jln xmau jalan sdiri..
Nk org angkat..
Aku mmg surrender..

Makan.. konon nk wt sediri.. belagak kemain..
Las2 tumpah sana sini..
Pegang cawan pinggan mcm pegang bola..
Hayun sana sini..
Pastu larang mesti marah..
Tinggi suara skit, dia pukul lantai pukul dinding..
Menunjukkan dia pun marah!

Klu ada gula2 1 pek, slagi xabes, slagi tu xberenti..
Pastu perangai tamak pun ye jugak..
Org kt makan satu-satu..
Dia ambik segenggam, sumbat smua dlm mulut.
Nnt dh xleh nk telan, luah laa mana2 tpt y dia suka..
Pastu blum abes satu, dah nk suh bukak y satu lagik!

Klu marah banyak sket, tangan dia nek dulu..
Abes aku, jd mangsa..
Kena pukul laa..
Kena cobet laa ngan dia..

Suka panjat sana sini..
Larang atau xbagi apa dia nak, nanges..
Suara kuat gila.. mulut buka luas2..
Huhuu..kadang bergolek2 kt lantai..
Xpun meniarap smbil nanges n pukul2 lantai..

Xpenah2 mcm tu sblm ni..
Tatau laa mmg perkembangan dia ka atau sbb nk dpt adik..

Dia nye jadual mandi = bila dia dgr siapa2 sebut pkataan ‘mandi’
Xpun ikut suka dia..
Kdg 4-5 kali mandi 1 ari..
Bila rs nk mandi, tanggal seluar..ngan pampes..
Pastu jln2 sana sini..

Nk bg pakai balik, nk kena begaduh dulu..
Biasanya, klu bukan baru je mandi, mmg end up ngan mandi lg laa
Klu aku, bukak je pintu bilik air luas2..
Tgk je apa aktiviti dia dr luar..
Sbb nk tgu dia mmg jd 1 keja btul!
Dh laa mandi lama..
Berendam dlm mini pool dia kt bilik air..
Aku pun naik kembang!

Baju seluar seboleh mungkin nk pakai sendiri..
Tp jd lambat laa..
Pampes mmg kena berkejar..
Dah tu pakaian y ada seluar pun, dia nk jugak suh pakai panty..
Suka ko laa nak!!

Part paling best..
Dia dh mcm kakaktua..
Apa org cakap, smua nk ajuk..smua nk ulang balik..

Jd aktiviti melarang, akan jd xserius..
Sbb tergelak…
Apa kita larang, dia ulang balik..
Cm aku plak y tgh buat salah n di larang..
Adoiii..

Namun, anak aku tu tetap comel..
Dialah racun, dia jugak laa penawar..
Mungkin aku xcukup kreatif nk handle dia..
N y pasti mmg xcukup larat..

But  I LOVE HER VERY MUCH!


11 comments:

pizet said...

mungkin both kot...perekmbangan dia dengan perangai nak dapat adik...x pe try la pujuk pelan-pelan...tiap-tiap bagitau dia yang dia nak dapat adik...cam pizet buat kat syauqi dulu...cam x buat perangai sangat bila adik lahir...cuma kadang-kadang terlasak sikit...biasa la budak-budak

♥ Elin ♥ said...

dia juga pengubat duka dan lara ;)

nur easy said...

hehe kakak nak manja2 ya..;)

LiErOSe~QiEmi said...

memang camtu kott bila nak dapat adik.. sebab perangai 100% sama dengan anak bunga sekarang.. tak tau la camne dapat adik nanti...

eh, boleh tak nak link entry ni dalam blog bunga???

akma said...

Dugaan.

Samalah mcm NAyli. nanti bila adik dah keluar lagikla. masyallah jeles giller kat adik. tu yg bile adik zara keluar kene post nayli kat kampung jap tu.

umialya said...

Ibu kata Imaan cam burung kakak tua, patutlah si alya asik nyanyi lagu burung kakak tua je manjang, rupanya dia tujukan pada k.long!!!

Mama Rayyan said...

Budak nak dpt adik mmg mcm tu kot...insyaallah,lama2 nanti ok la.Lately,my son pun suka buat perangai gk.Kadang2 sampai rasa mcm tak blh sabar...he3.
Moga kita dapat jadi Parents yg terbaik utk anak masing2...

littlehumblelynn said...

lea

kalo dah kuar adik nanti..lagi jenuh ..

takper..dia nak bijak tuh!!

ayu said...

lea, mmm..dia nak tarik perhatian mama n ayah dia tu..hariz dulu mcm tu gak..so, nnt ajar dia close dgn ayah dia lagi ye..bukan apa, nnt bila dah ada adik, confirm lea akan tumpukan pada 2nd baby plak..mcm ayu dulu, mmg hubby la handle semua sampai kan tidur pun berdua dgn dia...

Fizah said...

slmt brjuang mghadapi karenah kak long-to-be! aku dah merasainya...hazab! hehe :D

anisalya said...

rasanya anak2 ni bila dia tau nak dapat adik, dia rs layanan utk dia kurang kot. anak2 sy dulu pun mcm tu. manja terlebih. nak dukung la apa la...tp bila ada adik...blh diharapkan la.syg adik walaupun kadang2 tu buat adiknya jugak...

hehehe...