CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, August 8, 2011

Mood : R.A.Y.A

baru 8ari puasa..
ati dh kt kampung..
terbayang2 suasana indah time raya..
tambah plak ni first time nk bw Ruhil Imaan raya kt Tawau..
lebih bes lg sbb raya kali ni dia dh besar..bleh jln..
bleh main..
last time aku bawak dia balik Tawau, dia br nk merangkak..
raya 2 taun lepas xbalik sbb xde flight nk bawa ibu ngandung 8bulan..
taun lepas plak, sibuk ngan baby, so x plan..
dh dekat raya, tiket teramat mahal, so balik Kedah je laa

taun ni bestnyaaaaaa..
mcm biasa, part jumpa ahli keluarga y plg best..

persiapan, biasa2 saja..
ala kadar..

baju
ibu mengandung xde mood nk berhabis atau bshopping..
tambah plak, puasa2 ni xlarat..
pakai apa ada..n apa y dah terbeli masa sblm ngandung baru2 ni
tudung raya aku xcari lg..
nnt laa rembat kt mana2..
baju si Imaan, banyak y buat..
y beli, bleh kata xmatch pon laa..
tp nasib laa..mmg xde mood nk bshopping
baju Mr Asben.. baju melayu dh ada laa.
tp rasanya kena tambah lg sket..
nnt2 laa..adoiii..


kuih
raya kt kampung..kt Sabah
tp nk import kuih raya dr cni..aci x..?
serius, kuih kt cni cantik2..n sedap2..
ye laa..kat kampung..mcm xberkembang je aku rasa..
tp risiko nk hancuss dlm perjalanan pun ada gak..
dh aa flight aku transit kt KK..
mm, tgk laa.. bawak apa y boleh.

selingan...
sapa2 tinggal dkat kawasan Bangi Kajang..
bleh laa g Manz Delight..
dia bukak kedai baru kt Kompleks Diamond.. 
Hujung blok y ada Tabung haji tu..
pilihan kuih raya dia banyak..murah dan merbeles!


Mercun n bunga api n lampu liplap
aisehh.. ni agak xsehat sket bunyinya..
tp aku duk mharap ada laa sapa2 kt kampung tu y dh ready menda2 ni nnt
sbb kami pun balik 1 ari sblm raya..
stakat nk tambah meriah.. 
bukan nk men mercun bahaya pun..
lampu liplap, smlm nmpak ada umah y dh pasang..
kt kwsn perumahan aku laa..
rs nk gak ada satu.. 
tp aku bukan beraya cni pun..
so, lupakan..hehe.

lagu raya
ni klu dgr mmg rs nk raya esuk..
stakat ni, br satu kedai y pasang lagu raya..ampehh
iaitu kedai y jual kuih raya..

kawasan jalan TAR, aku mmg x jejak pun taun ni..
rimas dgn kesemakan dan kesesakannya..
adik aku kata , sblm puasa, dh pasang lagu raya kt ctu..
huhu, nasib bek x g..
klu x, mesti rasa nk terbang ke kampung halaman..

bila radio nk start siar lagu raya ek..
ada hati gak nk donlod..
tp xde maknenye!

akhir kata..
Hari Raya ni layak utk org2 y berjuang memerangi nafsu spjg Ramadhan..
tp kita y ntah berjaya ke x ni y terlebih excited kan..
mm, nasihat utk diri sendiri laa jugak ni..

5 comments:

nur easy said...

cemana suasana raya kat tawau ya.. mesti sama2 meriah ;)

littlehumblelynn said...

lea

mood raya swing lagik ni..
tgkler seminggu-dua lagik..harus lip lap jugak rumah ni..!!

abazilah said...

jom join GA saya
http://iownthis87.blogspot.com/2011/08/like-abazilah-lucky-draw.html

Ibu Iman said...

za, kite dh tau sejak entri za ari tu kita sama2 nk jd mak buyung lg... hihihi... due pn bln 2 kn? iman kita pn sama jugak bln 10... hehehehe... hrp semuanya berjalan lancar & dipermudahkan... amin

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

bestnya...beraya jauh nie...