CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, August 13, 2011

Begitu Rupanya..

Sejak seminggu lepas.. aku sering sakit perut..
sakit yaa amat..
selalu mintak adik urut belakang..
then gtau dia.."actually bkn sakit belakang sebenarnya..
..tp sakit kt ulu ati, rasa tembus sampai belakang!"
then adik aku gtau .."itu Gastrik!!"

memola, rasa mcm x.. sbb aku dah 27taun hidup di dunia ni..
xdak sejarah Gastrik!
nk kata bila ngandung kena gastrik, xjugak..sbb imaan dulu, sihat je!

then bermula laa episod demi episod y amat menyiksakan..
tgh2 posa, tergolek2 pedih perut y rasa mcm kena cucuk2..
terasa seluruh perut cm kena hakis dek asid..
pastu was2 nk bukak posa, sbb xpasti tindakan tu meredakan ke menerukkan keadaan
maka tawakkal je puasa smpi petang..mmg azabbb..

then, kandungan dah nk meninggalkan trimester ptama..
mual mmg dah xrasa sgt..
TAPI HERAN.. napa xmual, tp tetiba dtg situasi extrem..
bebila ms je bleh muntah..
muntahnya plak, kuar cecair jernih masamnya mcm cuka..
pastu rs berangin satu badan..
terasa cm besnyaa klu 24jam ada org urut..
dah 2-3ari gtu, nekad.. ngadap doc..

lepas cerita simptom..doc sengih2 saja..
SAH GASTRIK!
aku pun xpenah kena sebelum ni, so, mmg xpenah nk amik tau apa simptom2 tu
cm biasa, balik br sibuk googling..
MEMANG aku ada hampir 90% simptom2 tu..
n muntah2 tu bkn disebabkan aku ngandung, tp sbb gastrik..
dapat ubat cecair, iaitu ubat kapur..
mmg xsedap, tp aku nekad nk cepat baik..
sbb mmg menyeksakan..
24jam xselesa perut weihh..
lapar sakit..
dah mkn pun sama saja sakit..
mkn pun mcm xmakan je rasanya
rs perut penuh angin smpi kembung2..
angin kuar sakit..
xkuar pun sakit..
kadang nk kuarkan angin sket pun, kuar ngan isi perut skali..
pastu lambat kuar angin sket, mula laa anginnya ke kepala..

Macam2 dugaan..
y paling xbes.. kena pantang makan..
xleh mkn pedas..berminyak..masam2..
n td aku google apa lg y xleh makan..
pas baca senarai panjaaaaang tu, aku tertanya sendiri..
"klu ini mcm..apa y aku bleh makan.....???"
kepada y xpenah kena gastrik tu..
SAYANGI PERUT ANDA!
adalah lebih elok klu anda xtau sakitnye cmana..hehe

6 comments:

nur easy said...

itu y kena berpada2 bila mkn kn.. mudah2an cepat baik dr gastrik ;)

umialya said...

mgkn k.long bakal dpt bb boy kot, ragam lain macam aje, moga tabah hadapinya n cepat baik!!!

littlehumblelynn said...

lea,

welcome to the club :-)

kalo dah sekali kena confirm akan kena lagik..macam kak lin,mmg kena jaga makan..tiba time makan mmg kena makan..jgn delay lgsg..

apapun jaga diri

Fatima Saiful said...

aku dulu preknen agak selalu pedih hulu ati. ms trimester pertama+ketiga in both pregnancies.walau mkn pon rs berangin je bdn. Tp aku bukan gastrik. just mmg pedih ulu ati..spjg 3rd trimester aku kene telan gaviscon(dalam iklan tv bomba padamkan pedih ulu ati tuh).mmg PEDIH GILER aa...gaviscon tuh kesan sekejap je.:(.nway, good info on gastrik.aku pon tak pnah gastik.heheheh

Yaati Nor said...

haah ngandungkan zahra dulu pon saya kena pedih hulu hati..sakit tu..pagi2 lps gosok gigi wajib muntah pahit kuning2 kdg2 nak warna hijau..pedas klu makan mmg azab le..

Anna Da Lady said...

;)