CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, September 11, 2013

POLEMIK

Best merenung masyarakat.. :]

macam xjemu-jemu berdebat..
isu halal-haram
isu harga minyak naik..
isu harga barang..
isu harga umah..
isu politik..
isu ASB dan pelaburan lain
isu PTPTN

agaknya masalah diri sendiri dah setel kut eh..
tu yang susah2 pikir masalah org lain..

klu tgk facebook seminggu dua ni lagi 'muntah'

tp polemik tentang pelbagai perkara2 di atas dah berapa lama ntah berlangsung

namun adakah antara kita..kita dan kita yang membaca ni
(terutama yang menulis)
pernah menjadikan polemik ni sebagai punca untuk kita rasa bersalah dan BERDOSA dgn ALLAH..?
xde..
kita nampak dosa orang lain je kan..

kita hidup didalam kitaran dunia yang penuh persoalan sekarang ni..
bukannya di dalam gua di hutan mana2..

Zaman Rasulullah dulu sistem adalah 200% syariah-compliance,
tetapi Rasulullah dan sahabat solat taubah puluhan rakaat sehari..

kita ni kalau ikut2kan kena tambah banyak rakaat lg la kan..
sebab dunia dah macam ni..

tapi adakah?
sekurang-kurangnya klu xmampu nak sujud banyak2..
cukup skadar rasa berdosa di dalam hati..
AND because of that pls STOP ALL THE NONSENSE DISCUSSION..

klu xder rasa sebegitu, then polemik ni xmengubah apa-apa pun..
apalagi meningkatkan iman diri sendiri.
: )

Jangan ubah yang xmampu ubah..bersyukur..jangan complain..
begitu lebih membawa ketenangan..
 
just do ur part..

Faiz..n kak Lynd..pinjam entry.. semoga bermanfaat



5 comments:

whiteapple said...

nak like post ni :)

Mama Lynd said...

Thats the reason why i feel tenang without my smartphone.
Sambil makan tengok update itu ini rasa semak dan "takut".

Tu yang melangkaui sempadan jarak.
Yang depan mata ni?
Nerungut increament sikit, keje banyak, org ni keje tak betul, orang tu tak pandai.

And this why i love you. Miss my phone sbb nk berforum dengan mu.

littlehumblelynn said...

Lea,

Mmg tak larat nak baca newsfeed fb
Jenuh baca caci maki orang!!

Baik kita buat apa yg patut,x yah sibuk hal yg bkn dlm authority kita..

Kan??

littlehumblelynn said...

Lea,

Mmg tak larat nak baca newsfeed fb
Jenuh baca caci maki orang!!

Baik kita buat apa yg patut,x yah sibuk hal yg bkn dlm authority kita..

Kan??

Paiz said...

Dah lama tak jenguk blog orang. Dan terus suka dengan entry pertama (recent) ni. Bukan sebab ada link ke blog aku. Tapi sebab content nya amat menyentapkan aku yang membaca. Tima kasih tolong ingatkan kami.

"Zaman Rasulullah dulu sistem adalah 200% syariah-compliance,

tetapi Rasulullah dan sahabat solat taubah puluhan rakaat sehari..

kita ni kalau ikut2kan kena tambah banyak rakaat lg la kan..

sebab dunia dah macam ni..

tapi adakah?"