CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, September 5, 2013

Lebih baik tak tahu..

baru sebulan dua mengikuti page FB Bandar Baru Bangi..

banyak perkongsian berguna dalam tu..

kisah masyarakat..berita terkini..iklan..pengumuman..perkongsian

tapi yang asek keluar dlm tu adalah 
samun/rompak/ragut/pecah

SETIAP HARI.. malah BEBERAPA KES dalam sehari..

dan jadinya pulak di kawasan berdekatan 
yang aku duk selalu pegi jugak kadang2..

sudahnya.. hidup dalam ketakutan..
rasa bimbang.. rasa sgt berisiko..
tgk org nek motor pun aku pandang suspiciouuuus je..

mmm, adakah lebih baik kita xtahu..?

kalau x tahu x berjaga2 pulak kan..

langkah keselamatan yang aku mula ambil :

1) letak handbag kt tpt letak kaki

2) nak turun keta..nak nek keta atau nk cross jalan.. perhati 100m radius..ada suspicious person x?

3) jalan tepi kedai.. jgn jalan tgh jalan.. senang motor nk rembat beg..

4) handbag jgn bw cash banyak (mmg xpenah banyak nak buat cmana kan..haha) klu ada poket, transfer hp n kad2 penting dlm poket.

5) sangkut handbagku y xde pape tu sket je kt bahu, kira klu ada org tarik.. biar laa kt korang.. y penting aku xjatuh terpelanting/cedera

6) jgn pakai gelang emas smpi buat mata penyamun terjojol 

7) buat muka selenga.. mcm org susah hati duit xde.

8) jalan laju2, jgn leka2 sembang (tp susah nak jln laju klu pimpin tangan anak)

9) masuk keta-tutup pintu-tekan lock - mesti kurang daripada 5saat! klu nak sembang, susun barang, hidup enjin, dengar radio bagai semua selepas tu

10) jangan cari pasal atau buat org get annoyed kt jalan raya (we never know who we deal with..penyamun2 samseng ni bersepah2 di mana) - lebih baik mengalah.. bg jalan..atau jgn buat perkara y memanjangkan cerita.. paham kan??

11) bila kunci keta.. pasang kunci rumah.. tinggalkan anak kt taska.. hantar suami kt tpt keja.. detikkan dlm hati "TAWAKKALTU A'AL ALLAH!" semoga ALLAH mendengar rintihan hatiku..

yang last tu.. biar pun terakhir ku taip.. tetapi itulah yang paling utama.. 
usaha kita..berjaga2 kita..kudrat kita.. memang xboleh jamin apa2 pun
semoga ALLAH pelihara diri kita, hati kita, harta dunia kita dan harta akhirat kita.. amin!


4 comments:

Fizah said...

point no 7 kelakar okehhh...acane nk buat tu? ha ha ;D

Nad MamaZN said...

Tq sbb share kan kt sini jugak

Fatima Saiful said...

suke poin no 7...:D

Don't Afraid to Try said...

lea,

aku slalu practice point no.7..
sbb aku ni lbh kurang sorg yg slamber derk jer klu keluar..

pki jeans, lps tu pakai selipar..
xde istilah beg tgn dh...yg ade beg galas jer..

duit kdg gulung2 dlm poket..

brg kemas semua dh kulucutkan..sbb aku byk on the road, ke sana ke sini..