CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, November 22, 2010

Ajaran Sesatkah??

Ruhil Imaan..
pada umur 10bulan, dia tahu dia dibela..
dia disayang..
dan dia tahu aku menyebelahinya..

bila jatuh, nanges, aku akan marahkan lantai..
pukul2 lantai tu..
dia terus diam,
n stared at the 'guilty' floor
tgk dgn pandangan 'haa..padan muka, napa buat Ruhil sakit!"

bila terhantuk pun gtu..nak bg cepat berenti nanges, pukul aje meja tu..
terus dia berenti nanges, sambil peluk aku n tgk kt meja y aku pukul..

Lama-lama..
She herself knew what to do bila jatuh!
my godness..
dia pukul2/babab2 lantai tu..

kadang2 dah jatuh sejam tadi..g pulak kt lantai tadi pukul2 lagi..
aarrgghh..cemana ni??
aku takut dia buat kt kawan..
bila kawan gigit, n dia babab balik..
pada pendapat korang is it called 'self-defend'??
atau mmg xbagus ajar anak pukul2 orang, walaupun dalam kes nk pertahankan diri..
aku selalu pesan kt dia dlm keta..
'klu Uwais gigit, gtau uwais..jangan Gigit ruhil laa!sakit tau..berdosa tau..Tuhan marah klu gigit2 orang' aku xsuh pun dia 'bagi' Uwais
mungkin suatu masa nnt bila dia bleh cakap, dia akan gtau mcm tu
but for the time being, all she knows is to babab laa kut ek..
xtau laa kt taska dia babab ke x bila org buat dia..
risau plak aku..
secara peribadi, aku xsuka dia balas2 serang sebenarnya..
sbb budak xtau bila waktu sesuai..
bila dia tau nk serang, dia akan buat walaupun nk men2..which is time xperlu

ari2 sedih gak tgk tangan dia ada kesan2 gigitan
tp aku xbising bila anak aku kena gigit..
sebabnya biasa laa budak2 kan..
lagipun aku risau..
2-3 bulan lagi, mana tau gigi dah penuh,
dia men2 asah gigi..
hehe..
kut anak aku jd tukang geget plak kt sekolah..mana tau..
jenuh aku nk menjawab kan..
so, ada baiknya aku senyap je laa..


cemana pun, aku doakan anak aku jd anak y baik..
budak lain, klu nakal sngat mata n hati kita pun sakit tgk..
aku harap aku dikurniakan ati y macam tu bila tgk anak sendiri nakal..
n y paling penting..jangan laa aku salah didik anak aku..!

2 comments:

Fadeadsy said...

sy pun dh start riso ni psl my baby makin besar and keep learning new things. dh la sy ni kdg2 panas hati jugak. huhu.

UmmiUmmar said...

tula dia cabaran menjadi ibu ni kan..sentiasa wat kita terfikir btulka kaedah yg kita guna..insyaallah ok kot lea..moga tuhan sntiasa membimbing kita utk membimbing mereka..