CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, January 3, 2013

Nouri 10 bulan

Lama tak tulis milestone..
Sebelum lebih banyak yang tertinggal, aku coretkan jugak laa
Cuma yang obvious je laa..
Nak g yang kecik2 tu, selalu xingat..

1) gigi tetiba jadi 'ramai'
Jumlah 8 batang termasuk yang segan silu nak kluar tu..
4 atas 4 bawah ler skang ni..
Dia xmenggigit macam Ruhil dulu..
Maybe sbb budak ni jenis isap jari..
So, dia tahu apa y perlu kunyah apa yang tak perlu kunyah..
Yang besnya, 4 yang pertama tumbuh dulu, demam sakan..
Yang 4 tetiba naik serentak ni, TAK DEMAM..

2) di usia ini, dia pandai turun katil secara selamat.. Yay~
Mula2 ternampak dia turun katil ikut step dia tu laa..
Ingatkan kebetulan..
Maka aku test lebih 10x..
Semua step dibuat ikut turutan..
Diusia boleh merangkak dulu hari2 aku ajar dia..
Aku PERCAYA dia paham..
Finally, usaha berhasil..
Bila aku suruh turun, dia merangkak sampai edge katil,
then sesuaikan kedudukan dia
Pastu reverse utk turunkan sebelah kaki..
Then landing perut moncet atas katil..
Baru turunkan sebelah kaki..
Pastu turunkan badan smpai kaki dpt jejak lantai..
Step terakhir yang WAJIB..
Dia tepuk tangan sambil senyum bangga..
Mulut kata 'nndaaa'..
Aku andaikan dia kata dia pandai..
Kids are smart..
Msuk taska Humairaa jadi genius..hahaa..
Kt taska xde katil..
Tapi hari2 ajar naik tangga..
.mmg betul.. Kena ajar, bukan halang..
So, When they do it, they do it RIGHT!!

3) dah boleh 2-3 langkah..
Tp aku masih menunggu dia bleh berjalan dgn confident..
Berdiri dah stabil, sbb siap bleh berjoget n hinjut2 tepuk tangan sambil berdiri..

4) sangat PAHAM..
Suruh duduk, dia duduk..tanya mana pipi, pegang pipi..

5) bleh panggil Pa-pa.. Dan 'ta-tak' (read : kakak).
Mcm biasa, ibu laa y last skali bleh panggil ngan betul kan..
Klu ma-ma senang sikit kut..

6) xkisah sesiapa pun dukung, cuma jangan TINGGAL dia je..
Meraung macam dah xde hari esok..
Paling cemas bila ibu pakai baju/tudung nak bersiap..
Hadoihhh..
Separation anxiety sgt dahsyat anak aku y sorang ni..

KIDS ARE SMART..
Dulu aku baca..
Pada Ruhil, aku test..
ada Nouri aku buat macam2..
Finally aku percaya..MEMANG BETUL!
Rasa nak tambah anak.. Nak buat experimen cemacam..
X pun bukak taska..hahaha..
Memang taaak le kan..
Cukup laa ada http://geniuskidscentre.blogspot.com

Tq warga taska..menjaga anak2ku hingga usia ini..
Dan menanamkan kepercayaan how genius they are..




6 comments:

umialya said...

sexynya nouri

Anonymous said...

ayoyo..perut!!!!!!!! Acik KAM

ch@ said...

nouri, dah macam boboyot. hahaa, sama ngn Adli. tapi Adli dah berlari, memanjat sikit lagi sama level ngn kakak. But, dia mmg kuat mkn. hahaaa.

Arrizqi jgn katala, susu tidur je buat masa ni.

Nad @ MamaZN said...

Uiii bulatnye perut!
Bila dpt jmpe nouri lagi ni...hehe
Geram!

nurbijen said...

saya pun suka buat eksperimen kat anak-anak... danish pun adik2 saya panggil anak eksperimen, dari dalam kandungan saya dah buat eksperimen, ekekkeke

suhaina laui. said...

seksi bangat!...safiya langkah step!xmerangkak dh bertatih...tp mcam gayat jek!