CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, September 21, 2012

Nouri Ilham 7 bulan

22 Sept 2012, genap anakku 7 bulan..

sedikit update di usia ini..

Gigi sulung dah kuar.. 1 batang, bawah, kanan..
episod menggigit time difect bf dah bermula..
cukup suka bila aku terjerit...

Dah mula duduk di usia 6 bulan lagi hari tu..
sedikit perkongsian..
aku : adakah rangsangan untuk duduk di awal usia efek tulang belakang anak..?
nanny911 : tidak la merencatkan perkembangan.. tetapi elok galakkan dia lebih banyak merangkak dan menjulur.. untuk membanyakkan percambahan dendrites (spine).

dah merangkak.. first time melangkah ke hadapan adalah ketika si Nayli n Zakwan datang umah..
haha.. Nad kena datang hari2 laa camni..
tapi Nouri lebih suka menjulur berbanding merangkak..

Boleh aku kategorikan "Kuat makan"..
semua sumbat..
makin semangat aku buat puri..

Kakak tetap laa penawar hati No.1!!
Kalau ada kakak, ibu tinggal pun xpe..
diam n tenung je bila kakak ajak main..
si kakak plak ikut mood..
kadang kena gusti dek adik senyaap je..
kadang sentuh rambut skeeet pun dah buat muka nak telan adik..haha
Hasil latihan..
dah pandai beberapa gerakan :
gengam-buka-genggam tangan bila ibu nyanyi "cak cekut udang gamit."
boleh angkat n tampar tangan kita bila ibu kata "give me five"
reti main "buk2 ping..emping dalam cupak..." sampai ayat "mana tikus gunting.." dia dah keraskan tangan xnak bukak ketiak..
antara game lain y disukai : peek a boo..

ketidaksihatan :
aritu tumbuh gigi, selesma batuk + demam datang serentak..
seminggu demamnya!!!
ibu dah risau..
rupanya pakej dilengkapkan lagi..
Demam nak kuar campak rupanya..
siaaaan adik domok..
kini sudah kembali sihat

7 comments:

JaSSNaNi said...

yeahhh.. gigi dah nak kuar.. tapi sblm tu mmg budak kalau nak kuar gigi ni, tak selesa, demam ler.. dan macam2 kan.. siap campak tu.. tapi lepas ni dah tak de campak dah... dah lepas dugaan tu..

kak tini (umialya) said...

7 bulan daa ye, agak2nya tak lama lg boleh rancang ntuk dapatkan bb boy lak, amponnnnnn lea...

littlehumblelynn said...

comel sgt si nouri
domok betul!!

:: Mrs.Eady :: said...

ala campak ke...?semoga cepat sembuh budak comel :)

Nad @ MamaZN said...

haha, tu la..
nayli n zakwan kene dtg lagi ni
terkejut gak aritu
tetibe jek dh merangkak depan kite kan? hehe :)

nur easy said...

Dah tumbuh gg ya...mesti da pandai bc kitab ni :-)

suhaina laui. said...

sgt cepat nouri....safiya menjulur lagik br blajar angkat dada....bab gigit tu paling die suke bl kite terkejut ;).

lea: kerabu kaki aym mmg skali dgn tulang..cincang tu main cincang je la kaki aym tu bagi kecik2....lagi best mkn main ratah2 je ;)