CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, September 3, 2012

Gaduh dengan Mr Asben lagi

Dugaan..
Memang dugaan..
Kemujurannya ia berlaku semasa Ramadhan.
Jadinya masa kejadian iaitu bulan mulia ramadhan memberi sedikit ruang
Untuk kami sama2 bersabar..
Dan set dalam kepala "mungkin TUHAN mahu kami kenal apa itu erti redha"
Aku hanya senyum kelat bila pikir balik..
Mr Asben pun macam tu jugak laa..
Nak buat cmana kan..

Apa yang terjadi..???
Set navigation iaitu GPS kepunyaan kami dicuri..
Lengkap lg dugaan tu bila ia hilang sekali dgn Smart TAG..
Juga sekali dengan kad Touch n Go padanya..

Ralat bila hanya sedar beberapa jam sblm bertolak ke kampung raya lepas..
Maknanya, nilai pada touch n go mestila nilai y nak digunakan..
Iyaaa.. Ku baru isi rm150 sblm kejadian..
Jumlah kerugian dekat RM600-700
Mmm, memang dugaan..

Lebih mujur lagi bila kami berdua xpasti masa kejadian..
Jadi xpasti di bawah pengawasan siapa masa hilang..
Adakah masa aku pakai keta..
Atau Mr Asben..? Xdpt dipastikan
Sedar2 dah hilang, dah xde..
Cuma boleh ingat last seen bila..
Ye, kali terakhit dilihat 5hari sebelum balik raya..
Dlm 5 hari tu aktiviti kami biasa2 saja.. Parking kt umah.. Taska..Pejabat.. G kedai sikit2..
Dlm keta xde menda lain lak hilang.
Mungkin sebab itu aje pun y paling berharga kt dlm keta tu..
.. Selain keta itu sendiri laa..
Nauzubillah.. Mujur pencurik xrembat keta skali..
Kan mujur jugak di situ

GPS tu bila dikenang bnyak sungguh jasanya..
Hingga kami berdua pernah membuat kesimpulan..
"Kehadirannya menyelesaikan banyak perkelahian rumahtangga dan perselisihan faham di dalam kereta.."
Sblm kehadirannya, asek sesat barat..
Yang paling xbes.. Bila dah salah jalan,
Mula la masam muka, hilang mood, saling menyalahkan,
Sudahnya dia merajuk dan aku pun sama menjeruk perasaan
Selepas kehadiran si Garmin itu, segalanya selesai..
Mungkin sbb si garmin boleh jadi menda yang dijadikan punca klu sesat pun..
Jadinya aku xsalahkan Mr Asben
Dan dia pun gtu..haha..
Tapi memang tinggi kebergantungan kami kepadanya..
Aku terutamanya, masuk kajang/putrajaya pun pakai Garmin klu drive sorang2..

Kini..?
Kami redha dengan takdir..
Halalkan saja sesiapapun yang mengambilnya..
Malah niat sedekah..
Sebab di bulan mulia Ramadhan
Muda-mudahan ITU KALI TERAKHIR SI PENCURI MENCURI
Dan selepas itu dia insaf xmencuri lagi

Skang tgu kaya..
Utk bli yang baru.. Adoiii laa
Sementara xde ni.. 
nak gaduh2 lagi ka?
Taaaakk.. Belajar dari kesilapan..
Redha je bila sesat.. Xpayah laa itu pun jadi punca nak gaduh..
Huhuu..
So, kami ok-ok saja.. Aman bahagia..
Xnak dah laa gaduh lagi.. Heee

8 comments:

Travel&Food Lovers said...

lea...

klu ade smart phone pn boleh pki GPS...either nokia, android or i-phone...cuma 1 mslh gps kt phone kt msia ni, xupdate map...tp kt oversea so far yg aku pakai, alhamdulillah...sgt2 membantu...xpyh sewa gps lg...jimat 10 dollar per day...

hope info ni boleh membantu...

:: Mrs.Eady :: said...

takpe...takde rezeki la tu..asalkan kereta tak hilang dan keluarga kamu okey dah cukup kan :)

Zie said...

Tak pe ada lagi rezeki kita, nanti beli lain yer, yg hilang tu dah memang bukan rezeki kita.

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Ya Allah mmg betul2 dugaan akhir ramadhan, betul tu kan kadang2 bila slh jln ni pun mmg boleh bawa punca kita bergaduh n bermasam muka ngan asben kan, eija kalau tempat tu mmg kita yg nak pegi so bila ajak asben mmg awal2 dh google map dulu sblm ke tempat yg dituju..

littlehumblelynn said...

betul!
bab jln sesat mmg buat rasa nk bgadoh

k.lin dok harap google map navigation.jerk pon.install kat tab.

nur said...

Anggap aje tu bukan rezeki kita dan ujian dariNya utk kita belajar erti redha...

Lepas raya akak hilang dua benda yg sgt berharga dalam hidup yg kalau kira kerugiannya melebihi RM5k, sedih tu mmg sedih... tapi ia membuatkan akak sedar, semua harta yg kita miliki adalah sementara. Bila2 masa sahaja Dia boleh menarik nikmat kebendaan tu dari kita... kalau dari segi positif, mungkin Allah nak gantikan dgn sesuatu yg lebih baik dari tu :)

Nad @ MamaZN said...

sabar byk2...
maybe ada takde rezki nya di situ
tapi ralat jugak kan
sblm nak balik raya plak hilangnya
banyak gak kerugian di situ..
nak wat cemane, redho je la...

QasehnyaRania said...

amin.semoga pencuri tu insaf

salam kenal dari saya :D