CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, September 28, 2011

Pre-training..TAK berjaya

biasanya..sebulan sebelum menginjak usia 2 tahun..
yakni setahun 11 bulan, taska akan bagi satu borang..
menanyakan persetujuan ibubapa utk bekerjasama buat program 
TOILET TRAINING..
sbb klu taska je buat, kt umah xusaha apa2..maka tak berjaya..

aku xkesah je mula bla pun..
sbb 2 tahun tu kira bagus laa..
walupun bunyinya cam awal sgt, banyak je y berjaya..

so, memikirkan xlama lg nk start program tu, aku pun buat laa pre-training
asal niatnya bukan laa nk training sgt..ala2 je.
punca utamanya sbb Ruhil ada rash..nappy rash
so, pas mandi, aku xbagi dia pakai diapers..
pesan ibu "klu nk CINN gtau ibu ye.."
dgn harapan, berjaya laa..
tgh minum susu..atas sofa..elok je..'IBUUU..CINNN!'
aaa..selamat!selamat membersihkan kusyen laa jawabnya..
pas cuci.. buat lg xpakai diapers..
nk 'anginkan' tpt rash laa kengkonon..
pas sejam setengah selepas waktu kejadian, aku berkira2 nk bawak dia g toilet..
supaya tiada kejadian TER.. lagi..
br niat je..ruhil y tgh berdiri atas lantai bersuara..
"IBUUU..CINN!"
smbl gtau..smbil aku tgk melelehhh je kt lantai
adoiiiiiiiiiiiiikk..
pas cuci..terus pakai diapers..terus tdokan ruhil..
sebelum tu jgn buat2 lupa..lap lantai le dulu..
mm, tak berjaya..
xpe, practice makes perfect..
klu training betul, mmg kena lebih tabah drpd tu lagi..
itu br CINNN..klu YAKKK..
sila berdemam!

5 comments:

littlehumblelynn said...

Lea,

anak yg sulung umur dkt 3 thn br bukak diaper.huhuhu

Nad @ MamaZakwan said...

heheh...lawak la zaa ;)
insya-Allah bleh..
zakwan ni ha..tua setahun pun diapers jek lagi..

p/s : burasak dh smpi, alhamdulillah, dh tak kempunan ^_^
tq banget, muah2x! :)

CHeeSYaNa said...

Adoi, kitorang pon dah start fikir camner la proses toilet training Zarif ni..
p/s: Zarif pon ada start ada nappy rashes sejak 3-4 bulan ni :(

akma said...

haha! nayli pun sama dah CiNNNN baru bagitau...

ayu said...

hariz dulu ambik masa lama gak..danial ni tak tau la..hehe