CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, September 12, 2011

Imaan setahun+10 setengah bulan ..

dah besar anak dara aku..
milestone nk dekat 2 taun ni..ermm

cakap dah clear..apa dia nak apa dia xnak..
dulu tersasul2..
skang, nak chuchu..xmau tdo..
nak nachik..nak tuluu..kicapp!
febretnya.. telur goreng ngan kicapp..
sgt bermasalah bila terpaksa pantang akibat serangan cacar..
tp nk wt camno..itu aje y dia nak..
biasanya, time mkn, dia gtau nk apa..
chayuu..udamm..pish..
klu sebut udam tp suap nasik je..dia xnak..
adoi..
so, senang..bg sup campur y ada smua..
bab makan mmg xde masalah..alhamdulillah..
selera sama mcm ibunya y mngandung nih..
kt umah mmg mulut ngunyah je..
pas chuchu..mkn cereal laa..biskut raya laa..
ada gap sket ja..dah mintak mamam lg..

peel y memenatkan ibu ngandung-->pas mandi kena tawaf..
xtau apa motip..
nampak aje ibu pegang diapers..terus lari keliling umah..
mcm saja nak ajak men kejar2 pun ada jugak..
tp ibu lebih kepada nk mengamok!!
kdg xlarat nk duduk bangun,maka biar jaa..>5minit kena guna paksaan!
n the most sadis part..klu terkencing..
maka akan TERtibai punggung comel itu!
isk2..

bila dtg mood imaan mngada2..
dia asek nak untum..(read : DUKUNG)
mm,patah pinggang ibu klu asek nk untum...rugi tamau lak..
klu bapak ada,xpa laa..

skang saaaaaaaangat kuat chuchu..
dulu ms test chuchu botol, buh 3-4oz saja..
skang 8oz skali tonggang..
nasib bek dutch lady 123..isomil kaluu, bankrupsi ibu!
mlm kadang jaga mintak chuchu..kadang xjaga..
(pas +- 2 taun..ibu akhirnya dpt tdo sepanjang malam!)
ohooo..ada suka n ada duka d ctu yaa
ahaa..kisah weann off x cerita lg eh??

di lain episod laa k..?

imaan pandai nyanyi..
paling bes bila kena wat suara suprano..
lagu nya : burung kakak tu..laccung..oo la laa
lagu lain : ibu..ibu..engkau laa ratu hati ku..
bila bab nyanyi2 hepi2..suka menari2..
mmg lumrah budak.. smart tang muzik
tp skang dah nampak kecenderungan utk ikut secara verbal..

masih mcm kakak tua..suka mengajuk apa kita cakap!
geram je..time kita marah..bila dia ajuk..
xjadi marah..
haii laa anak..

nampak org syeman (read : smayang), mesti nk ikut..
la ni ada takbir..ada sujud..ada duduk antara 2 sujud.. then salam kiri kanan
1 @ 2 rakaat je laa..


ibu suka suh ciomm..
imaan cium smua..pipi kiri kanan..dahi,dagu,idung,mulut
pastu sengih2 tunjuk gigi y dah hampir penuh..

my bro merangkap BFF imaan suka ajar dia selawat..
skang dah bleh selawat sendiri dah..
awwaa..umaa..choli..alaa..muamad
mm..jadi laa nakk..

kira.. kadang dia men sorang2 kira sendiri2..
klu diajak mengira..ikut laa 12345678910.
klu sorg2 dia..
anamm..tujulapan..puluh..sebelas..abisshh!

klu imaan kt umah..belasah laa kami pun layan Upin Ipin sepanjang hari!!
dia marah klu tukar..
klu dia buat xtahu..men benda lain..
ibu ugut nk tutup tv.
dan2 tu g lari balik tgk tv..

Kak Imaan tau adik ada kt mana..suh sayang..
cum kt perut ibu..
taaapi,sebelum kiss dia tepuk2 perut dulu..
risau..sbb kdg2 kuat gak tepuknya!
pas kiss.. "adiiik..shama2.." (read : adikk..nnt kita main sama2..)

masa baby rs bahagia melahirkan..
pastu 2-3bulan geram sbb sgt tembam
pastu 5-6 bulan rs xsabar nak lalui fasa2 tumbuh gg..solid food..tgk merangkak..
pastu geram lak tgk dia kedek2 jalan..
dah lebih setahun, biasa2 saja..
karenah mereka mmg hiburan utama keluarga
dan xlaa tembam mcm ms baby..sbb dh meninggi agaknya
ingat dah abes saat2 indah tu..
datang lak fasa bercakap..
laaaaaagi 30x geram..besh btul!

next event..2nd besday celebration..31 okt
larat ke x aku nk buat..

4 comments:

umialya said...

budak2 mmg suka nyanyi n menari, bunyi muzik je, kemain lagi dorang ye

Yaati Nor said...

cerita la psl wean off saya tak berjaya lagi wean off zahra. dah nak masuk 2 thn 4 bln dah tecit zahra tu..sakit pinggang klu dia nak bergayut sepanjang malam.

littlehumblelynn said...

yes...x lama lagik nak besday bashh....

jgn notti2 ok!!

Ibu Iman said...

iman pun cakap 'udam'... hehehe... kalo solat die ckp 'bam'... mungkin dr bang (azan) kot..

iman madihah plak... 30/10 ni... celebrate same la iman 2 org ni... hehehe