CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, April 28, 2010

CD review versi Ruhil Imaan

Lama dah nak wat review nih, tp kena pakai sampai agak2 lasam baru leh komen kans.. hehe.
sebelum tu, ku ingin mengingatkan bahawa review ini adalah versi ku, dan mengikut pengalaman yang dilalui oleh Ruhil Imaan semata-mata. kalau ada orang lain y berpandangan sebaliknya, terpulang yer.. Sehingga ke saat ini, ku ada
1) Coolababy (3btn + 1velcro)
2) Wuddah Bamboo 1btn
3) QQBaby 1btn..
..2 coola button + 1 Coola CHARCOAL BAMBOO are otw!!!yayy~
Erm, nak wat review cemana ek..k.. mari kita senaraikan ciri2 y bes n x bes setiap CD..

Coolababy.. Setakat ni ku ada 4 coola
Besh :
1) Material Insert, microfleece y cam bulu kambing tu ngan PUL dia sgt best..semua aku suka..lembut, xbocor kecuali kes2 khas..
2) Murah..ku bleh dapat ngan harga 23.80 btn n 25 utk velcro. Biasa beli kt Miela

xbesh :
1) bila buh 2 insert untuk tdo malam jadi sngat tebal..nmpk cm punggung besau..
2) kdg2 buh 1 insert pun anak aku cam terkangkang bila pakai CD nih..Nampak tu..cam xleh nak rapat peha kan?..kan?

3) kebocoran..tp hanya jadi kadang2..cth bila lama sangat atau pasang xkemas..
4) Bila pakai lama sgt (lebih 6jam) kulit imaan cam berkuap, lembap gtu

Wuddah..ku ada 1 je..yang bamboo..

Besh :
1) Sangat3 besh..
2) stakat ni pakai lama pun kulit tetap tiptop!
3) material bamboo dia mmg lembut, tebal tapi xpanas..
4) insert dia ada butang untuk lekatkan ke CD, so xlari2.
5) Insert satu je,tp tebal gila..yet still selesa (cam aku plak y pakai)6) Material luarnya lembut dan cam stretchable sket2
7) Jaranggg sgt bocor

xbesh :
1) Insert dah delaminated..(mungkin kes khas..anggaplaa aku y ganas guna..ngeh3)
2) Mahal beb..RM50/pcs..nguah3
3) Poket tempat isi insert to cam kdg2 xkemas..QQBaby..aku ada 1pcs je y ni..
Besh :
1) ada getah kt belakang..so, bila buh insert, jd kemas! Antara 3jenis nih, QQBaby je y ada getah blkg nih..
xBesh :
1) material CD xbest sgt..terutama material y sentuh ngan kulit bb tu..cm panas pun ada..
2) bila pasang xkemas sgt
Pastu secara keseluruhan, antara Button ngan Velcro.. Ku suka velcro lagi..
1) coz aku dah tau cemana nak bagi velcro dia tu xmelekat2 kt kain baju lain bila basuh..(sbb dulu pernah mengalami prob ni..dia ada pelekat khas ropanyer..
2) coz bila pakai lagi kemas..tgk 2 gambar nih..bezakan..?tapiii..kdg2 ruhil imaan bijak nih tau cmana nk bukak velcro tu!

ok..sekian review CD versi ruhil imaan..

6 comments:

Srifairus said...

sri ada colla (11 keping) and babyland (4 keping)jer sbb 2 brand tu murah... hehehe.. tp puas hati gak sbb mlm pakai 1 insert pon tak bocor.. fahri tak kuat kencing... heheh

Azrina said...

Imaan, nak komen sikit psl bamboo. Kebanyakan bamboo mmg gitu sbb nama pun bamboo, lembut dan organik. Bila organik kita kena tahu ia mudah rosak kalau ganaz. Saya ada lebih kurang 10 Wuddah dan sangat puas hati dari segi ketebalan insertnya cuma kadang2 tang wing dia tu suka terjulur tapi kena rajinlah perbetulkannya. Dulu saya mmg give up guna CD, masa itu Aisyah kurang 6 bulan dan saya ada lebih kurang 20 CD material fleece dan akhirnya Aisyah naik ruam teruk. Masa tu tak study pasal material2 CD ni at last saya let go semua. Lama gak berhenti guna tapi tak tahan sebab 2 anak kena beli 3 beg diapers, duit woooo. Lepas tu saya mula jatuh cinta dengan bamboo, ada bamboolite, ada little shrimp dan akhirnya saya jadi pengguna tegar Wuddah. Memang salute gila dengan insertnya sbb mama dia malas nak tukar so pakailah sampai terbocor tapi satu rashes pun tak naik....mama suka hahaha. Walaupun Wuddah jual RM50 tapi berbaloi sbb insert dia lebOr, tebal dan mama dia sanggup laburkan duit beli banyak. Skrg cuma beli 1 beg diaper saja sbb si Kakak dah taknak berdiaper, dah beso pon. Apa pun kita kena try and error. Mak aii panjang benor ayat den...hihi.

Ibu Alia Kaiyisah said...

Salam kenal.

Saya pun baru kenalkan Kaisya dengan Cd lbh kurang 3 minggu lepas. So far mmg puas hati. Pakai Coola 1 insert drpd 12am smp 6am pun tak leaking. maybe Kaisya bukan jenis heavy wetter. Cuma kurang suka jenis button-snap. Mcm gambar yu tu la, nampak tak kemas bila pakai. Prefer more on Velcro.

So far Kaisya baru ada 10 CD. Nak tambah lg sbb plan nak pakai secara full-time.

ops. Salam kenal!.

Imaan09 said...

tq MamaAna.. saya tau MamaAna pengguna tegar Wuddah, I knew it from Rose y jual wuddah kt saya..hehe.
Skang nak test Coola Bamboo lak.. but I dun expect ia akan lebih baik dr Wuddah, sama pun x kut..

Imaan09 said...

Ibu Alia Kaiyisah..sedapnya nama anak..Salam kenal, hepi CDing..klu full time CDing,10 xcukup.hehe

mazlyna said...

salam,

waaa...nasib tak beli qq yg plain...nampak cam kemas...tapi tak bape kemas bila pakai ekkk...tapi minky dia okey...

saya dah ader lebih 30kpg...;)