CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, October 21, 2013

Update HERNIA | Dilemmaaaa..

Dah jumpa pakar bedah kanak2..
Berkaitan Hernia/angin pasang Ruhil Imaan..
sah memang sah dah.. 
now memang kena buat correction operation..

Consult dgn Dr Syariz.. Paeds Surgeon Specialist.
aku nasihatkan.. jumpa laa doc yang betul setiap kali ada masalah..
Contohnya.. doc ini gelakkan aku bila aku xpercaya luka incision will only be 2cm long!
sebab kawan aku cerita anak beliau operate masa baby 5cm!
katanya sebab y operate adalah surgeon biasa.. bukan paeds surgeon..
klu Paeds Surgeon xkan bedah kanak2 mcm bedah org besar..

yess.. Ruhil bukan kna bedah hari2.. atau tiap2 minggu..
mudah2an kali ni saja seumur hidup dia jalani pembedahan..insyaALLAH
so, incision lebih 1mm pun aku sgt kisah dan peduli!!

overview tentang surgery..
it is going to be an "open surgery"
minor..dalam 20minit bleh siap..
tp still kena fully on anesthesia..
pas operate day care setengah hari kt spital..
then boleh balik hari y sama klu nak..
pastu cerita sekali tentang chances 2-3% org yang kena hernia kanan..
mungkin akan jadi jugak belah kiri nanti..
huhuuu
so, doc tanya skali.. "Nak buat terus dua2 belah??"
means tutup terus sebelah lg supaya xjadi..
dilemma di ctu..
tp doc kata "klu serah kt saya..saya rasa memadai buat sebelah yang dah jadi je"
 
Doktor Syariz.. adalah partly Annur dan practice kt HUKM..
selepas sesi interview.. aku bertanya pilihan yang ada..

1) Bedah di Annur..
- dekat.. dlm 7minit drive bleah sampai annur
- boleh bedah anyyyyyy saturday..just puasakan Ruhil dr malam..then dtg pagi2 sabtu..
- open surgery, means toreh n buka..huhuuu..ngilu.. dlm 2cm luka dekat2 area ari2 tu
- kos dlm rm3k..bayar dulu then insuran company papa akan ganti balik duit dlm 3 bulan..
- surgery by Dr Syariz laa..

2) Bedah di HUKM
- jauuuhhh..huuu
- Dr Syariz bg reference letter..then dia masukkan nama under clinic dia kt HUKM
- once in the system.. kena ikut system n procedure hosp kerajaan mcm biasa.. termasuk Q..! so xtau bila dapat bedah.. tp buat masa skang mmg xurgent pun nak bedah kan.. cuma lg cepat lg xyah pikir lama2
- aku xtanya kos kt HUKM..tp dengar kwn cerita dalam rm700..
- surgery by Doc Syariz jugak
- kelebihan HUKM.. facilities sangat lengkap.. so, boleh buat banyak menda. first potong sket atas pusat 2-3cm..untuk masuk camera, bleh 'teropong' n tgk terus belah kiri ada hernia atau tak..then buat laparoscopic surgery je la..bukan open surgery.. klu ada, potong dua tempat lagi : tempat hernia jadi iaitu  kiri n kanan.. dlm 5mm each! huuu..

dilemma mak.. xtau nak pilih y mana..

ok.. now..help me choose..!

5 comments:

littlehumblelynn said...

Ok!!
Kalo kak lin pun dilemma jugak
Ain nak g buang tonsil pun berapa kali delayed sbb mamanya paranoid..

aThidEaN said...

both ada pros and cons..
nak cpt kena amik annur
tp nak fully selamat etc kena tunggu hukm...


apepun, lepas operate boleh bawa ruhil balik kampung....heheheh

nur easy said...

salam,semoga dipermudah urusan

:: Mrs.Eady :: said...

Pilihan pertama..

Rose Azadir said...

semoga dipermudahkan segala urusan...anyway.. Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…