CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, October 11, 2013

Sapaan Tuhan

Update dari entry lepas..
Bertangguh dan bertangguh..
Akhirnya baru berkesempatan berjumpa doktor..
Dan setelah doktor mengesahkan..
Terus buat appointment ngan doctor pakar lain yang lebih sesuai bidang..

Di kala sihat gembira..
Susah nak demam n jarang sakit lama2..
Tahan lasak..
Tetiba detected ada yang tak kena..
Mungkin benar ini sapaan Tuhan

dalam gundah gulana hati si ibu..
terima dengan redha dan hati terbuka..

doakan selamat semuanya..

aishhh.. lupa nak kabar..
Suatu hari yang xberapa indah..
anakku Ruhil mengadu pehanya pedih terkena permukaan mangkuk toilet..
eczema tu memang ada kt belakang peha tu dan kadang2 pedih kadang ok je..
bila dia menahan sakit peha, mataku terpandang menda lain..

ada bonjolan dalam 2cm diameter diatas kwsn ari2 nya..
mula aku rasa mataku memang xsilap..
tp pujuk hati agaknya xde pape..
masa dia tdo aku g check tekan2 lagi..
aikkk xde pulak..
so, lega sikit..

beberapa minggu lepas tu,
selepas mandi, dia datang berlari ke arah adik aku..
masa tu xpakai baju seluar lagi..
tetiba adik aku detect perkara yang sama..
dan tunjuk kt mak aku..
mak aku pun kata pelik..
mmg betul ada bonjolan..

bermula carian aku.. google.. tanya ibu2 lain yang anaknya ada penyakit sama..
simptom memang ke arah yang sama..
HERNIA / ANGIN PASANG

faktanya.. "Hernia jelas kelihatan apabila berlari, batuk, menahan sakit, melompat, berdiri"
padan laa masa dia tdo aku check xde pun..
sbb posisi dia berbaring masa tu..
dan hari ini.. doktor mengesahkan..

minggu depan jumpa Paeds Surgeon..
sebab the only exit... is correction surgery..

anak rilek xtau apa2..
ibunya yang kena ready mental fizikal...

minggu depan aku update lagi

* hernia BOLEH terjadi kepada perempuan..bukan lelaki sahaja
* aku cuba letak googled Pic tp semuanya mcm xsesuai..haha.. sapa nak tgk bleh google sdiri (Hernia female) anak aku jenis Inguinal hernia..

8 comments:

nurbijen said...

ibu kena kuatkan semangat....
my cousin pernah alami masalah yg sama.... Alhamdulillah, lepas operation semuanya dah ok :)

Nad MamaZN said...

Tak terkata....

In shaa Allah takde perkara yg mudarat berlaku
Moga segalanya dipermudahkan
Moga ruhil cepat sembuh..

Igtkan boleh jdk pd anak2 lelaki jek. Pada girl pun boleh kena gak ek

Yaati Nor said...

huu xpernaj dengar angin pasang kat budak perempuan

littlehumblelynn said...

Semoga tak serius hdknya..be strong ok!!hugs!!

hazlina azmi said...

Ingatkan hernia ni terjadi pada kanak2 laki2 jer...Blogwalking..jom kita bertukar2 link…and follow each other
http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

sisanizu said...

semoga dipermudahkan urusan Lea.ada member pernah cerita pasal ni baru2 ni di blog beliau: http://mamiraysha.blogspot.com/2013/09/hernia-ke-hospital-putrajaya-untuk.html

aThidEaN said...

Astaghfirullah
semoga semua lancar masa operate nnt..

cpt2 baik ye syg..
akak jgn risau k

umi alya said...

anak lelaki sulung akak pernah mengidap hernia, op masa usia dia 5thun (terus berkhatan), baik sudaa..

lea jgn risau ya, kalu op pn sikit jer, abis antibiotik boleh balik umah