CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, June 1, 2011

Ruhil Imaan 1 Tahun 7 Bulan

Begitu pantas masa berlalu..
semakin pantas, semakin rasa xde masa..
segala menda terkejar..
ini kisah si ibu laa..
si anak relek2 saja..membesar dgn penuh gembira..
Demi kesinambungan diari maya ini..
untuk tatapan Ruhil di masa hadapan..
untuk rujukan kawan2..
dan untuk rujukan next baby (klu ada nnt laa..hehehe)
maka dicatitkan apa y berlaku..
dan apa y aku ingat..
development Ruhil Imaan pada usia 19bulan..


p/s - gambar semua dr FB.. aku ada penyakit malas nk transfer gambar skang..hohooho

1) Masih menyusu susuibu.. bertambah2 giatnya.. sbb xlapar/dahaga pun, nmpak ibu = nenen laa jawabnya..
kdg2 n kebanyakan masa, SAJA2 ja..
aku pun, no prob.. sbb bakal2 bersedih hati mengenangkan saat indah penyusuan ini 5 bulan lagi..
g Taska masih berbekal EBM.. 9 oz utk 3 kali minum satu ari.. dlm seminggu, ada 2-3 ari EBM itu berbaki.. sbb menurut kakak pengasuh, Ruhil xberapa nk menyusu..
weaning? sibuk main? sibuk makan menda lain..? apa2 laa nak..y penting happy..
mlm msih terjaga 3-4x... skadar sumbat mulut saja pun, kdg xsampai sminit dah tertidur balik..
2) gigi..
beberapa batang lagi sedang otw.. alhamdulillah, xdemam.. aku tgk macam ada 3-4 batang nak kuar serentak.. gg apa ntah, antara geraham n gigi depan tu..
3) sosial..mcmbudak2 biasa, suka di kelilingi ramai org.. aku suka klu aku bertamu.. Ruhil bleh 'go' ngan sapa saja.. klu berkenan betul2 dia bleh g bukak gambar2 lama, tunjuk satu2 kt org tu.. duduk atas riba.. (xmalu btul anak aku)... kehadiran makcik pakcik y kadang2 pun jd event y ruhil tertunggu2.. tgu nk jumpa Titip..nk jumpa yii(pkcik aling)..n nk tgu cha(pakcik ucang) balik..
y xbesnya.. bila pagi2 main bes sgt kt umah, sampai depan taska je nanges.. mungkin sbb dia sayang nk pisah dgn keseronokan y dilalui.. tp kejao je laa..masuk taska ada keseronokan baru..ngan uwais, zarif, danial, dan alishaa..
4) aku perasan Ruhil takut kucing.. ada satu kucing y cik ims suka bagi makan..sudahnya bila g kereta kucing tu dah tgu..dan kejar dan sondol2 kt kaki kami.. ini laa situasi y buat ruhil fobia.. keadaan kucing y datang menerpa n rapat2 kt kaki buat dia rasa cm kucing tu nk gigit dia.. sudahnya, nk g keta ja, nk berdukung, n klu jln sdiri pun mata meliar ja, tgk klu2 ada sang kucing..aduiiii..apa ibu bleh buat utk baiki keadaan???
5) main.. dan pandai main sembunyi2 barang kt belakang.. suh kita teka kt tangan mana barang tu ada.. nama permainan.. "ada..xda.." hakhakahak..
6) vocab..banyak gak dah..  klu dia jatuh, atau terjatuhkan barang, kdg2 kuar jugak "ALLAH!"..lebih kepada nk tiru ibu/bapak.. selain tu : nak lagikk,mintak nasik, bukak (segalanya laa suh bukan, penutup itu, penutup ini, tin biskut) menan, main, naik ( jd 'anik'), sorry..(jd 'yee')
7) dah bleh ikut solat..satu rakaat.. angkat takbir.. sujud.. duduk antara 2 sujud.. pastu dah..ntah ke mana2 dah..
8) xsuka ikat rambut..adoi.. nk potong pendek, aku rasa nk panjangkan..tp klu gtu laa gayanya..jenuh.. serabut + serabai!
9) mm, x inject 18 bulan pun lg..so, xtau berat berapa.. n tinggi pun xukur.. y pasti, baju sluar semua dah singkat.. hanging je semua bila pakai..so, tanpa n bagai disuruh2..ibu restock laa baju2 ruhil..ngeeeeee..(ni part plg besh skali)
10) suka tepon.. suh amik tepon (tisu atau remote) laju laa.. pastu suka suh aku wat call, dia nk ckp ngan pakcik laa..maktuk laa..nenek laa.. perangai suka tgk video pun masih ada lg.. pastu bepilih..video lama (y dah tgk 100x) xmau.. nk y baru2 amik je.. pastu berpilih..nk HP bapak y HD tu.. hp cikai ibu xminat nk tgk video pun.. ish2..
11) aku selalu 'denda' ruhil.. sbb dah besar.. n kdg2 sgt xdengar ckp.. bukan nk sakitkan sgt pun, just nk ajar sket je..denda y selalu dapat..kena kurung seminit dua..tarik telinga..tibai sket2.. stakat ni, nmpak laa sket kesan denda2 ni..

seperti biasa..setiap kali buat development/milestone ni.. aku akan kata 
BESAR DAH ANAK AKU..
adik???hahaha.. yes.. i am in TTC phase..PURPOSELY!!

kita hanya merancang..
TUHAN juga y menentukan..

7 comments:

nur easy said...

cantik gambar first tu.. alhamdulillah dapat tgk pembesarannya dgn baik..

ttc.. mudah2an tercapai maksud ;)

EllyEllies said...

ape ttc phase tu lea..hee

UmmiUmmar said...

Whoaa..Good luck..!! sesuai sgt la TTC.Imaan pon getting 2 years old xlama lagik..;)

CHeeSYaNa said...

Good luck with TTC

Pasal berkawan tu sangat2 betul. Dah a few times, time amik Zarif kat taska, ruhil datang.. pastu dia cakap apa ntah.. huhuh.. tak paham.. :D pastu, biler suh salam, dia hulur tangan..good girl!

p/s: rasa nak comment each item jerk, tp terasa over le plaks.. hihiih

Kasehku said...

TTC tu apa?
Aku nak jugak kasi adik kat kaseh tp kena postphone dulu lbh krg 6 bln sbb ak br keje.
Perassss. da 3 org y bersalin lbhkrg ak dulu da pegnen lagi. bak jugakkkk.

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

makin comey + makin cute cam mamanya

Yaati Nor said...

TTC tu apa?