CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, July 18, 2011

wean off = S.U.S.A.H !!

tgh dlm dilema..
xtau siapa y xkuat..
si imaan ke? atau aku??
bgtau doc masa check up y aku still bf 
doc kata skang mmg xrasa apa..
by 5month, akan rasa contraction setiap kali imaan nenen
kak-long-to-be

banyak faktor aku nk wean off.
imaan makin besar.. so, demand dia makin tinggi..
walaupn dia dh makan macam2 y lain..
mlm bgn banyak kali sgt..
 pusing sket je, nk nenen..
jadinya, aku sakit pinggang..
n mcm xnyenyak tdo..sbb sjam skali jaga..

N plak makin sensitif..
skang hanya bleh bertahan mlm je..
weekend mmg sakit laa..
sbb siang mlm nenen..
weekdays bleh tahan, sbb g taska, so nyusu fm kt taska..
kt umah, mmg dia refuse fm..adoii..
n bg dia, ibu = nenen..

5bulan?? skang dh 2bulan..
ada lg 3 bulan..
tu pun klu 3-4 bulan dh rasa contraction, cmana?
n proses nk wean off completely, takes time kan?
so, aku rs kena mula skang..

but HOW?? susahnyaa laa..
skang perang psikologi je..
anak aku tu cm ketagih..
iye laa, dr lahir y tu je y dia tau..
klu xdapat cm sgt kesian..
muka dia sgt frust..

perlu sgt ke letak macam2 kt N..?
adoiii.. xsampai atinyaa..
tp klu terpaksa, nnt2 kena laa jugak kut..
ada sesiapa nk share pandangan!

p/s - tgh menggodek balik forum SI y dah lama sgt tinggal..
ada y kata susu ibu mengandung rs lain sket.. masa kandungan berapa bulan ek y rasa lain tu..??

8 comments:

Mama Zara said...

susah ye nak cerai susu ni? syukur sy bernasib baik sbb masa kakak umur 10 bulan dan sy dah preggy 1 bulan masa tu, dia tiba2 tolak B...

agaknya susu rasa lain kot. sbb semuanya macam mengejut je.

♥ Elin ♥ said...

rupe2nya agak sukarnyer...
sy tunggu blogger lain untuk share atleast sy pun blh ready klu situasi sy seperti awk.

pizet said...

pz dulu masa nak wean syauqi sampai ada masa yang mengalir jugak air mata...especially tengah malam bila dia refuse fm...tp lama2 bila kita biasakan dia dengan fm memang dia akan minum jugak...tp bila teringat nenen pun dia mai cari jugak

CHeeSYaNa said...

Takleh nak tolong sgt sbb Zarif dia self-weaning time (sob sob). Maybe Lea bleh try susu lain? Btw, I'm so jealous of you..

Fitri Senin said...

oooo seyes kena la ltk sumthing di N tu kalo Imaan dh begitu. Kdg2 bdk ni sebab dia tahu nak dpt adik xtahu la mana dtg peel yang cerdik2 tu sampai tak larat di buatnya. Sabar ok..Usaha lagi. Baik la ceraikan skrg, nnti dh tunggu lagi 3 bulan tu...lama gak..kena bg masa kat Imaan.

umialya said...

bercerai susu saat paling sukar bagi akak, susah woo..

akak pnah truskan penyusuan w/pun sdg sarat hamil dan myusukan kedua2 anak serentak slps kelahiran si adik

ayu said...

kalau nak wean off, hati ibu kena kuat..mmm, nak tak nak lea kena try juga slow2 ye..mmm, boleh try letak nescafe ke, atau apa2 yg rasa pahit..tak pun, ambik lipstik n conteng2 sikit kat nipple, kata pada imaan, luka..sakit..tgk reaksi dia mcm mana..

nur easy said...

cam tu pulak cabarannya ya.. mudah2an peroleh y terbaik