CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, March 29, 2012

Tangga

Pada umur berapakah kanak2 dibenarkan menggunakan tangga sendiri??
tanpa pengawasan orang dewasa??
tiada umur tertentu laa kan, sebabnya anything happen..
walaupun budak dah umur 10-12 tahun sekali pun..
tetap ibu bapa jugak laa y menanggung susah..klu apa2 jadi

aku ni duduk umah apartment..
jadinya xde tangga..
dan lebih dahsyat lagi..aku xtau sejauh mana anak aku pandai pakai tangga..
i mean boleh aku harapkan naik dan turun tangga tanpa jatuh!

balik umah kampung.. memang bertunggu tangga..
umah MIL terutamanya..
siap buh apa2 y boleh halang dia nek tangga..
klu dia nak nek pun..aku ikut kt belakang..
pegang tangan.. xpun mulut membebel suh dia pegang pemegang tangga tu
begitu laa..nak nek ka, nak turun ka..
setiap anak tangga!
agaknya orang lain pelik tgk aku..
nasib laa..

padahal adik aku kata ada budak sebaya ruhil..
nek tangga tinggi2..sampai atas, siap duk relek2 kt tangga..
xde siapa pulak tunggu..
ahli keluarga lalu lalang mcm xkesah je..
n nampak je dia turun nek..

soalnya di taska Ruhil ada tangga..sebab umah double storey..
so, agaknya dia naik dan turun tangga xde masalah pun..
tp kt umah aku xboleh nk tgk dia nek tangga..
lalu aku berterusan fobia xbagi dia nek turun tangga kalau jumpa tangga..

overprotected kaa??
cari2..jumpa ni plak! laaagi menakutkan..

Yang dah/baru migrate dari umah xde tangga kepada y ada tangga..
contohnya Yana dan Kak Lynn..mungkin boleh komen..
yang lain pun, pendapat anda dihargai!

Wednesday, March 28, 2012

Macam reettiss..

wah..pakat mintak gambar Nouri pulak..
tandatangan tamau??
heheh..

kesian anak kedua..
gamba pun ibu malas nk amik n tepek..
ruhil dulu, tiap2 hari amik gamba..
bukan diskriminasi ek..!
Gown pertama saya!




Sebelum botak..
Licin..cin..cin


arini punya..!

daaa..tdo dulu!
jap..jap..satu lagi...

*



*




*





*






*

kata kamceng!

aku terjebak??

kul 3 pagi..
bangun mengepam...ambik pam dan ambik laptop skali..
motif??
tolooongg..terjebak jugak!?
gara2 ini..

yaa...! terpengaruh aku rupanya..
almaklum..ibu berpantang kemaruk shopping tp xleh g mana..
online pon jadik!
dan jangan jeles..line sangat clear..internet laju..xmasuk senarai menunggu pun!

maka..mengadap 3 benda sama jugak laa..
1. kalender cuti sekolah semalaysia...
2. ID card sony Mr Asben.. sbb ada kalender kecik y maha penting!
3. hampir ku lupa yang ni..kalender UKM..aku nk kena mengajar dah time tu dowwhh..gila apa g cuti2 malaysia klu student duk nganga tgu aku xmasuk2..

Tetapi.. 
1. Tahun ini nyer cuti2 malaysia, semurah mana pun..INFANT tetap kena charge RM50 sehala..
dan tahun ini aku ada itu INFANT tomei.. last2..total jadi mahal.. 
macam tu laa, ahli makin lama makin ramai kan..
selain kos.. perlu jugak consider destinasi.. 
xbleh laa y susah dan mencabar kerana kena heret itu budak kecik..

2. Boleh plak ek aku xde destinasi impian!
penat jugak aku tercari2 mana laa nk g ni..
sampai ada niat nk ke kota bharu..(ada ka org g ctu klu bukan balik kampung..!)
dulu aku penah g KB..and aku suka..and aku rasa nk g lagi..
tapi cuti sekolah..jgn laa pegi..n memang mahal pun..
Tak Jadi..
Tgk2 Penang.. pikir2 balik, anytime je penang kan..aku siap ada tourist guide free kt situ
Langkawi.. mm, aku bukan nk shopping apa sangat..
aku lebih suka jenjalan..
lg pun teringat aritu beli tix to langkawi, las2 x terpakai..
\
3. Luar negara..??
belum lagi stakat ni..tgk y dlm  mesia dulu..huhuuu..
budget tarakkk..

pendek kata.. 
dua menda y aku pikir..n jadi penghalang besar..
1) kalender sony y sgt susahhh nk jumpa coti..even weekend
2) anak2 aku..y masih cenonet.. sedap aku tekan button beli.. tp pikir nk mengheret sana sini..
adoikkhh..

sudahnya..yang terbeli..
Tiket pergi balik mak aku mai KL..again..!haha
RM150 return..tawau-KL..
ok le tu kan!

ini namanya online window shopping..
selamaaatt duit! (mode : kedekut)

Tuesday, March 27, 2012

NOURI @ 1 month old

Berat : 4.8 kg
Panjang : 53 cm

umur sebulan..
-> inject vaksin Hepatitis.. nangis sedas saja..pastu nurse angkat dia, dibawaknya nurse tu bercerita..
-> yaa..dia dah boleh 'bercerita'.. renung aku lelama..pastu kuar suara dr dasar lehernya..perlahan sgt..pastu mata dia bersinar2 cam mata kartun dalam komik tu.. pastu diakhir cerita, dia hadiahkan aku senyuman y maniss sekali.. alahai anak..
-> Si Sabar - panggilan adik aku utk Nouri Ilham..hehe.. sebabnya senyaaaaaap ja.. klu org pindah masuk umah aku n xnampak Nouri pun, mesti xtahu ada baby! memang laa xde suara nanges sgt si kecik ni..
-> telinga Sound Proof - sebab dah biasa ngan kakaknya y asek berdentam dentum..dan mulut pokpek.. so, membebel di tepi telinga pun, Nouri boleh tdo dgn aman damai! huh..!

ok..itu saja laa dulu..

JIRAN

haii..macam2 ada..
duk kt kawasan apartment mcm aku ni..
apa nak expect kan..
tambah klu 70-80% penduduknya adalah FOREIGNER

ANNOYING..
huhhhh! geram..
betul2 atas umah kami ni xtau laa apa dia buat..
siang malam pagi petang subuh smua masa laa..
bunyinya mcm jalan smpi nk roboh lantai 
bunyi mcm duk bertaekwando 24jam..
kadang bunyi jatuh barang yang gedebuk2...
y plg xtahan, kul 3-4pagi dia duk menukul apa ntah..denggg~
isk..dengarnya kt atas ni Pak Itam y menyewa..
sabo je laa..

MENAKUTKAN..
kalau ada kes gaduh suami isteri.. 
tambah klu depan umah atau selang 2-3 umah..
memang CLEAR dengar setiap butir maki hamunnya..
adoiiiii.. hentak pintu, jerkah2, tangisan dan raungan..
jap g nampak keluar bawak beg..huhuu
sabo je laa..
mujur lama dah xdengar..

MEMALUKAN..
xpatut malu pun kut..
tp itu laa y aku rasa..MALU..
aku nak masuk lobi xde kad access..
kakak n anaknya baya ruhil y tolong bukak pintu lobi..
masuk lif sesama..dah masuk lif aku y duk dekat pintu..
aku tanya tingkat berapa..
dia tgk aku dah tekan '2'..dia kata sama..
aku terkulat2..dalam ati..ouh, duk paras sama ngan aku..
then kuar lif.. aku ingat dia g arah kanan..
rupanya sama ngan aku, KIRI..
terkulat lagi!
dah jalan sesama, aku tanya laa..
"eh.. duk blok ni..xpenah nampak pun..baru pindah ke?"
 dia kata.'.x laa..lama dah'
aku : Ouh..umah mana?hujung ek..?
dia : bukan laa..y ada lampu tu..(sambil tunjuk)
TERSIPU KEMALU2AN aku!
sebelah umah aku, hokkeyy!!

dahsyatnyaaaa..
mentang2 laa ramai foreigner y duk cni suka idup sendiri2..
y malaysian pun nk ikut mcm tu..aku le tu..
MEMANG xkenal dan x berkenalan..hadoihh!
ku malu sebab aku y tanya banyak.. kengkonon ramah le tu..
y dia senyap je, tp murah senyuman..
ntah2 dia senyap sebab dia tau je aku jiran dia..
aku je y tak tahu..Maluuuuunyaaa..!

Ada teratak di hujung kampung..
Bawah cermin kopak ada kotak..
Tersembunyi dalamnya ada tempurung 
Sembunyi bawahnya katak melalak..

~Malique & Jamal Abdillah~

aku ke KATAK itu..??

Friday, March 23, 2012

suara hati..lagi..

bermain2 di kepala ku 2-3 menda ni..

1) Ahad ni besday ku..
tanpa segan silu..(harus segan kaa?) yang ke 28 ya kawan2..
 masih dlm pantang..xde apa2 plan y special
Mr Asben sila baca dan plan sesuatu y surprise..
28 tahun dah.. ada anak 2 orang.. ok le tu kan..!
adiah masih belum diputuskan apa patut diminta..
  • gadget (tepon/ipad/tabby) yang membuang duit dan bakal membuang masa kaa
  • barang kemas kaa..
  • pam susu letrik?? (mungkin kah)
  • honeymoon - ni mcm adiah anniversary ja
  • atau aku mintak je peruntukan tu "bakk duit! nak buh kt bank aku.."
2) ku terpikir nk berjinak dengan BABYWEARING!
anak yang sorang lg ni mcm suka bab melekat dan melekap!
dia suka dipeluk erat2..selesa..xrimas dia
lagi pun anak dah dua, klu babywear cukup laa tangan nk pegang y lg sorang..
nk join kegilaan ibu2 selain BFing dan CDing..hehe

3) Rutin..
mak aku dah balik kampung..huwaaaaa..
selamat laa aku jadi suri rumah..
1-2 hari ni sgt berkejaran nk siapkan segala menda
masak, mandi, berak, makan,basuh jemur lipat kain, urus baby, hantar ruhil g taska..
aku rasa, aku kena buat segala urusan tu jd rutin..
klu x, mcm x terurus..
cmana laa jadi suri rumah sepenuh masa ek??huhuuuu..
em, kejap rutin tu..pastu rutin ni plak..
rutin2 ni laa y buat aku tua 28tahun ni..kihkih

4) takut Nouri demam
esok g cucuk sebulan..
spatutnya semalam..tp Mr Asben bz macam CEO
terpaksa tangguh esok..
jangan laaaa demam..
klu anak demam ibu rasa mcm nk demam jugak!

5) Mr Asben cuti
ya..minggu depan..
rabu-khamis-jumaat-sabtu-ahad katanya..
aisehhhhhh..sony ni suka cuti pelik2!
aku masih pantang.. tp larat dah laa..
mmmmm, xtau lg nk wat apa..akan diperincikan kemudian..
  • klu aku, duk laa diam2 kt umah..bukannya senang nk cuti..urus anak n umah dilanggar garuda ni sesama
  • xpun, g cuti memana bawak aku secara surprise ke kan sempena besday aku..
  • klu Mr Asben, asek la ajak balik kampung..adoi..bab sensitif ni.atas 2 sebab di atas laa.. memang laa kampung lama dah xbalik.. tp kampung aku lagi laa lama xbalik! hah..jawab jgn xjawab..
  • yang lebih tepatnya, bulan ni duit dan kewangan biasa2 aja..xde kepuk2 pun.. bulan depan Sony bonus..n klu ada rezeki aku, SSM apakemenda tuh pun dapat tunggak ek.. mm, klu tgu smua tu baru berjoli ok gak kan..
smua perkara2 di atas..SILA KELUAR DARI KEPALA OTAK AKU..!
xpikir pun, dia datang jugak..aiseh ibu meroyan y kebohringan..

Thursday, March 22, 2012

Diari Taska RUHIL IMAAN

Tanpa disangka2..aku dapat balik diari taska Ruhil..
mungkin sebab dah tiba turn Ruhil..
kengkawan lain..sila sabar menanti.

bes dapat diari ni..
sebab boleh tahu perkembangan anak2 kt taska..
apa jadi..apa dia buat..
Kakak pengasuh y bertugas akan tulis secara karangan..
ikut minggu.. atau klu ada program 21hari..
then, last skali The Boss a.k.a Mak Nah baru simpulkan..

yang best, bila lama xdapat diari ni..
baca yang lelama, mengimbau saat2 lelama tu la pulak..
hihii..

ok, untuk catatan pengasuh..panjang sgt kut..
aku tepek komen perkembangan Ruhil dari kacamata Mak Nah..
TQ Mak Nah..

 ya..memang sgt banyak tgk TV..usaha sedang dijalankan utk kurangkan!

 memang laa..Ruhil memang "kakak tua.."


alhamdulillah..xde benda2 y 'xboleh lepas' ni..

ohuuu..xlarat dengar dia bercakap..tp bes layan..


kt umah pun sama..laaaaaaaari..xcukup tanah!


yess..dah boleh pegang pen/pensil mcm org besar..


TQ banyak2 Mak Nah

besarkan lah ye sesiapa nk baca detail tu..

PROMOSI..
sesiapa yang search untuk Taska ni di Blog ikan bilis ku ini..
no tepon Pengusaha Taska Mak Nah 012dua 860dua24
dengarnya kekosongan untuk 2 tahun dan ke bawah sahaja..
taska terletak di Bandar Baru Bangi..

Kalau nk hubungi sebab nak jadi Kakak Pengasuh / Guru taska..
Laaaagi dialu2kan..
sekian iklan!

Wednesday, March 21, 2012

Baju jadi ukuran??

dah nasib anak kedua..
semua harta kakak diturun temurunkan..
eh..ok apa!

tapi..banyak baju kakak Ruhil y pakai masa Ruhil 3-4 bulan..
adik Nouri dah boleh pakai pada usia BELUM sebulan pun..

maknanya apa tuh??
adik Nouri tem-bump?!
adik membesar lebih cepat dari tumbesaran kakak??
soalnya bolehkah baju jd ukuran??
ada kemungkinan x baju y pakai banyak kali n basuh banyak kali jadi mengecik??
hehehe..

dah tu..aku ni plak..dah boleh sarung test ka baju2 lelama..
tak beranii..!kihkih..

ouh..semalam, kul8mlm gtu..saya (kami - sebab 3 org y gedik2 nk beli) puchased ini

klik gambo klu nk tgk details..
pagi2 buta dah dapat call dr courier service..
gila laju dihantar!!
beli jangan x beli weiyyhh.!
gila murah..
dan kebetulan..kami dah laaaama cari penimbang mcm ni..
mcm mengantuk di sorong bantal laa jawabnya..

aku dah naik ke penimbang ni??
dahh..keputusannya..ok laa..
tp xberapa boleh nak sarung baju lelama lagi..
xpe, ada 2minggu lagi!
work it out Lea..!

usaha sumbat..

Kisah 1
Ruhil sibuk ngan 2 biji belon barunya..
hari kedua 1 belon pecah meletup..
satu belon pecah perlahan2..xlerai laa..masih ada bentuk..

aku kt dapur, sedar Ruhil xde kt ruang tamu..
mesti tgh men ngan adik ni..
aku pun masuk bilik..
nk luruh jantung tgk adik duk pulun isap belon..
yang kakak usaha sumbat belon ke mulut adik..
nk suh tiup kut!

Kisah 2
ruhil breakfast, mkn biskut coklat n minum susu..
dia masuk bilik tgk aku siapkn adik pas mandi..
nk g taska, so aku g bilik sebelah amik car seat..
nk masuk bilik, dengar adik batuk2..
mesti ada xkena ni..
sakit jantung ibu..
keliling bibir adik penuh serpih biskut coklat!
ruhil buat muka innocent..kengkonon tolong ibu bg adik breakfast le tu
adik ko baru 29 hari!!
gila apa usaha sumbat biskut coklat..
sambil jerit panggil mak aku, aku sapu2 serpih biskut kt keliling mulut adik..
bukak mulut adik..nasib bek xde kesan biskut kat lidah
maknanya adik xtermakan..
mungkin batuk sebab habuk biskut tu kut..

Ya ALLAH..!
both of the cases.. SALAH AKU..
memang xboleh harapkan si kakak 2 tahun 5 bulan tu..
walaupun 1 saat!!!

Tuesday, March 20, 2012

Kisah 'GONE'.. akhirnya..

berikutan kisah semalam..ENTRY INI
punca berlaku kejadian adalah, freezer tetiba xsejuk langsung!
tp masih on mcm biasa..lampu smua mnyala elok je..
 
selepas meninjau2 beberapa pek yang dah mencair habis..
nampak sikiiit harapan sebab banyak y masih 'batu'
cumanya xde idea nak buat apa..
ngan EBM..dan ngan freezer..
dua2 ku xboleh berfikir dgn waras lagi pantas..apa tndakan wajar
dalam kepala.. 'redhakan ajelaa'

terpikir nk g cari ais ketul banyak2..
tp sampai bila???xkan nak sambung berais ketul bagai tu 4-5 hari..
nak bertahan pun xpsti apa solution utk DF tu
memikirkan Mr Asben kerja..
maybe hanya weekend ni (4-5hari lagi) baru bleh angkut freezer tu ke kedai utk baiki..
 
buntuuu kapla xtau nk buat apa..
plus kecewa lagi kan..

tetiba terpikir..nk godek Mudah.my, mana tau abang repair leh dtg umah..
aku dpt beberapa nombor tepon..
call..
yess..boleh..lg 2-3jam dia dtg..
nampak sinar harapan laa utk DF aku..

tp susu EBM..aku rasa dah GONE smuanya..
aku xberani bukak pintu DF tu..biar aje laa EBM duk diam2 dlm tu

tetiba aku terpikir2..
cmana org bleh survive bawak frozen EBM dr kampung ke KL..
perjalanan berjam2.. xcair ke EBM tu kan..
so, aku rasa EBM aku masih ada y boleh selamat kut..
tp xbukak tgk pun..

kul4ptg, abg repair datang..
xsampai 5minit setel!
ada spare part kena tukar..
RM90..terus DF tu berdinding ais dengan pantasnya..
dia sempat tanya aku.. "ni susu badan kan..?"
lepas hantar cik abang repair ke pintu..
aku terus bukak DF.. 

kuarkan setiap beg y aku dah asing2kan ikut minggu..
pilih2 dengan pantasnyaaa..
sedia 1 plastik 'sampah' kt tepi..
y dah sgt cair..masuk ke plastik sampah tu..huhuu..
tp y berketul ais solid masih banyak!!
maybe sebab aku xkuarkan dari DF..duk diam2 dlm DF tu buatkan mereka xterdedah kpd suhu lebih tnggi kt luar..kot..
so, xcair! terutama y duk dlm botol storage Bumble Bee..masih utuh!

ada dlm +- 15 sahaja y aku buang..
setiap satu 5~6oz..
so, dalam 100oz je y aku let go..
lain masih selamat ALHAMDULILLAH..

terima kasih kepada kawan2..
yang beri mcm2 kata2 semangat!
semua kata2 anda diambil kira dalam aku membina semanagt dan memujuk diri..
..redha.. anggap bukan rezeki.. belum terlambat..
..masih ada masa.. paham sbb pnah alami..
ohooo..Terima Kasih ye kawan2..!

Monday, March 19, 2012

tragedi..GONE!

mood hilang langsung..ke laut ke..or langit ke pun xtahuuu..
sedihhhhhhhh..sampai xboleh nak menangis..
gone..semuanya GONE!
sebelum sempat guna satu pun..

EBM ku mencair..
punca masih disiasat..

i am down..
down to earth!
rasa nak tanam kepala dalam tanah..
huuuwaaa...

sedih mengenang kepenatan mengepam..
blum kira y paksa mata mlm2 bgn mengepam..
y pam time dh clogged pon ada..
kaler..dari y kuning sisa2 kolumtrum..
sampi y transition kaler..
n sampai y putih seputih2nya..

beratnyaa dugaan perasaan..
menangis dalam hati..
itu namanya menangis xberlagu..
aahh..have to let them go..

sekian..nnt2 update lg klu ada mood..

ohoo..nk tahu berapa y GONE?
semua.. 500 oz!

mak aku tumpang sedih..malah aku tgk lebih sedih drpd aku!
dia tanya.."boleh lagi ke nak kumpul banyak tu semula?"
aku jawab "boleh"
jawapan 'boleh' y sangat perlahan sekali..
hingga aku rasa aku sorang je dengar jawapan tu..

Friday, March 16, 2012

TAK suka suami!

demi peningkatan bersama..
yang baik, kita gtau baik laa..
tp yang kena tegur/xbaik..pun kena gtau laa kan..
ada beberapa menda xsuka kt Mr Asben..

asek balik lewat..
kalau sesama balik lambat xrasa sgt..
tp klu aku tercongok kt umah tgu, pastu dia balik lewat..
rasa mcm sungguh laa xbes..
ayat popular setiap hari kul 6ptg..
"arini abang balik lewat sket ek.."
adoiii..sikit apanya klu dkat kul 9 baru sampai umah..
jarak umah ke tempat kerja lak, 15minit je nek keta
mm..tuntutan kerja.
mslhnya kdg aku boleh terima, kdg ada gak rs cm nk nek angin..
bila aku cm ibu tunggal menunggu..

banyak sangat geng main..
demi usaha nk kurus..
ari ni ada futsal ngan geng tempat kerja..
lusa ada badminton ngan geng tempat kerja..
pastu ari apa ntah ada futsal ngan geng sekolah lama lak..
EVERY WEEK!
setiap game 2jam..
klu kul 8-10, boleh lak usaha balik awal!
isk..isk..
game samada 8-10, atau 9-11 mlm..
y lagi aku nak ngamok.. kuar rumah setengah jam awal..
baliknye 1jam lewat..
Tak adil di situ ya!
dulu2 ada geng men basketball..
skang xberapa nak ada.. (susah nk cari org men basket ni..)
pastu kegilaan bersukan ni terjangkit dari adik aku laa ni..
melabur ratus2 ringgit beli cmacam!
raket baru laa, kasut futsal laa.. stokin bola laa..ggggrrrr.!
aku selalu ulang gtau..
"eh..klu atlet pon dia men 1 game je.."
korang ni smua nak men..

tegur umah xkemas..
ohooo..itu laa dia orang xbuat kerja rumah bila bersuara..
dikatanya dapur nampak semak..
kalau sempat memasak pun kira rahmatttt!
nak sedia menda nk masak 1 kerja..
nak masak 1 kerja.. nak cuci pinggan mangkuk 1 kerja..
dah laa kejar2 nk masak...
bukan setiap hari kita sempat mengemas dapur semula sampai jadi berkilat2 dan mop lantai bagai..
kalau anak reti tolong kemas xpe jugak..ini "kemas" kut lain ada laa..
bila ditegur gtu, nak aje aku suruh try masak seminggu berturut2..
nak tgk, boleh maintain ke smua tu berkilat..
isk..orang laki..macam tu laa..

secara xsengaja mungkir janji
selalu janji ngan aku nk tgk movie mlm2 laa..
nak tgk bola sesama la..
aku dah besar hati dah..
tp bila dah landing atas katil..terus lena x ingat dunia..x ingat janji
last2 aku layan sengsorang.. :(
aku pun paham..
berjanji ngan mata..memang kadang terlena, nak wat cmana..
dah tu xyah laa janji ngan aku cmacam..!
dah bagi janji palsu arini..
esok lusa janji lagi..itu y xpuas ati tu!

x endah?
Mr Asben jenis fokus.. 
makan fokus..
membaca fokus..tgk hp pun fokus..
so, bila aku bersembang dgn beliau sesambil..
jadi laa mcm aku cakap dgn dinding..
kwang..kwang..
sedih lagi hati si isteri..
kadang aku dah siap cerita 1 menda..
sampai abes 1 pun x di dengarnya
huwaaa..
ada mood baik, aku ulang cerita lg..
klu nk merajuk.. biarkan saja cerita 'sehala' tu..

ok..sekian luahan hati..
lain2 hal..suami Mr Asben mmg tebaeeekkk..
kira ada 1001 kebaikan..
maka kira halal laa aku tegur yang beberapa ni je..

adiah arijadi aku..mgu depan..
xmintak emas permata ribu riban pun..
klu dapat ubah perkara2 di atas..pun dah memadai!

Thursday, March 15, 2012

Double Trouble

Mak Tiri
..itu laa diumpamakan perangai aku kt Ruhil Imaan skang ni..
adoii..sejak anak dua ni, pusinggg kepala..
rasa nak tangan banyak macam patung Budha..

yang dah rasa penangan anak dua cmana..
dan anak mungkin lebih dari 2 orang..
jangan laa gelakkan makcik y kekalutan ni..
aku tau, ini baru permulaan..
dan kira masih nasib baik sebab mak aku ada..
minggu depan mak aku dah balik kampung..huwaaaaaaa..
makan megi laa aku.. mandi sehari sekali laa aku..

xmenang tangan..
adik ok je.. susu, tdo..susu,tdo..
kakak tu y selalu buat aku kluar suara tarzan..
Ruhil the explorer!
haihhh..

TAK nak g taska..itu laa punca segala..
duk umah, jawabnya boring laa..
bila boring mula laa ntah apa2 dikerjakannya..

tgk DVD..
kami hampir muntah hijau 1 famili..
ini bukan baru, tapi sjak aku ngandung lagi..
ruhil sukaaa sgt ulang tgk cerita2 kegemarannya..
1 ari sampai dkat 10x!
xbagi, dia eject DVD sendiri, buh sendiri..
apa nak kata..
sian nenek xleh tgk berita..ibu n bapak xleh tgk bola!

kejap nk susu, buat susu dia kata nak teh..
jap g dia mintak limau, dah potong, dia nak epal lak..
bagi epal, dia kata nak pear!
nak star..tuang cereal, dia tinggal mcm tu ja..
last2 penuh meja!

meh mood nak 'belajar'
di tuangnya smua depan tv..
buku, menan..bersepah..!
dak cit ni mmg xreti nk kemas balik..

belum bab men bedak, men segala cecair y bleh tumpah..
main2 kata nak berak, bila beriya angkat bawak duduk atas bowl, xde pun..
pastu kencing, cuci sendiri smpai basah baju dan basah smua!
jadi alasan nak mandi..
pastu perangai malas nak pakai seluar semula bila kuar tandas..
isk!

meh adik nak mandi, dia masuk dulu dlm besen mandi tu..
adik dah menggigil sejuk sbb dah togel..
yang dia duk berlengah buat ala2 pool lak!
aku dah suh cepat 3-4x.. mula laa kuar suara tarzan again..

cmana ekkkk!!!!!?
buntuttt aku memikirkan apa nak buat..
mmg kena terima dan tutup mata tgk umah bersepah..
bab ruhil..time aku marah..
kadang aku treat n expect dia mcm 4taun lebih..
yang boleh paham n patuh dgn cepat..
memang kids are smart..boleh paham apa aku cakap..
tapi cause n effect tu xbleh nak buat lagi..

aku klu bagi arahan "jangan kacau"
dia ulang KACAU jugak, boleh lagi..
bila dah start rosak/tumpah/koyak..
memang dapat sedas dua..
pulas telinga..cubit..
bila dah calm down..sian lak aku
baru terpikir, dia baru 2tahun 4bulan!
huhuuuuuuuu..

alahai anak..

Wednesday, March 14, 2012

Hospital ANNUR tak best..??

Amaran : INI BUKAN ENTRY MENGUMPAT.. sekadar nak share saja!

ingat lagi disclaimer pada entry INI
meh aku nak share..apa y x best..
ini bukan laa apa y aku alami secara langsung..
tetapi aku boleh laa sedikit sebanyak sahkan kebenarannya
kerana dah banyak dengar..orang ckp menda yang sama.
skali lagi..entry ini bukan nak kutuk..
malahan Hospital bersalin ni y terbaik bagi aku..
dan perbualan terakhir ku haritu  dengan Dr Khamsiah..

"Terima Kasih bebanyak Doctor.. kita jumpa 3 tahun lagi..
insyaALLAH doc kt hospital mana pun saya tetap cari doc jugak.."
terharu berbaur ketagih..akan khidmat the best gynea ni..

Namun ada jugak insan2 dan golongan2 y TAK suka hospital ni..
ni khusus untuk bersalin ek..maknanya spesifik utk bahagian O&G shj..
okehh..identiti di rahsiakan..
tetapi aku kumpulkan ketidaksukaan mereka di sini ek..

1. Cop Duit..
kihkih..standard laa kan.. pendapat orang lelain.. 
dah namanya swasta.. 
klu y bersalin bawah GL biasanya xkesah sgt
cuma jaga agar x exceed nilai maksimum yang ditanggung company..
apa yang aku bleh sahkan.. ada masanya betul..
pertama skali, segalanya sedia mahal.. kedua,segalanya nak charge..
pastu bila cek betul2 resit ada jugak menda2 yang xperlu..
kalau aku kan.. klu dapat berckap ngan doctor y preskrip ubat tu..
aku tanya doc..ubat apa nak bagi..
"hah?ponstan? ada kt umah..xpayah laa bagi.."
tu contoh laa..
prosedur yang xberapa perlu, kadang2 disarankan jugak untuk buat..
sebab ada kawan mengalami sakit y sama.. 
kawan tu xbuat pun prosedur tu, ok jek..
maknanya menda optional..dan xkritikal..kdg2 di buat jugak..
jadi laa mahal!
lg 1, kalau request nak medical report..u will be charged RM100..
dan complain lagi.. dah la bayar mahal..
lamanya nak siap! huhuuu..
nasib le labuu..

2. Sikit2 nak c-zer..
erm..ni kes senang kerja ke ek..?
y bagi pendapat ni kata..
"bacaan heart beat baby xstabil sikit pun dah nak tolak ke OT"
ntah laa..sukar kita y bukan pakar ni nk sahkan kan?
bila aku sebagai pesakit y dah g "menyerah diri" kt doctor tu..
rasa macam akan bagi sepenuh kepercayaan kt doctor kan..
ntah2 kita rasa xserius mana..
tp gynea tu, berbekalkan ilmu kepakarannya menyatakan sebaliknya..
maka bukan kaa dalam kes ini PERLU c-zer..

3. Doc. lagi satu..
alahai.. pakar O&G kt Annur ni ada 2 jek..
selalu aku ngan Doc Kham.. maka xpenah jumpa "doc. lagi satu" ni
ada laa desas desus mengatakan doc ni suka tegur n marah2 kalau kes termengandung..
maknanya xrancang.. means : anak rapat2..
pastu rajin mengamalkan hal no.2 di atas..
ntah le.. kebanyakan kengkawan y aku ada, semua patient "doc. lagi satu"
maknanya ramai jugak laa patient y memilih beliau kan..
mesti laa ada kredibiliti y best tentang "doc. lagi satu" ni
tapi bab marah anak rapat tu..MEMANG aku pernah n dah 2-3x dengar..
so, sesiapa y nak test bersalin kt cni tp anak rapat2..
sila ke Doc. Khamsiah..hehe..
kalau tidak..anda akan merasa 'xberbaloi' bayar mahal, tp kena marah lak..
huhuuu

4. Gantung kaki
sesetengah orang xsuka menda ni.. 
sbb xnatural katanya..
tp kalau gtau nurse atau doc xnak pakai.. tetap di paksa pakai..
ya.ini aku alami sendiri.. ENTRY NI 
memang mereka akan suh pakai jugak..
pendapat peribadi yang aku xberapa nk setuju..
"gantung kaki tu, bila xleh teran, senang doc nak vakum.."
ye ke..?ntah..aku bukan doctor..
y aku diberitahu, posisi tu akan mengurangkan effort kita untuk push..
means..xperlu teran separuh mati laa kalau pakai pad letak peha kt besi katil tu

5. X boleh special request
..untuk bersalin ikut cara y kita idamkan..
biasa laa, bila anak dah 4-5 orang dan kita mampu..
kita cenderung nak mencuba kaedah2 baru..
tapi Doc Annur xkan bagi..!
huhuu.. contoh nak guna teknik water birth..
Pendapat peribadi aku.. g laa hospital y betul..
mungkin ada hospital y suka melayan kehendak pelik2 ni..
dan bersedia hadapi risiko bila kaedah pelik2 ni xberapa nak menjadi di saat2 genting plak tu..
so..tolong laa cari hospital y sedemikian..

6. Check up rasa tak berbaloi..
tunggu lama, kadang sampai 2-3 jam nak sampai turn..
jumpa doctor 2-3 mnit..
bayar RM100 lebih..
ya..ini aku boleh sahkan..memang betul..
tp bg aku, skali lagi..TRUST THE DOCTOR..
mereka kan pakar..
memang jumpa sekejap je..
tp ntah2 mereka tgk sekilas je boleh tahu macam2..
mana tau kan..
sebab masa bersalin Ruhil..Doc Kham ada keluarkan ayat
lebih kurang gni..(xingat sgt dah..)
"dia ni mmg dari check up saya dah bleh nampak.."
see..? maknanya mereka take note jugak byk perkara
tapi mungkin xberapa perlu nak terang lebih2 kt kita semasa check up..


7. Doc ganti
ini another frustration..
kadang intension awal nak bersalin kt cni n byar mahal2 adalah utk jadi patient doc tertentu..
check up tiap2 bulan ngan doc tu..
tp masa nak bersalin,  hospital..
doc tersebut x available..
g oversea contohnya..
maka, dapat laa doc ganti..
frust laa kita pun..huhuu..
ini banyak kali jadi..
nak wat cmna..doc permanent ada 2 jek..
y locum xpasti ada berapa orang..
bagi aku, klu nk bersalin bayar mahal, memang harap dapat doc y kita nak..
n aku sokong orang y nk frust2 klu xdapat gynea nye time nk bersalin
; )

y bersalin government hospital mesti pelik ngan entry aku ni kan..
mesti tertanya2.. "does it really matter..?"
hehe.. untuk anda mungkin x..
untuk aku pun xde laa nak berkira sgt..
cuma ini perkongsian bagi y sesungguh nak 'melabur' kt Hospital ni..


ok..sekian saje..

Tuesday, March 13, 2012

sleep like a baby..

bukan kesah baby ni..


baby ni memang sleep like a baby la..
tapi nak cerita kisah ibu baby ni..
aku laa tu..

Masa pantang adalah masa yang memenatkan..
bukan laa masa yang "boleh rehat"
memang laa,cuti bersalin..boleh la rehat dari kerja2 opis y memeningkan kapla..
tp masa baby 2-3 bulan ni laa dia bangun nyusu every 3 hours..
dan sudah pasti, bukannya dia jaga sorang2..
mesti laa ibunye kena bangun setiap 3 jam gak kan..

siang hari..ramai tanya aku..
"ko x tdo skali ke time baby tdo?"
erk..smua ibu2 tdo ke time baby tdo???
sleep like a baby time!?

aku siang2 hari, pulun tdokan baby Nouri..
bila dia dah tdo, aku bleh btungku, sapu minyak pasang param, bengkung bagai..
kadang xsiap smua tu lg, dia dh bjaga balik..
aku kasi dia susu n tdokan balik..
bila tdo, buru2 lak aku pam susu..
then kemas2 apa patut (sentiasa ada menda nk kemas)

pendek kata..
bila baby tdo, time tu la rasa 'ada masa'
n nak buat cemacam
seminggu pertama, xde tenaga sangat lagi..
memang aku tdo skali ngan baby..
tapi serius xselesa asek melepek dan melepak gtu..

skang ni..siang hari..
ada laa satu sesi tdo dia y aku join sekaki..
sbb sgt ngantuk..
mlm memang xnyenyak laa sbb kejap2 berjaga..
tukar diapers.. pam susu y dah tersangat engorged..
susukan Nouri.. burp dia lagi..
kdg dia lena terus..
mai mood dia sengih2 tgh mlm, tepuk dahi laa ibu sorg2..

belum campur tambah cerita si kakak y tdo kul 11-12mlm ari2..
ponat den!!

tapi xpa..
episod begini sekali saja dalam setiap baby..
so, enjoy it..nnt dah besar sket masuk lain episod pulak kan..
 

Monday, March 12, 2012

Kisah RAMBUT ku..

Agak-agak kalo rambut ropa Hantu Kak Limah tu kan..
suami suka x..? hehe..

last aku potong rambut masa pas beranak Ruhil Imaan kot..
boleh bayang tahap kepanjangannya sekarang??

kawan2 lama ku y penah duk serumah dulu..
klu terjumpa kt surau ke, datang lawat kt umah ke..
dan terlihatkan rambut ku y panjang mengurai..pakat2 kagum..
panjangnya rambut!

Tukang urut ku hari tu..
mai tang nk urut kepala.. kena bukak laa penyepit rambut tu kan..
lalu di pun cakap..
"wah..rambut panjang..perempuan melayu terakhir.."
apakah.. hehe

emak n adik aku sibuk laa suh potong..
rimas katanya klu panjang gtu..

suamiku yang terchenta tu plak..
SUKA sangat aku rambut panjang gni..
maka..apa aku n orang lain nak kata???
hehe.. patuh saja laa..
td perempuan melayu terakhir..ni nk jadi isteri solehah lak
kihkih..

Tapi kan.. teringin gak aku buat pelik2 ke rambut aku ni..
potong ala2 rettiss Korea???
isk..still susah nk maintain..

antara idea gila best yang aku ada..
teringin nk g REBONDING..
salah ka buat rebonding ek??
menyalahi hukum ek?
mengubah kejadian ALLAH ke tu?
klu soalan popular keluar..nk bg jwpn popular jugak..
"buat apa..?kan pakai tudung..?"

"Untuk SUAMI saya laa!"

erm.. Mr Asben asek laa bertanya..
nak adiah apa besday aku seminggu dua lagi ni..??
boleh lak aku xde jawapan..

mintak $$ beli voucher Groupon nk Hair Treatment pon best gak kan..
tapi cam xberapa romantikus je adiah gtu..
ada idea lain??


Saturday, March 10, 2012

namun kuuu..TAK punya hati..

Happy WEEKEND kengkawan..

2-3 menjak ni, bukak belog kengkawan..
macam2 SALE ada kan..
sempena apa tu ek?? cuti sekolah ke..
antaranya ada kt belog ni
dan blog ni..
juga belog ini
baru2 ni plak ada MyDear Warehouse Sale kan..

wahhhhh..
namun kuu..TAK punya hati untuk bersopping!
sbb pantang kah?
50% ya!
sbb nk jimat duit kah?
another 25% ya!
lagi 25% sebab mmg xde keinginan nk menambah apa2 barang..

adik Nouri banyak pakai barang Kak Ruhil..
ibu ada beli sikit2 je ari tu..sikiiit sgt..
dan pemberian kawan2 sangat banyak..

ucapan Terima Kasih Adik Nouri untuk Abang Zakwan dan Kak Nayli jugak
Nad..pinjam hasil 'photoshoot free' jap ek.. hehe

atas segerombolan barang2 baby y dikirim utk adik Nouri..
xsempat amik gambar barang2 tersebut..
TQ sekali lagi..

berbalik kisah 'xpunya hati'
mujur jugak la kan..
klu 'ter'pergi..kadang amik jugak menda y xperlu pun..
x ke membazir tuh..
lagi pun rumah kecik ni mcm dah xde tempat nk simpan barang2 y banyak!

cuma saya rindu nk bawak Kakak Ruhil jenjalan..
tgk wayang cerita ni..
googled!

dan g swimming kt pool mana2..

kesian dia, berpantang sama ibU!

Friday, March 9, 2012

tolong..bukan padaku..

Aku ada 2-3 kawan tutor/pensyarah..
yang sedang melanjutkan pengajian di luar negara..
atas sebab tertentu, terpaksa berjauhan dengan anak dan suami..
ada yang balik bersalin dan berpantang di Malaysia..
kemudian kembali meneruskan perjuangan..
..dengan semua anak termasuk yang baru 3-4bulan dilahirkan TERPAKSA ditinggalkan..

ku faham.. PhD suatu perjuangan..
perlu perhatian, perlu tumpuan, constant dan consistent!
masalah jarang timbul jika suami y buat PhD..
dan selalunya yang jadi masalah bila isteri yang buat PhD..
suami belum tentu willing nk stay kt umah n jaga anak..
bila duk kt negara y education/day care anak tersangat mahal..
dan komuniti Malaysian xberapa ramai..
masalah timbul..sapa nk jaga anak?

ada 2 kawan baik baru terbang ke luar negara..
tinggal anak kecil dan anak sulung 3-4tahun di bawah jagaan ibu/ibu mertua..

bila keluar status FB mereka yang dicengkam kerinduan yang sangat dahsyat..
aku skali bergenang air mata..
menyayat hati sangat2 rasanya..
Ruhil ke taska pun rasa rindu nk jumpa di petang hari..
apa lagi jauh di mata berbulan lamanya..

hati ibu..hanya ibu jugak y merasa..
namun ibu-ibu itu sgt tabah..
ibu ini..??? ohoooooo..TAK pasti..

akan tiba suatu masa aku juga perlu meneruskan pengajian ke peringkat itu..
semoga takdir untukku berlainan..
tolong laa.. mereka ini buah hati ku..
yang kakak ROH ku.. yang adik ILHAM ku..
mana mungkin dapat berjuang dengan tenang jika tiada dua kekuatan ini di sampingku..

juga salam tahniah buat rakan Blogger, Nur Easy..
suatu masa dahulu..
pernah berjuang di bumi matahari terbit..
dengan meninggalkan Tuan Muda nya di tanah air..
kini Alhamdulillah, sudah kembali..


Buat Kak Hawa dan Norinah.. salam perjuangan!
semoga sentiasa tabah.. insyaALLAH, manis balasan dariNYA suatu ketika nanti..
Be strong, dear fren..

"Bagaimana kan ku mula..
Dan apakah kata-kata..
Yang indah untuk diabadikan..
Tiap wajah berkisah..
Tiap madah bererti..
Manakah ILHAMku..''

M.Nasir - Suatu Masa

Thursday, March 8, 2012

jangan goda aku..!

adik ipar datang..
dh siap2, aku kuar bilik g dapur..
atas meja mkn ada..
1) air kelapa
2) keledek goreng
3) lepat pisang
4) nasi goreng mamak..
ya ALLAH..kuatkanlah semangat ku..

Mr Asben baru balik dari kedai..
dgn penuh bangga dia sedut teh ais pekat2 penuh menggoda depan aku..
mmh, sampai ati!

adik aku datang..
bawak mcm2..
1) dodol
2) pulut kacau
3)pulut kuning + rendang daging..

aritu wat makan2..
sesaja wat mini celebration besday BFF Ruhil..
si Hannah..
cik Ims ketagih buat cheese cake.. maka kita xyah beli kek!

mak mertua aku buat set nasi daging!
sehari sebelum dia balik kedah tu.
aku makan nasi daging ngan daging je laa..
ngan rasa sket rendang ayam Kak Liza y merbeles..
aku xmakan air asam y buat cicah nasi daging..
wahhhhh my MIL nyer air asam, the best wooo..rugi..rugi..
mak, nnt wat lagi ek..

pastu set nasi daging tu mak mentua aku wat dalca sekali..
ims x henti2 sebut.. "the best dalca y dia penah makan..sedap gila.."
huwaaaaaaaaaaa.. 
tp aku tgk je laa.. raja segala pantang ada dlm tu..
buh pisang muda, kentang, terung, kacang panjang, kekacang dhal..
mak, pas pantang wat lagik ek..

p/s - mak mentua aku selalu cakap dia xpandai masak..
memang laa..simple2 aje smua, maybe dibandingnya ngan ahli keluarga y lain..
Family Mr Asben ada Royal Chef tau!
tp cmana pun, segala y versi my MIL, memang terbaekkkk!

nama kami..

 abes porak-peranda..
gara-gara budak ni..


Ni nama apa..? (sambil pegang dada dia..)
Lofil Imaaan..

Papa nama apa..?
mamat jaipp..

Ibu nama apa..?
Zhalizhaaan..
Ayyooo..itu nama pakcik laaaa..

Adik nama apa..?
Noyi Lihamm..


aa sudah!
jadi laa naaak..