CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, May 31, 2010

Cik P

after 7 months (genap), akhirnya Cik P datang menjenguk!
Huuuuk, xsenggugut, tapi pening kepala..simptom biasa sblm2 ni pun..
So, ku kembali merasai simptom2 rasa kenyaaaaang memanjang, pening kepala, badan rs panaaaas n berpeluh2 setiap masa..
tapi stil bersyukur sbb xsenggugut, itu dah kira cukup baik..

hasil tenusu??ye..perkara y paling aku takut...so far, production TIADA BEZA..masih sama, harap2 bukan sbb Cik P 'belum' heavy..so, today is the first day..tomorrow xtau lagi rezeki imaan cemana.. huhu.

Friday, May 28, 2010

makan dan tucinn

KFC??
huhu.. tgk gayanya..cam org besyaaa..
klu bawak jalan, cukup mauu..

video


ni plak masa kt kampung..suka sgt tgk video nih..
nasib bek tak bagi dia pegang tucinn tu..klu x, mesti dia picit..sbb geram! hehe
video

Thursday, May 27, 2010

wah..aku si hantu coklat..

Chocolate Fair - Free Chocolate Buffet
From 28-30 May 2010
9.00am - 6.00pm
Terms and Conditions:
* Eat all you can with no wastage.
* Strictly for dine-in only.
* Unfinished chocolate will be charge according to our selling price.
* Beryl's reserve the rights to change the terms and conditions without prior notice.
Beryl's Chocolate
No. 8, Jalan 9/1, Seksyen 9,
43650 Bandar Baru Bangi,
Selangor, Malaysia.
Tel: 03 8925 6136.
Ini harus pergi jugakss nih! Wah2, banyak laa arah tuju aku ni, mcm coti ada 5-6 ari je.. jom.. jumpa di sana..
p/s - jgn sesak cam Pureen Warehouse Sale dh ler..ngeh2..

Ole-ole from Japan

Chek nak nanyang siang pau skek aci dop..? aci laa..
Back from Japan, my dearest ever, Mr Asben bought this for me..

huwaaaaaaaaa..waalllaaaaahh!
Swatch Jade.. mmg taste aku..!sayaaaaang Mr Asben, TQ Dear..

Swatch..this is my fevret watch brand ever..
design, performance, warranty..mmg A++. siap leh polish klu permukaan jam tu tercalar2 n nampak dah buruk..
bagi laa kt aku apa2 jam pun, klu brand ini, mmg ku MELOMPAT..
Dulu2 ku pernah ada ni..jugak swatch..


Pernah jadi antara harta y paliiing aku sayang..
tp dah rosak, n dah pakai lebih 5tahun, warranty pun dah abes..
skang dah lepas ke mana pun xtau..sian my Preloved MultiBall
Bukti kegilaan.. ku suka lekapkan jam kt telinga.. dengar detikan jarum saat jam2 Swatch..padaku dapat memberi ketenangan..kahkahkah.. sah Penggila Swatch!
Apapun, Tq Mr Asben..
Erm, tgk balik wish list aku, nampaknya lama lg nak capai y jam tangan sepasang tuh, coz Mr Asben pun baruu jugak beli jam..so, buat apa jam banyak2 kan..

aku & UKM


ku masuk UKM pada jun 2003 for my first degree..
grad pada ogos 2007..
sept 2007 mula berkhidmat sbg tutor UKM, jbtn y sama dgn tempat aku belajar dulu, ngeh3..
Skang aku ngah wat master.. DI UKM gakss..
PhD xtau lagik, tp klu bukan di UKM pun, pas abis pHD kompom2 dah kena duk UKM at least 10-15 taun, sbb aku bonded ngan UKM, huuu..

Aku anak jati UKM..
Bahasa melayu aku terbaikkk banding bahasa inggeris aku
Sbb UKM memartabatkan Bahasa Kebangsaan, dulu2 blajar engineering dlm bahasa melayu..
wah2.. sapa2 y belajar dlm english, mesti cam tak percaya.. kihkih..

Beban, getaran, ricih, omboh dan sebagainya.. tu blum masuk istilah matematik lagik..Persamaan Kebezaan Separa..(maakkk aii..)
Kdg2 wat writting tesis, kena bukak kamus istilah Kejuruteraan dewan bahasa..
bila ada menda xpaham, tanya Mr Asben, mm, lg ampeh..
dia tau dlm bahasa Nihong (Japan) sahaja bab teori2 nih..
Tp ku sayang UKM tauu.. sbb duk kt bangi.. Bandar Cendekiawan..
Semua ada, xkejutan budaya sgt, jalan xjam, pemandu2 berhemah, kadar jenayah rendah..
Makanan moden banyak.. makanan dulu2 masih leh cari.. tu y penting.

Pasar malam dia pun terbaikk..

Besh..besh.. ku suka..

Tp ada org kata UKM nye student truk bab communication skill.. yeke..
itu depends on university ke ek.. ke depends on pelajar tu snirik?
Tapi kan.. cuba tgk universiti China, Japan, Korea.. y top2..suma y pakai bahasa kebangsaan kan! x gitu??
Nnt imaan pun nak masuk U, masuk UKM laa.. jd universiti turun temurun.

p/s- klu TNC UKM baca blog aku mesti dia bangga..

Hepatitis B

Aduhaii..masih tertangguh.
untuk imaan tomei, yang Third Dose nyerr..
Sepatutnya diambil semasa umur 6 bulan.
Skang dah 6bulan 3minggu dah si tecit tu..tp masih xambik2 injection lg.
aritu ingat nak amik kt Tawau, tp beliau demam campak, sian lak banyak sgt virus lam badan kang..
eh, btul kan vaksin tuh kaedahnya memasukkan 'penyakit/kuman lemah' dlm badan, supaya badan kita leh bina imunity.. so, bila2 lepas tu kita kena, badan dah kira 'tadak hal nye'
aku baru tau..baguss kan aku y jakun dan ketinggalan zaman..
ok aa tu, better late than never..

lagik satu aku baru tau.. Pasteurisation.. dijalankan dengan membunuh kuman pada suhu rendah.. hukhuk.
makasih laa pada iklan radio sinar..iklan Telur cap hape ntah, xingat..tp y pasti dlm iklan tu ada maklumat pasteur nih..
k, sekian..ku y keciwian!

Kemalasan & Experiment

besok cuti Wesak day..maka automatik hari ini jd sgt malas mengepam!
Tak baiknyee aku..

well, first pumping session for today, got 4oz from right side B..
n 3.5oz from left side B..

Erm..ku nak wat experiment laa..dr dulu, tp xterbuat lg..hahaha.
"apa beza pam 2 jam sekali ngan 4 jam skali dr segi HASIL.."
production, of course laa y 2jam skali lebih efisyen, sbb stimulate more frequent..
adakah pam 2jam skali dapat 3 oz/session, klu pam 4jam skali dpr 6 oz/session..

ok..ok..
kena wat design of experimen nih..
banyak pemboleh ubah2 perlu dimalarkan..termasuk mood dan pemakanan..huhu

Wednesday, May 26, 2010

Icepack

yeye...
seronott..
Mulai esuk, ku xyah susah2 n berat2 bawak menda ni lagi g pejabat!sobabnye, aku dah mintak permission guna fridge kt sorang mamat kt ofis aku tuh..
ntah ler cemana, masa dia pindah ke ofis aku skang nih, dia bawak skali 1 mini fridge..mula2 ingat dia nk simpan bahan kimia.. tp ku tgk fridge tu xpenah ada org sentuh pun..
aku arini trening..pg2 ku tgk icepacks aku xberapa nak beku, tp dah nak cepat aku tawakkal je bawak..

smpi kt ofis, duk kejap..isk, nih mmg xleh diselamatkan nih!
aku pun terpakse lerr meringankan mulut mintak nak tumpang fridge..dia kt 'guna je'
yay!mulai esuk aku xmau bawak dah icepack2 ni..
napa laa dr dulu aku xmintak kan..
tp segan gak, fridge tu duk dpaaan skali, maknanya suma org leh tgk aku g bukak tutup..
lantak laa kan..

tp Medela ku y banyak jasa tu ttp xleh ditinggalkan..

Tuesday, May 25, 2010

updates idup ku


just came back from Tawau..
Letih x ilang lagik..
Mr Asben pun sama.. letih traveling fromJapan pun xilang lagik..
cam besa, xabes unpack brg2 lagii..huwaaaa..
ku, isnin-rabu ada training software 10-5pm..
ofis lak xde internet..buat hal lg tenet aku..

Imaan tomei lak terbawa2 'momentum' kt kampung di mana ramai y melayan dia..
balik cni, ngada2 sket..isk, anak manja sorang nih!

BANYAK NAK UPDATE, xtau laa sempat ke x..

meh wat tajuk singkat2 je, sbb di lain masa menda len lak nak tulis, x gtu..

1) iMAAN kena demam campak.. pada usia 6 bulan setengah..xsempat amik vaksin mMR- napa laa vaksin tu di buat pd umor staun ek..pelik tul.. demam sket, 37.7 celcius gtu..aku agak risau, but semuanya ok2 saje.. mm, nek flight ari tu dlm keadaan demam campak..

2) balik kampung y tetap besh, tapi agak penat, cuaca sgt panas, imaan merab n merengek je.. mlm2 dia bgn nangis setiap sejam, nyamuk banyak, pasang kelambu.. letak kipas dlm kelambu pun kepala dia basah ngan peluh gak.. huhuuuu. Panasss gilaa weh.. aku laa y teruk kena melayan anak tecit nan sorang nih!

3) Balik kampung kali nih imaan nek Malaysia Airlines.. very the pueh ati..sape2 y nak g mana2 nek flight bawak anak kecik, anda di nasihatkan nek Malaysia Airlines..macam2 ada.. layanan first classssssss!

4) Dah dpt Diari Imaan, sgt besh n teruja..mengimbau masa2 imaan umur 2 bulan dah dihantar ke taska.. kini setelah umur 6bulan baru leh baca..

5) Ingat nak cerita pasal gula kabung pemberian Umialya.. tp masih xde masa n kesempatan, apapun, makasih kak Umialya a.k.a kak tini.. Jasamu ku kenang! semoga sentiasa dirahmati ALLAH!

6) Susuibu..hampir2 ku putus asa..ntah nape, imaan kuat sgt mengempeng! pengeuaran ku rasa mcm biasa2 masih kategori ok, xde laa merudum sgt pun, cuma demand imaan pun sama naik..tu y ku kelengkelibut.. apa2 pun, status buat masa ni, masih bertahan, sgt2 kais pagi makan pagi.. Harap murah laa rezeki imaan..

7) Imaan dah nak masuk 7 bulan.. dah duduk, dah angkat punggung.. rasa cam imaan akan skip menjulur dan merangkak..sbb tgk gaya cam nak berdiri.. wah2.. Mr Asben berjalan di usia 8 bulan! i got 1 month to train si tomei nih untuk jd cam bapak dia! hehe.. Ekspres jenis apa xtau le..

ermmm, apa lagik ye.. nnt hapdet lg bila ingat.. nih nak pengsan dah, ngantuuuukk!
Gambar..huwaaaaaaa..banyak gmbar amek untuk tajuk2 ringkas di atas..nnt laa hapdate ye.
sekian entry ngantuk..

Monday, May 24, 2010

Syafiq giveaway 2010

Umialya menganjurkan Giveaway sempena besday abaknye, Syafiq..mari kita bersama2 meramaikan giveaway ini..

Selamat Hari Jadi buat Syafiq..semoga panjang umur murah rezeki..amiin

GIVEAWAY Besday PapaZakwan

ok..ni nak bayar utang..banyak contest n GA y tertangguh, niat nak masuk, tp xdan2 je..

maka.. mari kita beramai2 memeriahkan giveaway ini..

dianjurkan oleh MamaZakwan
Sempena itu, diucapkan selamat panjang umur..murah rezeki mereka sekeluarga..

sedih..dan rindu

entry y ditulis ketika take five..

balik kampung y xde internet connection seminggu.
balik2 cni dah kena training 3 ari..!nasib bek kt tempat kerja je..
pun begitu, mengepam kena berlari2 anak jugak..
wut can i say..
huwaaaaaa

Friday, May 14, 2010

WAWA 5TH BESDAY GIVEAWAY-SENYUMAN PALING MENAWAN

sebelum aku balik kampung mgu depan..

nak join satu lg kontesss..

meh, kita meramai2kan giveaway ini

kali ini gambar yang dipertaruhkan adalah


Nama Anak : RUHIL IMAAN BINTI MOHD ZARIF

Umur : 6 bulan setengah..

D.O.B : 31 Okt 2009

Diari

Xsabar nak amik Imaan arini..
dengar khabar arini leh dapat Diari..

Taska Imaan ada diari sorang satu..masa masuk skola, kena belikan diari..
nnt cikgu a.k.a kakak akan tulis laa pasal imaan kt diari tu..
Perangai, adjustment, perkembangan, apa y dorg buat..
tp imaan masuk taska masa baby aritu (umur 2bulan),
jadi diari dia kira lum 'matang'..sbb baby kebanyakannya tdo je kan..
ni baru leh dpt for the first time..setelah 3-4bulan
wahhh..ku xsabarrr..

Tq laa kt kakak2 y bes tu..menjaga dgn penuh dedikasi..
seawal kul 7pg dah sambut anak2 taska,
kena masak, jaga, mandikan, bg susu, men, blajar, ni diari plak kena tulis..
walaupun taska tu slalu mengalami masalah kakak berhenti secara tiba2,
tapi sesungguhnya perkara2 camtu ibarat 'penapis' automatik..
yang kekal setia ni mmg terbukti sgt besh! Credit to Kak Siti yang dah berkhidmat lebih 3tahun!

Kuat Nyusu versi 2..

Smlm..
kul 2pm pun lom..
Taska dah wat emergency call lagikk..!!
susu tinggal skali minum je!
pg tu rsnya ku bagi 3 botol y kesemuanya hampir2 nk tumpah..16-17oz laa kan kiranya..
xcukop gakk..
huhuuu..sonang crita bg 20 oz laa ari2 kann..
kna tambah sesi mengepam nih..

"GROWTH SPURT" itu y Kak AZRINA a.k.a ALONG pernah komen kt entry sblm ni..
Ku pernah dgr..tp xpernah tau..
Perlu STUDY pasal GROWTH SPURT (cam bitter gourd(peria) lak bunyiknya) nih!!

dolu2 (sebelum imaan start mkn..)
bila tgk dia menembam, Mr Asben berkata..'tgk tu..cam xpercaya tu semua dari susu awak je..'

Ye betul..jari jemari tembam tu, peha y "KFC" tu, pipi tembam, dan perut boncet..
SEMUA berkembang hasil perahan ku dan kemenempekkan imaan hari2 semata2..
Cam xpercaya kan..amazing..
mmg the best milk in the world!

berat Imaan (anak dara yee, buke jate)..
Lahir ke dunia - 3.15kg
1 bulan-5.0kg
2 bulan-6.6kg
3 bulan-6.5kg
4 bulan-6.8kg
5 bulan-xingat..rs cam 7 lebih..

ni x cucuk 6bulan (Hepatitis B 2nd Dose) lg, so lum timbang lagi..
tp suda xtahan angkat lama2, cam nk tercabut kapla lututs!

Nak balik kampung..

Xpacking apaaaa pun lagikk..
huhu, sebbek balik ahad petang
sempat laa ari sabtu tu kan..
InsyaALLAH.
Tapi kena tulun packing kt MrAsben gak..sbb dia pun btolak ahad gak.
Tgk suhu Japan belas2 je skang..
Siannya..mesti menggigil2 kan..
Nasib bek dah biasa.. sbb dolu2 beliau degree kt Japan..
kira klu kna outstation kt Japan, leh buat2 cm 'balik kampung' aa..

tu y muka ala2 Japanese sket tuh..cuba tgk nih, agak2 y mana Malaysian??





















Mata sama kuyu je sume..ngeh3..
Sekian, entry y dah kuar tajuk...

Jaga anak di klinik..

Suatu pagi y sunyi..ku bawa imaan ke klinik untuk jumpa doktor laa..xkan nak jumpa posmen kan
pastu tetiba ada sorang budak..lelaki..dlm lingkungan 4-5tahun..
meluru dr bilik doktor ke arah aku n imaan..
lantas beliau dengan penuh kegeramannya menunjukkan geram y nyata kepada imaan..
dia pegang2 pipi imaan..genggam2 tangan imaan..rapat2 muka kt imaan..
mulanya aku terkejut..
pastu aku tergamam..
pastu takut pun ada..risau pun ada..
pastu kesian pun ada..
beliau anak downsindrom, tp ku xkesah..
cuma xdpt jangka sejauh mana budak tu nak bertindak kan..
akhirnya aku tertanya dlm ati aku..mana laa mak budak ni???? (mak dia duk dlm bilik doktor lagi, anak dh lari kuar)
Nasib bek imaan ok, anak aku kan peramah.. dia siap 'bersembang2' lg ngan budak tu..

akhirnya mak dia dtg n tarik anak dia y stil nak men ngan imaan lagi..
'dia nih mmg suka tgk baby..' tu ayat y kuar dr mulut emaknye, wlupun ku x tanya apa2..

xpe laa y tu, TAPI kan..

ku rasa.. kt klinik.. orang mmg TAK dtg nak jumpa nurse, mahupun receptionist..
apa lagi nak jumpa mekanik atau polis!
org nak jumpa doktor..!
meaning that org y g klinik sumenye sakit a.k.a xsihat..
apa penyakit?xtau.. mungkin batuk TIBI ke, chikenpox ke, denggi ke,
mungkin suspected H one N one ke..mana tahu kan..

Maka, ku berpendapat bahawa, perkara seperti di atas xpatut berlaku di klinik...
yaaa.. jaga laa anak anda!
sbb ms ku bawa imaan ke klinik tu, dia HFMD! kang xpasallll engko dik..
adoiilaa..
so, apa kata kita masing2 jaga anak masing-masing kt klinik kan..
tu laa pendapat aku..y bernilai 20cent!
makasih..

Mencikk..

eee..xleh idup aku xbercakap nih!sunyinyeee ati ini..kui3.
kawan borak@kawan Study leave a.k.a jiran atas umah aku a.k.a mak kepada kawan anak aku a.k.a kak liza
dah terbang g JERMAN..huwaa, aku gak jd penunggu setia ofis sejuk niH!
tenet plak problem..dah brapa ari dah xleh blogging..
mencikk tau!
windu aku kengkawan maya aku..
pastu lam kepala hotak aku ni ada banyaaaak menda tertangguh untuk dipos..
bila dh balik umah kerja2 umah y xabes2 tu lak kena wat..dah abes smua, ku plak dah ngantuk n penat..sedeynyeee..
Mr Asben suh bw brokbeng Maxis g ofis, tp xleh aa, menggoda tul klu ada tenet nih..xsiap keja aku, ngeh3..ada gak hikmahnye kan..
Tgu laa nnt ek kwn2..

sekian, entry penuh kesedihan dan penuh HIKMAH

Fobia..

Entry INI benar2 meninggalkan kesan dalam ati aku.. sejak baca pasal cerita itu, ku jadi takut..kadang2 bank2 y aku ada akaun hantar newsletter via sms..tgk no tepon 5-6digit y pelik2 je aku jadi bedebar..

Tambah plak ada emel ni..

Sebagai Peringatan untuk semua...

All Maybank Account Holders / Semua Pemegang Akaun Maybank

Whoever has the Maybank account number with ATM card, please be careful when withdrawing money through ATM machine, Kepada semua pemegang akaun Maybank, disarankan berhati hati bila membuat pengeluaran wang menggunakan mesin ATM.

1. For the first time when you enter the right pin number, a message 'invalid pin number' pops up.
1. Bila anda menekan no. pin (6 digits), pemberitahuan 'nombor pin salah'
terpapar di skrin.

2. Then, when you enter your pin number for the second time, a message 'invalid pin number, please call this number 'xxx-xxxx' pops up.
2. Bila menekan no. pin kali kedua, pemberitahuan 'nombor pin salah', sila hubungi nombor telefon 'xxx-xxxx' terpapar di skrin

3.. If you call this number, you will lose all your money.
3. Jika anda membuat panggilan, anda akan kehilangan semua wang anda.

NOTE: If you encounter the above matter, please DO NOT call the number.
One of my friends just lost RM70000 on last Sunday and Maybank checked his last transaction was on that day itself even though he did not withdraw any money. Please forward this to your friends.
Nota: Jika anda menghadapi masalah diatas, and dinasihatkan untuk tidak membuat panggilan tersebut. Pernah berlaku dimana pelanggan tidak membuat
pengeluaran tetapi kehilangan semua baki simpanan.. Sila maklum kepada
semua kenalan


Best Regards,
Normah Zakaria
Credit Risk Management
Level 29, East Wing
Menara Maybank


Tapi..napa akaun Maybank y slalu mslh camni ek.. Adakah sistem y diamalkan oleh syarikat Maybank xkukuh n bleh diceroboh bila2 masa je?

Ermm, aku ada akaun maybank ke???hehe..xde pun, tp Mr Asben ada..n disebabkan beliau sangat lah bz, maka smua urusan kewangan aku y buat..
Sbb tu aku takut, jd apa2 kt duit dia yang banyak tuh, jenuh aku nk mjawab..

Tuesday, May 11, 2010

Ruhil Imaan kuat nyusu..

Tgh mkn tghari kul 2.30ptg td..lewatnya ko makan Lea weih..ku terima satu SMS..tgk sender dari Taska AlHumaira..

Slm, Kak, nak inform, susu Ruhil dah habis..

Gulp!nak tesedak pun ada.. kuat nyusu dah budak tecit tu skang nih.. selalu dlm 12oz gtu satu ari..semenjak 2menjak nih banyak gak dia minum..n rasanya pagi td ada 14oz aku bagi..huhuuu..

Btul laa..xsemestinya dah start makan solid food baby akan kurang nyusu, lagi banyak ada aa..
Skang nih, klu gayut ngan aku, pastu dia tertdo pun, dia xmau lepas aku sampai dia terjaga balik! N sepanjang2 masa tu laa ku dengar dia meneguk..Dahsyat laa budak tecit!
K..nak merajinkan diri untuk pam

Baby Kaseh

uhuuuhhUu..mintak maap kepada y tertunggu2 akan entry ini (ada kah org kesah belog aku nih..?)

Mm, selepas makan2 n mancing2 at Bagan, Klang aritu, kitorg singgah melawat baby Kaseh, anaknye Lynd..

Mm, muka cam Lynd aa, tapi baby mmg camtu kan, tukar2..jap cam bapak dia, jap g dua-tiga ari dah cam emak dia lak.. apapun, layanzz..

Erm, i discovered a nice thing.. Besday Lynd 23.10.. besday Kaseh 2.3.10..huhuu..banggaaa aunty Lea..

meh, kita biarkan gambar2 menceritakan segalanya..
Ini Baby Kaseh, tersadai kekenyangan..pas minum susuibu.. Tahniah Cik Lynd, kerana memilih yang terbaik untuk Baby Kaseh! Selagi ada pilihan, say NO to FM(atau ABM)..hehehe..


Cumilnyaaaaaaaa..tetiba ku terasa cam rindu saat2 si imaan tomei kecik camni..



Alalaaa..arini belajar apa kt skola, Kaseh?

Ini bukanlah kekok yang dibuat2..serius aku kekok!!! baru 6 bulan, dah cam keras kejung tangan aku nak pegang baby halus mulus gebu gebas cam nih...isk..isk..


Ni budak musyuk y suka nyebok..ngan aunty Lynd..


Penat berjalan, maka kami pun singgah makan di Restoran fevret, SUSHI KING alamanda!!!
Domou arigatou!

Monday, May 10, 2010

Resepi Lobak Putih

Gambar source : Google..

sape y xkenal sayuran di dalam gambar di atas..itu adalah Lobak putih ye kawan2..
Lobak Putih adalah makanan yang DIPERCAYAI dapat menambahkan hasil tenusu..
tetapi pada ku ia tetap bergantung kepada kesesuaian seseorang...
ada yang ok..ada jugak y xjalannn..
But, ada y MUNGKIN jalannn, tp xberapa tau cara2 nak masak..

Sayur ini sebenarnya antara sayur kegemaran keluarga Mr Asben..Sblm berkahwin, mmg ku xtahu menahu cemana nak masak sayur ni..
Ada y berpendapat sayur ni rasanya agak pahit sedikit..Mmm, pada ku at least x laa sepahit peria..tp bleh masuk golongan sdap gak laa..
beberapa hari lepas ku ada buat sayur nih sbb lama dah xmakan..so, ku tergerak hati nak amek gambar y xseberapa dan tulis resepi serta cara2 memasak sup Lobak Putih ni..

Okeh..mula2 bahan2nya adalah..
1) Lobak Putih..potong2 cam nak potong timun tu, dalam 3mm tebal..ikut laa dalam 15 keping ke..
2) Udang kering dlm 10 ekor
3) Halia sket, bawang putih & Merah, seulas seulas je..Dimayang/hiris..
4) So-hoon secukupnya..AirSedikit Minyak..untuk tumis

Cara masaknye..
1) Mula-mula tumiskan halia n bawang putih-merah..sampai naik bau..biar bg kuning2 sket pun xpe..
2) Masukkan udang kering..tumis jap3) Masukkan air dalam 2-3cawan4) tunggu sampai mendidih..bila dah menggelegak tu, boleh mula masukkan lobak putih td..lobak putih ni klu masak sekejap nnt pahit dia x hilang..so, reneh la dalam 10-15 minit..klu nak kuah banyak, letak air banyak laa..
5) jgn lupa..agak2 nak masak tu, masukkan So-hoon td..
6) Masukkan garam dan apa2 penambah perisa.. Secukup Rasa MAGGI ke, Pasti Sedap Knorr ke..mana2 pon buleh!
pastu..Taraaaa, bleh dihidangkan.. Sonang kan..
untuk dapat khasiat, hirup kuah..InsyaALLAH susu akan jd banyak..hehe.
Tapi nih masak cara saya laa..saya suka sbb sedappp..mungkin gak ada cara lain..

Contest Kasihnya Atuk..

Contest lagikk..ngeh3..
Mari..kita join ramai2..

Details contest klik disini
untuk contest ini saya mempertaruhkan gambar Ruhil Imaan dengan Tok Wan nyerrr..

Nama : Ruhil Imaan binti Mohd Zarif

D.O.B : 31 oktober 2009

Umur : 6bulan

oooppss, dalam surau, tp xtutup auratt..!

Friday, May 7, 2010

aku yang tetiba..

tetiba aku terpikir..
apa plan untuk weekend ini ye??yakni esuk dan lusa hari..
Ermmm, ingat nak jait sarung kusyen..Tapi kain xbeli lagi..bole x?huhu..begitu jugak dengan zip.. xpe, leh beli mlm ni, klu Mr Asben balik kerja awal..
mm, semlm Mr Asben balik kerja kul 11 mlm tau..
very the x pueh ati..
tp nak wat cemana kan..keja kt kilang gtu le..
kdg bek jadi operator lagi..sbb depa balik on time..
Engineer ni pendek kata selagi kilang beroperasi selagi tu engineer kena operasi gak..sbb asek2 problem..
haa, terlebih suda..

ok, kembali ke landasan yang benar..
ada jugak niat di hati nk buat stripping CD..
tapi belum cukup menimba ilmu..
ku kan, klu nak wat sesuatu, mesti kena baca banyak2 pasal menda tu..
konon kumpul maklumat laa..
konon bersedia dari segi ilmu la..
ye laa tu..
sbb ku beli CD baru kan aritu..
tetiba cuci skali ngan y lama..
duk sebelah2 baru nampak kaler dah xputih gebu gebas dah insert2 y lelama tu..

dari pagi tadi aku duk tarik2 seluar aku nih..sbb terlebih panjang..
malasnya nak potong..ngeh2..malasnye Lea weih..
aku kan..ada segerombolan baju2 y nak direpair tau..
tercabut butang, tercabut hook, zip rosak..xpasal2 baju2 tu masuk dalam 'kotak kuarantin' waaaa..
Bercerita bab2 jahit menjahit..ku xpernah belajar menjahit..
tapi ku ada pengalaman hidup dan membesar dengan tukang jahit..
sbb mak aku tukang jahit..ngeh3..
menda, klu tgk 24/7 depan mata, kita jadi pandai sendiri kan..
wlupn xpenah belajar jait..adik2 aku pun sm, hok jate mahupung hok tino..
tapi alhamdulillah kami 4org suma pandai jahit..kira boleh tahan laa..
dulu2 ku jahit segala menda..
skang dah xde...
xde masa atau xde minat atau xde mood?
semua diatas..

kesimpulan dari motif sebenar entry..semuanya bergantung pada Mr Asben..ntah2 weekend ni pon dia keja..huwaaaa..klu ye, jgnkan nak jahit, nak makan berak smayang pun susah sbb imaan tomei makin nakal!

Sekian..entry kesejukan..
p/s - ofis ni kan..e-con nya centrelised, xleh kontrol sdiri2..penah ada kawan y ada termometer ukur suhu bilik nih..16celcius! kan bagus klu xyah bawa cooler bag n icepacks..tp ku bawak gak..grrrrrr, sejuknya..

Imaan makan

Budak tecit ini sudah 6bulan.. tapi dia sudah start2 makan pada umur 5bulan setengah..
seperti yang dijangkakan smsa mkn:
1) ibu akan lebih kotor dari imaan, sbb imaan nakal
2) kejadian2 sembur menyembur perkara biasa, seolahnye mknn y disuap ke mulut itu adalah untuk ditiup..iskkk..
3) Seolahnye semua menda kena pakai Bib : imaan, ibu, toys, playmat..sbb sume jd belomoih..
4) Berlaku kejadian berebut sudu, sbb tangan tecit imaan sangat laju merampas sudu y tengah ibu pegang
5) bila ada mknn kt mulut, sebok jugak nak isap jari..
6) mula2 tu, banyak yang kuar dari mulut daripada y masuk.. skang nih dh ok sket.

Awal2 dulu ku buat puree untuk imaan.. cam epal+kismis nih..sedap..yang aku mkn lebih banyak dr y imaan mkn
Pastu skang nasi+lobak, kdg kentang, kadang ikan bilis.. tu pun klu weekend laa, sbb ari2 imaan mkn kt taska..
daripada edisi siasat aku, mgu lepas imaan makan pasta+sup sawi..
minggu ni nasi bubur+bayam..waaa, mknn taska lebih sedap drpd mknn rumah..
aku kan..
klu pg mmg kelam kelibut bersiap cam nk g perang.. tambah klu baru nk kena iron baju tudung bagai..
xdapat kubayang klu aku kna masak untuk bekalkan imaan ke taska. Alhamdulillah taska sediakan mknn..
tapi ku suka laa taska nih, sbb ada polisi:
1) xguna garam, gula n perisa
2) xgalakkan makanan rapu
3) sapa2 nk wat besday party kt taska, mknn y leh bawak maaak aiii ketat tul, banyak y xleh sbb nak pastikan anak2 taska mkn menda berkhasiat..
4) umur 9 bulan ke atas ari2 mkn Scott Emulsion ngan multivitamin Blackmores..
5) Menu setiap ari bertukar (kecuali budak tecit cm imaan laa, sbb depa nih kena mkn y blended)
Maka, xheran laa harganya mahal..tapi padaku berbaloi-baloi.. siap aku kena belajar ngan derang mcm2 menda..eh..keluar dari landasan topik dah nih..ngeh

Ini imaan tomei sewaktu tgh mkn..mcm2 gaya, nak duduk laa, nk baring laa, nak riba laa Bila ada rs masam epal dia buat muka..kerut2 kening, hehe

ini mkn ngan set makan baru..
blajar minum guna cawan..
waa.. pasni weekend ku kena tambah satu menu tambahan laa..untuk si tecit.

Makasih susuibu.com, blog2 kwn2 y ada pasal sediakan mknn (xdapat ku link kan di cni), majalah Rasa, n majalah Pa&Ma yang kupinjam dr kak Liza.

Tupperware for MOTHER'S DAY GIVEAWAY

Lama dah jeling2.. ada contest lagi..tarikh tutup arini!
cantiknya tupperware..maklumat lanjut klik cni ek


Nak masuk jugak..!Aci x?aci laaa..

Ku suka barang2 tupperware nih..ngeh3..

mana tau tuah jadi ibu dapat tupperware tajaan

Jap..nak cari gambar besh kaum ibu.
Eh..tu gambar adik perempuan saya a.k.a Cek Su.. y sebelah kiri saya tu The Best Mother Ever..!! diambil ketika usia kandungan mencecah 9bulan..imaan tomei tgh gedik2 nak kuar masa tu.. I Love U, Mak..!


Thursday, May 6, 2010

Imaan kami..

Imaan Oh Imaan.. 6bulan 6ari..masih tak menjulur..tapi semenjak dua menjak tiga menjak nih, ada perkembangan baru..
ohhh..apakah!
apakah imaan akan mengikut jejak pakciknya y xmenjulur tapi terus merangkak..huhuhuu..
Tapi budak tecit ini amat3 sangat gemar untuk beraksi begini..
orang kedah kata 'cukup mauu'!
yaa..berdiri..berlagak konon2 cam dah besar n pandai berdiri laa..
Ni pulak imaan ngan hair bandnyee..
Mr Asben jahat tau..
bila imaan pakai hairband je Mr Asben kata 'cam rosmah mansor'
Muahahaha..
ok what!





Hari ibu..


Agak2 sape yang patut bagi hadiah kt insan bergelar Ibu ni ek..

anak stil baby lagi..

adakah ayahnyeerrr?

huwa3..harap2 Mr Asben ku sayang membaca entry ini..

yang paling penting n3 ini perlu dibaca sebelum hari ibu tiba..

KALAU selepas hari ibu..akan ku umumkan bahawa Hari Ibu adalah hari2..wahwahwah..

itukan lagi haru-biru..
p/s - setuju kah anda..kita tidak dapat menyelami hati ibu kita..sehingga kita sendiri menjadi ibu..sungguh pun ada y berkata zaman dah berubah, mcm2 dh ada skang, dulu lain skang lain.. YESS, but hati, perasaan n naluri keibuan itu bagaimana??

sLeePing CutiE ConteSt.. ADIAH..

Ini adalah hadiah Imaan menang Sleeping Cutie Contest anjuran Mamazakwan.. Waaa..terima kasih sgt2, sungguh n very the kiuuuuuut. sebelum imaan stat mkn aritu ku ajak Mr Asben ku g Ikea..konon nak cari menda2 gini laa.. tapi kami kan duk Bangi, IKEA lak kt Mutiara Damansara. Agak jauh laa jugak, lagipun Mr Asben nak dpt cuti di hujung minggu pun payah..sudahnya, beli alat2 mkn imaan kt Manjaku Baby Center bangi je..huk..huuk..


Sekali..dapat lak adiah ni ko!melompat aku.. (apsal lak aku??konpius..ni bekas mkn aku ke bekas makan si imaan)


tgk laa tu haa..xmau mkn dah, sebok nk gigit bib tomei tu.

Tq ye mamazakwan.. very the merbeles!

sediakan payung sebelum hujan..

tetiba terlintas..
klu jadi hape2 kt belog ku y mebeles ni..
kut laa..ada org hijacked ka..
setting lari ke..pastu xleh undo ke..

tetiba password aku kena tukar dek sape2 y berniat jahat ke..
xpun, pg2 buta bukak2 belog, semua dah xde..
huwaaaa..jangan laa, mau nangis xberlagu aku seminggu..

kalau, jika, if, seandainya, ditakdirkan, dan hanya jika..ia terjadi
APA KITA KENA BUAT ye??
laporkan pada siapa?polis sudah pasti tidakkk kan..
itu klu dah jd..
klu lum jd lak?ada x langkah2 pencegahan leh buat??
pasword 4-5 lapis ke, scan thumb print ke..haahaa, mengarut aku nih..

sesiapa y terror (bukan terrorrist yee..), tolong laa bg suggestion..

If I Had My Child to Raise Over Again

Ibu-ibu bapak-bapak..
mari kita hayati poems ini..

If I Had My Child to Raise Over Again
by Diane Loomans

If I had my child to raise all over again,
I'd finger-paint more, and point the finger less.
I would do less correcting and more connecting.
I'd take my eyes off my watch, and watch with my eyes.
I would care to know less and know to care more.
I'd take more hikes and fly more kites.
I'd stop playing serious, and seriously play.
I would run through more fields and gaze at more stars.

I'd do more hugging and less tugging.
I'd build self-esteem first, and the house later.
I would be firm less often, and affirm much more.
I'd teach less about the love of power,
And more about the power of love.

My Milk Booster

Bila hasil tenusu ku merudum ataupun tidak memenuhi demand imaan, mula laa kepala otakku yang xberapa kretip ni memikirkan apa y nak dijadikan booster..

Antara y serasi denganku adalah lobak putih..tp duk umah beli sebatang lobak tu, sekali masak baru abes separuh batang..

pastu esuk tu Mr Asben mesti suda boring..maka belum dimasak lagi..

pastu 2-3ari pastu mkn kt luar laa, ada gathering laa..sudahnya lobak putih nan setengah batang itu, dari keras kekung, jd lembik n xelok..

apakah ini memberi idea bahawa peti ais yang aku ada tu meme xberapa baguss..ntah lerrr..

tapi kesimpulannya, keselaluan terjadi kejadian seperti di atas menyebabkan ku dah jarang beli itu lobak putih..

selain lobak putih..
akhirnya, setelah lama x beli, ku ajak Mr Asben menggagahkn diri mlm2 ari g cari menda nih..




Itu bukan asam boi ek..itu adalah longan kering..
Nasibek pasaraya Bintang Hati duk kt depan rumah je.. mm, dulu2 bila minum longan kering nih, selalu susu akan meriah, tetapi ku notice susu ku berbau longan..! ni beli jugokk, maknanya terdesak sgt laa tuh!sob..sob..sob..

Skang ku tgh memesan gula kabung dr Umialya.. sbb nk campur dlm air longan nih..pasti sedapp kann..
mm, tetiba ku teringat longan basah..sedapnye, lama xnampak buah tu, skang bukan musim kut..
klu longan kering leh, longan xkering a.k.a buah longan aci x buat booster ek??sodapp btul tu..

tapi kan, skang nih hidup ku sudah jd bertambah muda mudah..dengan adanya ini..


ni pun kira leh jalann gak laa..cumanya xtau laa kandungan gula banyak mana, biasa laa kan, minuman tin nih, mestilaa bergantang2 gulanya..silap ari bulan susu banyak, kencing manis pun dapat..ngeh3. Apapun, bagus laa F&N nii, cam tau2 je kan..siap ngan kurma merah tu y xtahan tu..

tapi mengepam mmg xleh skip!! tu kut rahsia sebenar susu banyak..
apa y tertulis di atas cuma boooster sahaja..
sekian, pendapat ku.

Wednesday, May 5, 2010

HFMD lagi..mungkinkah..

smlm kul 12tghmlm, ku dpt SMS dari tuan taska imaan..

"Untuk mengelakkan kemungkinan HFMD merebak, kami baru shj membuat pembersihan taska. Semua anak yang dtg esok, tlg bawa TUALA baru n kami pulangkan yang ada di taska. mana2 anak y dikhuatiri ada simptom HFMD diminta tenang n rehat di rumah. Kerana pantauan pantas dan kasihsayang ibubapamembantu pemulihan y cepat. kita harap taska x terima arahan kena tutup. Terima Kasih"

Pg td ku hantar imaan lewat jugak..tgk cadar bagai bejemur kt luar taska.. berus2 bersusun, hii..sian Kakak2 kena berus segala macam menda laa tu. selepas imaan kena dlm 2-3mgu lepas, igtkan dah setel..rupanya makin teruk.. so far, imaan xde pape dah sejak kena aritu.. klu ada langkah kuarantin baby y infected kt umah masing2 ok laa kut..

Jangan laa dpt arahan tutup.. sbb klu tutup, kena jg imaan tomei kt umah..mau seminggu..

Tuesday, May 4, 2010

yayy~

yeye..balik kampung lagikk!
ku ingat bila imaan ada nih susah laa aku nak balik kampung..
tp ni nampak cam sebulan skali aku balik ih..nguah3..
pertengahan Mei ini Mr Asben harus ke Japan, outstation lagikk..
maka aku ngan imaan tomei jugak harus outstation ke Tawau..ngeeeeeeeeee..

beshnyee.. walaupun terpaksa mengharungi almost 3jam flight to Tawau n blik KL another 3jam.. sukar btul bila kena handle imaan sorg2 tanpa Mr Asben, tambah kena duk kt ruang sempit xleh g mana2 tuh..
semoga smua berjalan lancar..

TAWAU..kami datang lg..!

"bapak..ruhil imaan nak itut g Japan ni, bley???" duk dlm beg pun xpe laa..

susu..

ku dah nak stat buat keja..teringat satu perkara nih..
BENARKAH bg ibu2 y bf, susu akan merudum dengan ketara selepas 6 bulan??
arrrrggghh..mungkin benar!
huwaaaa..

dan petua supaya 'jgn tensen, hepi2 selalu, think positif' kdg2 amat sukar, kerana ia tidak boleh dirancang2 atau dipaksa2..benar kan??

abes bagaimana hendak ku pujuk hati lara serta susu sikit ini, arini ku hantar ke taska SEPARUH dari apa y imaan perlukan.. ku pesan 'susu sket je ni, nnt ptg sket sy antar lagi..'
sob..sob..sob..

ehh jap..
dlm kesedihan itu, sedar x sedar kan..
dah 6 bulan imaan menyusu..alhamdulillah..

ini bermakna, ada lagi setahun setengah untuk aku menyempurnakan penyusuan susuibu kepada imaan..

CD lagikk..


Kedai Norasakri ada jual CD baru.. GFH (Gift From Heaven)
mm, sungguh laa heavennyeee corak CD baru itu..
OMG..
kenapa laa mata aku ini sungguh tidak tahan dengan godaan y sebegitu.. ku rasa ngan CDs y aku ada untuk pemakaian malam+weekend shj, dah lebih dr cukup...!!

huwaaa..tapi..ianya sunggguhh cantekkk.mm, apa nak buat nih yee..
ku teringat pesan Mr Asben..
"Shopping is for saving money or spending money??" (ni ayat dlm iklan News Straits Times sebenarnye..)
ehh..klu imaan cirit-birit cm aritu, kira SAVING money apa..
tp klu dpt CD itu mcm punya cantek, rs cm xsanggup nak bg kena poopoo mahupun peepee..
apppalaa!

cirit-birit..

waaaaahh..siannya, dah ada sawang sket2..belog sapeee la nih.. nak kata tuan dia bz dakk jugok..
Inilah alkesahnye bila imaan tomei sakit..
imaan tomei cirit-birit sampai berbelas kali wawak 1 ari.. sungguh kesian..
xnampak cam dia sakit perut.. men teran je ku tgk..
y jadi masalahnya jd ruam kt punggung, sbb asek dibasahi najis..bila nak basuh je dia menjerit menangis, sbb pedih laa agaknya..

puas ku dok memikir, apakah puncanya.. caca-merba..
imaan br stat makan..
sblm cirit-birit, menda baru y imaan mkn kentang + ikan bilis..
so, mana satu..?
tp menda tu biasa kan baby makan..??
pastu btulkah sbb apa y dia mkn..?
ke sbb apa yang AKU MAKAN??..ye laa dia kan fully breastfeed..
ke air msk umah kitorg xbersih? tp air tu jugak laa y aku n Mr Asben minum..
hohoho..
ke blender aku tu ada kesan bawang or cili kering..y pedas2..
Doktor pun xpasti, tp doktor kata ia mungkinb berpunca dari apa yang IBU MAKAN!!
huwaaaa.. jika ia benar...sungguhhh ku rasa bersalah pada RUHIL iMAAN..
kerana dia sgt tersiksa spanjang tempoh sakit itu..
mmg aku ada mkn sambal pedas y sedap menjilat jari kaki itu..dengan alasan.."bes nyaaa, lama xmkn pedas.." ohhh..apakah!

tapi smlm dah tdo nyenyak selepas menelan ubat.. n smpi pg td pun x wawak..
maka imaan sudah kembali ke sekolah..
Alhamdulillah..